Бившият български национален вратар Здравко Здравков все още държи рекорда за най-много cпасени дузпи в турската Суперлига изобщо, съобщи сайтът Rizespor Social. Стражът, който пази за националния отбор на страната на две Европейски и при последното учаcтие на Световно първенство на "лъвовете", е спасил 21 дузпи в мачове за първенство в рамките на девет сезона.

Тези 21 спасени дузпи за периода от 1997-а до 2007-а година, когато софиянецът носи екипите на Аданаспор, Истанбулспор в три периода и Ризеспор. За Ризеспор той играе от 2004-а до 2007-а година, след което слага край на състезателната си кариера и започва треньорска работа.

Отделно от 21-те дузпи за първенство, Здравко Здравков има още 10 отразени удара от бялата точка за Купата на страната, като в тази бройка влизат както такива в редовното игрово време, такива и при наказателни удари след 120 минути равенство на терена.

Преследвачите на българина обаче са далече зад него и вече също прекратили кариерите си. На 2-о място е Шанвер Гьоймен, който е спасил 15 дузпи в Алтай (Измир), Дарданелспор, Манисаспор, Коняспор. На 3-а позиция е Йомер Чаткъч, който също е отразил 15 изстрела от 11-те метра, но в по-голям брой срещи./ БТА