Съвместна публикация на в-к 7 дни спорт и Gong.bg

Първият по-пиперлив челен материал в спортната преса тази година бе свързан с Наско Сираков. Точно преди 11 месеца шефът в Левски заяви, че единственото, което го притеснява, е навлизането в една по-специфична година от китайския зодиакален календар. Дежурните редактори във вестниците подсказаха на недосетливите с пояснения в скобички - Годината на свинята

. Това негово изказване, плод най-вече на все по-интелигентните форми на общуване, навлизащи в българския футбол, бе прието с неприкрито удоволствие, вместо да всее притеснение сред синята футболна общественост. Врагът, объркан и сломен от прясната като първи сняг рокада на собствеността, допълнително бе унизен, макар и само в очите на феновете на Левски. Ако погледнем през призмата на една четвърт от света, то в това няма нищо обидно. Но у нас това се прие като човъркане в раната


Повече от ясно бе, че за ЦСКА предстои труден полусезон, като естествена верижна реакция от събитията миналия декември. Дори емоционално обещаният бонус от един милион така и не можа да вдъхне смелост у армейците да дръзнат да отнемат титлата на Левски. Последва поредната треньорска смяна в Борисовата градина. Нещо повече - червените отпаднаха и от турнира за купата, като по този начин сами отнеха шанса си да пробват нещо като реванш. Вместо това пътят на Левски бе разчистен и освен титла играчите на Станимир Стоилов взеха в един кошмарен за тях мач и втория трофей във футболната йерархия - купата. Третият дойде от само себе си, вследствие на липсата на интерес от страна на противника да се бори за него и благодарение на спортния късмет.

 Ето как в сини окраски и розови облачета над Герена отмина половината от Годината на свинята. Начертаният от ръководството десетилетен шампионски план се изпълнявяше безупречно.Оставаха някакви си осем титли, два-три полуфинала в европейските турнири и разни там купички и суперкупички да се радват новите в отбора и дечурлигата. И българската футболна история щеше да се състои от един-единствен том - Левски.
Изведнъж се оказа, че Сираков не е имал причини за притеснение в началото на годината. Свинята като зодиакален знак или като противник не успя да спре отбора му. Така изпълнителният директор бе на път да се провали в още едно от знаменитите си футболни предзнаменования. Те са тема на цяла дисертация.


Но ето, че тревогите му все пак започнаха да се материализират в резултати. Дори да не включваме двете загуби от Тампере, тъй като него го нямаше тогава и това реално е основната и единствена причина шампионите да подвият рано опашки от Европа, се оказа, че място за притеснение всъщност наистина има. И за да не се изкривяват нещата само в посока Сираков, трябва да уточним, че брилянтното му медийно изказване бе повече от удобно за първоначален анализ на събитията от втората половина на 2007-а.

Репликата за свинята доказа освен всичко друго и блестящо познание на алтернативна за нас астрология. Изобщо футболни хора като него, като Херо, Вили Вуцов, Батков, Стоичков, Пенев-старши и Пенев-младши, Венци Стефанов, за да не се обиди и почувства прнебрегнат, нека включим от по-новото време Александър Томов, са прекрасен материал за моделиране в ръцете на журналистите. Техни култови реплики стават повод както за дебати, така и за допълнителна мотивационна мерна единица преди решителни мачове. Но тъй като фразата на Наско бе приета на мига като елементарно заяждане по посока на вечния съперник, никой не се досети да чете между редовете, да вникне дълбоко в скрития подтекст и смисъл на това зодиакално-анималистично интервю. Човекът казва възможно най-конкретно, че е притеснен, при това за цялата предстояща година, но няма кой да го чуе. Всички около него са във весело и приповдигнато настроение. А той чисто и просто си е предсказал събитията.

Дни преди края на този сезон ЦСКА води с невероятните 11 точки, макар и с мач повече. А доверието в печелившия ръководен тандем на Герена далеч не е такова, каквото беше преди 11 месеца. Ами, за притеснение си е. И зад всичко това не стои някой мощен магьосник боравещ със силата на звездите и движещ събитията с помощта на шарлатански хороскопи. Свинете, като отрасъл от животновъдството, също нямат пръст в смяната на върха в първенството. Пък и в навечерието на страшната за тях Коледа едва ли им е до това. Заслугата е на целия отбор на ЦСКА и на щаба около и над тях. Червените не бяха надиграни в нито един мач тази есен, с изключение на броени минути от първата среща в Ловеч. ЦСКА вкарваше трудно голове на моменти, но го правеше когато и по колкото е нужно за поредните три точки.

Нелепите обвинения в нереална серия от 11 мача без загуба на точка са безпочвени. Това, че някой друг не го е постигнал, си е изцяло за негова сметка. Простата аритметика сочи, че ако един отбор е успял да победи 11 пъти поред, то би трябвало да е на първо място в класирането, както всъщност е. Ако част от мачовете, които въпросният отбор е спечелил, друг отбор не е успял да ги спечели, включително и двубоят помежду им, то другият тим не би трябвало да е на първо място. Както всъщност е. Елементарно!
Вечното дерби е грозно за който падне в него, а за победителя естетиката остава на заден план. Това също е повече от естествено като въртенето на планетата или на футболната топка. Единият отбор търсеше много по-ясно победата, другият търсеше евентуално равенството, и то не на всяка цена. Ако стане, ако ли не - здраве да е.


Европейската титла на Гърция, както и световната на Италия са също толкова неоспорими, както тези на триумфиралите в предишните надпревари. Ако ЦСКА задържи първото място до края, поне на базата на есенния полусезон ще има пълното право да се нарече шампион. Това със слабото ниво, с грозната игра, с нечестните средства вече сме го слушали. Това е нивото в България, такава е играта. И тя се предлага от всеки. На който не му харесва, да кандидатства за друго първенство. Например за китайското, за да съответстват напълно зодиите. Макар че тази година и там шампион стана играч на ЦСКА.

Какво да се прави - голяма свинска пържола хапни, голяма дума не казвай!