Отборът на Созопол записа първи успех през настоящата кампания от първенството на Втора лига. "Небесносините" трябваше да чакат до 9-ия кръг, за да спечелят първа победа срещу новака Янтра Габрово - 1:0 и да дишат спокойно, след като имаше известно напрежение от многото равенства до този момент.

Възпитаниците на Маргарит Димов имаха и тежка програма от началото на сезона - визити на Литекс Ловеч -2:3, Пирин Благоевград - 1:4 и Хебър Пазарджик - 1:2, които загубиха, но пък във всичките срещи играха добре, на полувремето с Хебър водеха в резултата, а в другите два мача се оттегляха при равен резултат. 

Морският тим бележеше и попадения, но нямаше късмет да отмъкне поне частичен успех. У дома в първия кръг, "небесносините" не успяха да вземат своето срещу другия новак - Добруджа Добрич, завършвайки наравно - 1:1. Последва и още едно домакинско равенство срещу Кариана - 2:2. "Небесносините" взеха първа точка в Радомир - 0:0 срещу Струмска слава преди няколко кръга, но там може да съжаляват, че не си тръгнаха с победата, след като пропуснаха куп чисти положения. Двубоят с Витоша Бистрица у дома - 0:0 е анулиран.

След успеха Созопол има 6 точки от 7 изиграни срещи - 1 победа, 3 ремита и 3 поражения - 8:12 голова разлика и заема 12-тата позиция в шампионата, изпреварвайки своя съперник от Габрово, който е с 3 точки, колкото има и Локомотив Горна Оряховица. Спортист Своге има 4 в своя актив, а Нефтохимик Бургас е на дъното само с 2 спечелени точки. Созопол набира скорост и при още няколко победи срещу преките конкуренти в долната половина на таблицата, ще се изкачи дори в средата, а защо не да гони и топ 7 преди паузата на първенството.

Добруджа и Струмска слава са с по 9 точки, а Миньор Перник е с 11. Останалите отбори - Литекс е с 14, а Лудогорец II и Септември Симитли, които са следващия съперник на Созопол имат по 15. Септември София, Пирин Благоевград и Хебър заемат предните места с по 16 точки, а лидери са Локомотив София и Кариана Ерден с по 22 точки.

Двубоят вчера на стадион "Арена Созопол" с Янтра протече под диктовката на домакините. Маргарит Димов си подари първа победа за рождения ден през седмицата срещу Светкавица в Търговище с 4:1, а Созопол се класира за 1/16-финалите от турнира за Купата на България. "Небесносините" заедно с Кариана Ерден, Спортист Своге и Септември София останаха единствените представители от второто ниво, които продължават напред в турнира, а морският тим ще има за съперник Етър Велико Търново. Двубоят отново ще е у дома, а това е допълнителен стимул да се класират за 1/8-финалите.

За мача с Габрово домакините контролираха събитията, но чакаха своя шанс да отбележат. Антонио Ласков пропусна срещата, след като ден преди мача получи лека травма. Всички останали състезатели бяха на разположение, а в 65-ата минута Петър Кюмюрджиев беше заменен, след като и той преди това имаше болки в крака. Левият бранител Димитър Жеков започна отново в стартовите 11 и изигра цял мач. Роденият през 2001 година защитник отново получи повиквателна за младежкия национален отбор от Ангел Стойков и днес пътува за Бояна, където ще изкара поредния лагер със своите съотборници. 

Георги Господинов остана извън групата за мача, но занапред отново ще се разчита на него. Расим Сюлейман също бе извън групата, след като лекуваше травма на коляното и адукторите. В 15-ата минута нападателят Иван Колев шутира високо над вратата, а малко преди това имаше и още една ситуация. Капитанът Петър Кюмюрджиев също стреля с глава след ъглов удар. В 30-ата минута падна и единственото попадение в мача, дело на Ариф Ферадов. 

Асеновградският техничар донесе успеха за Созопол, а по подобен начин пропусна в Радомир от същата позиция, от която вкара вчерашното попадение. Този път обаче Ферадов се разписа и донесе така чакания успех за морския тим. Яни Николов отне на шпагат в центъра на терена и пусна за Венцислав Гюзелев, а той комбинира с Цветомир Тодоров, който му я върна. 

Бившият голмайстор на Марица Пловдив пусна пас по десния фланг за Иван Колев, а той я върна за Гюзелев зад дъгата на наказателното поле. Включилият се напред Ариф Ферадов бе непокрит и от малкото наказателно поле получи пас от Гюзелев и с плътен изстрел в десния ъгъл отбеляза единственото попадение в мача. В последните 15 минути на първата част домакините продължиха да контролират мача и ако бяха вкарали втори гол, гостите можеше да инкасират и още попадения.

В началото на втората част отново Ариф Ферадов получи хубав извеждащ пас по левия фланг в коридор от Цветомир Тодоров, но вместо да подаде на непокрития Иван Колев реши да стреля от малък ъгъл и вратаря на Янтра Габрово изби. Постепенно Созопол наложи своя стил на игра и отново малко след това пропусна чудесна възможност да вкара нов гол. 

В 50-ата минута Иван Колев спринтира от собствената половина, комбинира с Венцислав Гюзелев, който му я върна, а нападателят мина бранителите и вратаря на гостите и от малък ъгъл стреля встрани от вратата на Янтра. Страничният рефер от Самоков не видя един корнер за домакините и след протестите централният защитник Диян Молдованов получи жълт картон. В 65-ата минута дойде и първото положение за гостите, но вратарят на Созопол Росен Андонов за пореден път показа класа и с чудесен рефлекс опази вратата си суха, след изстрел на Християн Кожухаров от малкия пеналт. 

Шест минути по-късно Наско Стоименов се озова на отлична позиция и нанесе добър изстрел от воле, но отново в тялото на Росен Андонов. Главният рефер от Благоевград Благой Манов вдигна втори жълт картон на Христо Митев за нарушение срещу Венцислав Гюзелев пред дъгата на наказателното поле и отборът на гостите остана с 10 човека. При изпълнението на последвалия пряк свободен удар Цветомир Тодоров удари напречната греда на габровската врата, кълбото се върна, а изстрелът на Венци Гюзелев срещна главата на футболист на гостите Малко след това Сава Савов изведе Венцислав Гюзелев, а той от малък ъгъл шутира, но вратаря на гостите изби. В 88-та минута Емо Колев направи нов добър пробив от ляво, но ударът му отново отиде право в ръцете на вратаря на домакините Росен Андонов.

СОЗОПОЛ: 24.Росен Андонов, 11.Петър Кюмюрджиев /2.Мариян Димитров/, 23.Диян Молдованов, 5.Георги Радев, 15.Димитър Жеков, 21.Сава Савов, 18.Ариф Ферадов /6.Стефан Стойнов/, 10.Яни Николов, 8.Венцислав Гюзелев, 20.Цветомир Тодоров, 27.Иван Колев /77.Трайо Грозев/

Неизползвани резерви: 1.Роман Васенев, 19.Диян Лефтеров, 7.Кристиян Иванов, 99.Кристиян Парашкевов

Така Созопол спечели ценен първи успех през сезона и събра 6 точки в своя актив. В следващия 10-и кръг на Втора лига, Созопол гостува на Септември Симитли.