53-годишният бивш руски национал Андрей Чернишов вече е треньор на литовския Витис (Вилнюс), но преди да избере тази посока, е бил пред назначаване на работа в България, признава самият той в интервю за литовски медии.

Витис (Вилнюс) е във втора литовска дивизия, но от тази зима има нови инвеститори, които искат по най-бързия начин клубът не само да влезе в първото ниво, но и да намери място на европейската сцена.

"Преди да избера този литовски клуб, имах варианти за България. Не искам да казвам с кои клубове съм бил в преговори, но нещата много се забавиха и постоянно се отлагаха. Затова когато дойде предложението от този литовски отбор, не се и замислих. Клубът е нов, за момента играе мачовете си на Футболната база на федерацията. Но винаги е предизвикателство, когато участваш в създаването на нещо ново", казва Чернишов пред списанието Футболас.

"До Нова година работих като директор на частна школа в Нови Сад (Сърбия), много интересен проект. През това време гледах доста мачове от балканските страни и трябва да кажа, че българската лига вдига нивото си. Интересно би било да опитам там, но сега не се случиха нещата".

След това той обяснява, че инвеститорите неслучайно са избрали отбор от Литва. Така те ще имат несравнимо по-малко разходи и много бързо ще стигнат до европейско участие заради ниското ниво на местното първенство.

Андрей Чернишов е бивш централен защитник, известен с кариерата си в Динамо (Москва) и Спартак (Москва). Играе на Европейското първенство в Швеция през 1992-а година, когато СССР вече не съществува и страната се нарича Общност на независимите държави (ОНД). Руснаците обаче остават последни в групата с две точки след равенства с Нидерландия и Германия и поражение от Шотландия.

Като треньор Чернишов е водил младежкия национален отбор на Русия, Спартак (Москва), Динамо (Брянск), Динамо (Тбилиси), а също така отбори в Казахстан, Беларус, два пъти в Саудитска Арабия, Кувейт, както и сръбския Спартак (Суботица).


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.