Ръководството  на БФС днес ще изпрати до всички клубове от efbet Лига и Втора лига заповеди, които ще трябва да бъдат изпълнявани, за да може да бъде подновен тренировъчният процес. Очаква се това да стане официално от 15 май.

От днес ще започне тестването на играчите и треньорите с PCR. Както е известно, БФС отпуска за целта 100 000 лева.

"Заповедите до клубовете са съгласувани с Националния оперативен щаб. Отборите от Първа и Втора лига ще получат по 30 теста за футболистите си", коментира пред "Меридиан мач" д-р Михаил Илиев, който е секретар на Медицинската комисия на БФС.

Не така обаче стоят нещата с другите официални лица, които ще присъстват на двубоите, когато шампионатът бъде подновен. На този етап е заложено това да се случи на 5 юни. Делегатите на БФС, съдийските наблюдатели и самите рефери ще трябва да платят от джоба си тестовете. Отборите ще трябва да сторят същото за служителите си, които пряко ще участват при провеждането на срещите. По препоръка тези над 65 години не трябва да имат допир до футболистите. Ако това невъзможно, то те трябва да са на поне 7 метра от тях.

От РЗИ потвърдиха, че състезателите имат право да тренират индивидуално на открито - в парковете или на стадионите, стига да не се събират на групи. Районните здравни инспекции обаче на този етап не могат да следят изкъсо този процес. Причината е, че това не им е вменено като задължение в наредбата, с която бяха отпуснати мерките за спортистите.