В невероятно разгорещен двубой, в който имаше и батални сцени към края, Локомотив София спечели с 2:1 при гостуването си срещу Царско село от 28-ия кръг на Втора лига. Победата не дойде никак лесно за "железничарите", които бяха сериозно порязани от съдията Ангел Ангелов. Той изгони Здравко Димитров, вместо да даде кристална дузпа за нарушение срещу него в наказателното поле. Въпреки всичко командата на Младен Додич стигна до две попадения - на Илия Димитров и Владислав Романов, а сетне оцеля при финалния щурм на домакините, за които точен беше Светослав Диков. Заради сбиването в продължението червени картони видяха още Емил Виячки от "червено черните" и Павел Петков от домакините.

Младен Додич: Това беше мач за мъже, имаше напрежение

Веселин Великов: Загубихме незаслужено

Развръзката позволи на Локомотив да натрупа 57 точки, с което се изравни с днешния си противник, но го изпревари в класирането заради по-добри показатели и зае второто място. Лидерът Ботев Враца има само една точка повече, което ще направи оставащите два кръга много, много интересни.

Освен минималната разлика в точките, напрежението между агитката на „железничарите” и шефовете на Царско село допълнително увеличи градуса. На самия стадион проблеми нямаше поне до финалните епизоди от срещата. Иначе още от първите минути с пролича ясно, че и двата тима се хвърлят сериозно и са наясно със залога.

Реян Даскалов от домакините опита няколко далечни удара в началото, които не създадоха трудности за вратаря Андрея Ефремов.

В 16-ата минута съдията Ангелов можеше да бъде далеч по-строг към централния защитник на Царско село Георги Хашев. Той съвсем умишлено удари с лакът Здравко Димитров  в лицето, като деянието му остана без последствия, а реферът дори даде сигнал играта да продължи.

В 38-ата Антонио Георгиев излезе на отлична позиция за стрелба по локомотивската врата. Шутът му обаче прелетя много високо над целта.

През първата част най-чистата възможност за Локо Сф дойде в предпоследната минута. „Червено-черните” организираха бърза контраатака, която позволи на Здравко Димитров да шутира, а изстрелът му бе спрян от защитник. Това откри възможност пред Николай Цветков, който от 12-13 метра шутира силно през човек, но и съвсем малко над вратата.

След почивката почти веднага дойде най-скандалната ситуация. В 50-ата минута Локомотив получи тъч отдясно по атаката, а защитниците на Царско село определено не внимаваха. Хашев изрита топката напълно неудачно, а Здравко Димитров се ориентира най-бързо. Той пое кълбото и тръгна да минава покрай Димитър Руйчев, който закъсняло посегна и препъна съперника си. За потрес на всички в Локомотив реферът Ангел Ангелов реши, че Димитров е симулирал и му вдигна жълт картон, който бе втори за футболиста в срещата.

Въпреки численото неравенство Локомотив поведе в 58-ата минута. Христо Контохристос се включи отляво и центрира. Тейнур Марем отклони с глава, а Евертон Джилио-Том догони топката в другия край на пеналта. Бразилецът центрира ниско към намиращия се пред вратарското поле Илия Димитров, а преотстъпеният от Левски играч опъна мрежата – 1:0.

В 73-ата минута „железничарите” се възползваха от страшен подарък на централния защитник Хашев, за да вкарат втори гол. Бранителят се изнесе към тъча, за да затвори спринтиращия Том. Хашев без проблем овладя и реши да подава към вратаря, само че го стори твърде, твърде слабо. Владислав Романов прихвана паса, пребори се с друг защитник и сетне финтира вратаря Филип Димитров, за да вкара на празна врата.

Във финалния четвърт час Царско село натисна осезаемо. В 78-ата минута Георги Минчев беше на сантиметри да се разпише директно от фаул. Неговият шут от около 22 метра прелетя покрай стената и на сантиметри в аут покрай лявата греда на Ефремов.

В 81-ата минута домакините намалиха изоставането си. Голмайстор №1 на Втора лига Светослав Диков се разписа по много красив начин с шут от границата на наказателното поле, намирайки десния стълб – 1:2.

Две минути преди края на редовното време Павел Петков затрудни максимално вратаря Ефремов с диагонален изстрел от въздуха. Стражът на Локомотив реагира по невероятен начин и спаси с една ръка.

Големият екшън настъпи дълбоко в добавеното време, когато спор за топката между Галин Ташев и Марио Петков доведе до голямо сбиване между двата отбора. Най-дейни в него бяха Емил Виячки от Локомотив и Павел Петков и Димитър Петков от домакините, но само първите двама бяха изгонени.

В самия край на срещата Царско село имаше още един златен шанс за изравняване. След центриране в пеналта настъпи голямо меле пред вратарското поле, където Хашев се размина на сантиметри от това да засече непосредствено пред вратата, а Ефремов улови точно пред Димитър Петков, който го ритна в гърдите при опита за добавка.

Така Локомотив се пребори за победата, а феновете им на стадиона така и не се успокоиха, като откъртиха част от огражденията.

До края на шампионата Локомотив София има домакински мач срещу изпадналия Созопол и гостуване срещу Ботев Гълъбово. Царско село от своя страна гостува на последния Нефтохимик и приема у дома Черноморец Балчик.