Старши треньорът на Етър Веселин Великов за представянето досега, за селекцията и подготовката, за очакванията за пролетния дял от първенството.

– Г-н Великов, как оценявате представянето на Етър през есенния полусезон?

– Отначало започнахме много колебливо, записахме две загуби в първите три мача – от Лудогорец-2 и у дома от Хебър. След това отборът се вдигна и натрупахме 11 поредни мача без загуба, дори с двата за купата станаха 13. Дълга серия имахме без допуснат гол във вратата си, но накрая допуснахме две загуби от Спартак (Вн) и Марица, които не трябваше да допускаме. До края загубихме и от Лудогорец-2, когато имахме нещастието преди мача Кръстев, Марков и Станев да са с ковид и пуснах като ляв бек едно младо момче. Имахме малшанс, изпуснахме доста положения. Накрая в дербито с Хебър победителят щеше да зимува на върха. Ако бяхме изравнили от дузпата, щяхме и да спечелим. Но вече всички са здрави и след Нова година почти няма да имаме футболисти без ваксинация и непрекарали ковид, така че в това отношение ще сме по-спокойни. Цялостната ми оценка за представянето е Много добър 5.

– Как преодоляхте първите две загуби?

– Говорихме с момчетата, че футболът във Втора лига няма нищо общо с този от елита. Голяма част от тях бяха играли в А група и не познаваха ситуацията, че не трябва да подценяваме нито един мач и противник. Мисля, че разбраха за какво става въпрос и влязохме в уникална серия.

– 870 минути без допуснат гол във вратата ви, което е уникален рекорд. Това ли бе най-силният ви период?

– Да, направихме много силни мачове, в десет от тях изобщо не допуснахме гол. Но и тя ни изигра лоша шега, защото се помислихме за голям отбор и допуснахме нелепите загуби от Спартак и Марица. Ако не бяхме ги загубили, щяхме да сме с 3-4 точки пред останалите.

– Мачът във Варна ли беше най-слабият?

– Да, така е. Макар че и тям нямахме късмет, защото при 1:1 изпуснахме две положения, които можеха да го обърнат в наша полза. Но да се надяваме, че това ще бъде поправено. Затова пък победихме Монтана навън, Септември у дома, а като гости на Миньор и Хебър направихме равенства.

– Постоянството ли е най-важно в тази Втора лига?

– Това е най-важният фактор за успешно представяне на един отбор. По-голямата част от треньорската ми кариера е именно във Втора лига и съм се убедил в това. Опитните футболисти стоят по-здраво на земята, но е нормално по-младите момчета и новите да се превъзбудят от тези резултати и да мислят, че ще побеждаваме винаги с лекота. Мисля, че са го разбрали и напролет трябва да си вземем поука от грешките.

– Кое Ви харесва в представянето на Етър и кое – не?

– Не ми хареса, че не успяхме да вземем точки във Варна и не бяхме докрай постоянни. Хубавото е, че показахме и силни резултати, че успяваме да се вдигнем. Както и че имаме добър колектив.

– Доволен ли сте от качеството на футболистите, с които разполагате?

– Определено. Аз неведнъж казах, че сме най-добрият отбор в групата и ако във всеки мач даваме 100%, няма да имаме проблеми.

– Ще има ли напуснали футболисти през паузата?

– Изчакваме само ситуацията с Ромеш Ивей, ако може да остане, ще ни е много полезен. И на него му се остава, никой от футболистите не е обявил пред мен, че иска да напуска.

– Мислите ли за нови попълнения?

– Ако Ивей напусне, трябва ни един външен футболист. Добре е да се подсилим с още един централен защитник. Нямаме намерение да правим нова селекция, а само евентуално ако намерим футболист, който да вдигне нивото ни. Искам да привлечем само хора, които ще вдигнат нивото.

– Планирана ли е вече подготовката?

– Напълно. Събираме отбора на 10 януари и до 24-и ще се готви у дома, като ще направим две контроли – на 19-и срещу дублиращия отбор и на 22-ри със Загорец (Нова Загора) във В. Търново. От 24 януари заминаваме на подготвителен лагер в Благоевград. Там на 27 януари играем с Локомотив (Пловдив), на 29-и с Левски (Кюстендил), на 2 февруари с Марек и на 4 февруари с Пирин (Благоевград). После се връщаме тук и на 12 февруари е последната проверка срещу Дунав (Русе) у дома. Стартът е на 19-и у дома срещу Септември (Симитли).

– Кой е най-големият проблем?

– Тренировъчните терени. Ходим да тренираме в Дебелец, там не е в най-доброто състояние. Ходихме и в Елена, благодаря на кмета, който ни предостави чудесни условия, но пътуването е един час. Зимата ще ползваме за подготовката и изкуствения терен. Говорихме с нашия президент Деян Куздов, че през лятото вече трябва да е готов теренът до стадиона на Ледената пързалка.

– Очакванията за пролетния полусезон?

– Да подобрим играта си от есента и да сме по-постоянни. Така ще запазим мястото си в момента, а защо не и да го подобрим. Предстоят ни възлови домакинства срещу Спартак (Варна), Миньор и Марица, хубавото е, че всички са на стадион „Ивайло“. Ако ги спечелим, със сигурност ще завършим първи. Публиката също ще ни помогне, както е било досега.

– Първите 4 отбора ли ще водят битката за трите места?

– Аз бях споменал и Марица, също и Монтана, Септември“. Реално 5-6 отбора ще се борим за първите три места.

– Оптимист ли сте за крайната цел?

– Разбира се, че съм оптимист! Пак казвам, че ние имаме най-добрия отбор в групата и трябва да го покажем на терена. Вярвам, че напролет ще бъдем по-постоянни. Нашата цел е да завършим първи в класирането.