Артистите от Софийската опера и балет се завърнаха от успешното си турне в Япония и пред NOVA коментираха неприемливия акт на двама от техническите служители. Както е известно, двама мъже написаха със спрей „Локо София“ на ограда край мемориален паметник за Хирошима. Началникът на Международния отдел на Операта Анна Богданова заяви, че във всяко стадо има „метиляви овци“, като побърза да уточни, че веднага след като са го направили, извършителите са се осъзнали и са отишли да се предадат.  

Тя добави, че случилото по никакъв начин не е създало напрежение по оста България – Япония, като подчерта, че представянето на трупата е било изключително горещо приветствано.

 „Естествено, че сме натъжени от тези постъпки. Просто те като пълни глупаци са писали на някаква стена, на някаква ограда, която била за ремонт. Като са се осъзнали, веднага са отишли в полицията и са признали всичко. Всяко стадо, както се казва, има метиляви овци. Японците не са ни сърдити, имаше страхотни аплодисменти“, заяви Богданова.

Междувременно диригент Григор Пеликаров добави: „Много неприятен инцидент. Случва се, за съжаление. Всеки трябва да има своя лична отговорност, когато представя България. Но такива неща се случват не само у нас. Нека не бъдем нихилисти. В много по-развити в кавички страни са се случвали подобни инциденти. Надявам се този случай да не е уронил доброто име на България. Поне аз такова нещо не видях. Разбира се, всеки от нас го изживя като крайно неприятно и вътрешно засягащо го нещо“.

По-рано от Софийската опера и балет обявиха, че провинилите си ще бъдат уволнени. 

Още по темата: 

Къде още по света цъфна надписа "Локо София"?

Всички осъдиха вандалската постъпка в Хирошима

МВнР се извини на Япония

Надраскаха "Локо София" върху Мемориала на мира в Хирошима

Ръководството на Локо Сф осъди вандалската проява в Япония