Септември София победи Литекс с 1:0 в мач от 10-ия кръг на Втора лига и се настани в подножението на върха в класирането. В средата на първото полувреме Марио Илиевски се възпозлва от неразбирателство в отбраната на гостите и откри резултата. Двата тима изиграха равностоен двубой и ловчанлии могат да съжаляват, че не спечелиха точка, след като в края на двубоя Стефан Неделчев не намери целта отблизо.

Антон Узунов
28 снимки

Гостите стартираха агресивно срещата и упражниха натиск. Възпитаниците на Живко Желев наложиха висока преса на съперника си, а в същото време "зелените" в този мач опитаха и с постепенни атаки да стигнат до вратата на Николай Банков.

В 13-ата минута Септември организира добра атака по левия фланг чрез Кристиян Пешов, но опитният Пламен Николв се намеси и Станислав Нисторов улови. Постепенно домакините пренесоха играта в половината на гостите, но головите положения пред една от двете врати липсваха.

Четири по-късно Цветомир Вачев проби през центъра и реши да стреля от границата на наказателното поле, но изстрелът му бе блокиран.

Литекс отговори в 23-ата минута, когато Добромир Бонев задържа на левия фланг и центрира в наказателното поле, където Иван Митрев стреля с глава, но покрай десния страничен стълб.

В ответната атака вратарят на гостите Станислав Нисторов излезе неразчетено и не се разбра с Християн Петров, от което се възползва Марио Илиевски. Крилото на Септември нанесе удар към опразнената врата и топката влетя в мрежата.

Последваха добри минути за домакините, но до нови положения пред вратата на Литекс не се стигаше. В същото време гостите показаха леко колебание след инкасираното попадение, но постепенно намериха верния път и продължително задържаха топката.

В 40-ата минута се получи разбъркване в наказателното поле на Септември. Капитанът на Литекс Пламен Николов стигна първи до топката и се опита ефектно да завърши със задна ножица, но изстрелът му премина покрай левия страничен стълб.

Три по-късно се стигна до ново неразбирателство в защитата на гостите, но този път до нов гол не се стигна и топката бе изчистена далеч от вратата на ловчанлии.

Литекс започна и втората част с по-активни действия в половината на Септемри. Николай Минков центрира остро в наказателното поле от фаул, където Иван Иванов стреля с глава, но Николай Банков решително изби в ъглов удар. След изпълнението на корнера се създаде суматоха в пеналта на домакините, но отбраната се справи и изчисти топката.

В 54-ата минута Иван Митрев атакува по десния фланг, след което залъга съперник и стреля към вратата, но ударът му бе слаб и Николай Банков улови.

Минута по-късно домакините отговориха на предизвикателството. Кристиян Пешов се пребори за топката в наказателното поле, след което подаде по земя към Цветомир Вачев, но нападателят стреля над вратата.

Септември продължи с пресата на противника. Кристиян Пешов отправи плътен удар от дистанция, но кълбото премина покрай десния страничен стълб.

В следващите минути Литекс се настани трайно в половината на домакините и упражни масиран натиск. Но отново възпитаниците на Живко Желев не намираха очертанията на вратата на Николай Банков.

В 74-ата минута дойде и най-чистото положение за гостите. След центриране в наказателното поле Християн Петров свали топката към непокрития Стефан Неделчев, който от метър не успя да стреля точно с глава и кълбото премина покрай левия страничен стълб.

Две по-късно Иван Митрев стреля от въздуха, но не успя да отправи силен изстрел и топката излезе в аут. Възпитаниците на Христо Арангелов започнаха да действат стабилно в отбрана и не позволяваха опасности пред вратата на Николай Банков, а в същото време залагаха на организирането на бързи контраатаки.

Сед спечелените три точки Септември се настани на четвъртата позиция в класирането с равен брой с третия Пирин Благоевград, докато Литекс е осми.

СЕПТЕМВРИ СФ - ЛИТЕКС 1:0

1:0 Илиевски 24'

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

СЕПТЕМВРИ СФ: Николай Банков, Иван Стоянов, Ангел Грънчов, Асен Георгиев, Марио Илиевски, Кирил Киров, Кристиян Пешов, Мартин Ачков, Александър Тодоров, Стефан Гаврилов, Цветомир Вачев

Тр. Христо Арангелов

ЛИТЕКС: Станислав Нисторов, Петър Петров, Християн Петров, Пламен Николов, Галин Минков, Иван Иванов, Добромир Бонев, Йоан Бауренски, Радослав Живков, Олег Димитров, Иван Митрев

Тр. Живко Желев

Гл. съдия: Петър Григоров

Стадион: „Драгалевци“, София