Царско село измина пътя от отбор, борещ се в аматьорското ниво на българския футбол до тим, гонещ място в Първа лига. Три години разлика, които превърнаха проекта в един от най-проспериращите с най-стойностните футболни бази в страната. В архитект на успехите се превърна Никола Спасов. Сезонът във Втора лига едва сега започна, а Царско село е безгрешен – с шест от шест и цели шест точки аванс пред втория в класирането – ЦСКА 1948.

„Мисля, че това е награда за организацията, която имаме. Добра селекция направихме. Правим почти нов отбор. В победите винаги обаче има и доза късмет. Всичко това ни прави лидери и отбор без загуба. Нормално е да не сме в топ състояние, перфектни, но след всеки мач казвам, че ставаме по-добри”, сподели Никола Спасов.

„Вече правим съвсем различна селекция, различна от тази, която заварих тук преди две години. Имаме съвсем други футболисти, много по-добри. Организацията ни се подобрява. Имаме и увереност, че сме клуб и отбор, с който всички се съобразяват”, коментира още специалистът.

„Работим много добре със Стойне Манолов (собственик на клуба – бел.ред.). Химията, която имаме между двамата - той разбира от футбол и се работи много лесно с него”, каза още Никола Спасов.

„Определено амбициите ни растат. Стойне Манолов никога не го е крил, че иска отборът да влезе в Първа лига. Той прави всичко възможно, за да осъществи тази цел. Убеден съм, че в крайна сметка и отборът го заслужава. Ще бъдем и по-добри след известно време.”

Три месеца преди да навърши 60 години, Никола Спасов сподели: „Силно се надявам да станем шампиони на Втора лига, това ни е най-близката цел. Много бързо минаха годините, аз съм вече 14-а година в България, прибрах се в България от Португалия. Имам и няколко сезона в Македония. Мисля, че съм от хората, на които по-късно и по-трудно им се случват нещата. Смятам, че хубавите неща са пред мен. Животът ми протече много разнообразно. В Португалия играх в 7 отбора, 15 години живях там. Имах и добри, и много тежки моменти. Чувствам се много по-млад.”

„Във футбола най-хубавите ми моменти са когато станахме шампиони. Тогава бях на 19 години. Да не говорим за моментите ми като треньор – най-вече с Черно море.”

Адмиралският фрак, костюмът, който получи след спечелването на Купата на България с Черно море, Никола Спасов е завещал на клуба. Във Варна са останали и едни от най-хубавите му спомени.

„Шапката замина за Сърбия. Чанович я прибра за спомен. Адмиралският костюм няма как да се повтори. Освен царски одежди да сложа тук (смее се – бел. ред.) с Царско село”, пошегува се Никола Спасов.