Детско-юношеската школа на втородивизионния ФК Хебър цели да следва модела на развитие, налаган от клубовете в Белгия и Нидерландия. Това е идеята на спортния директор на пазарджиклии Иван Папазов.

Поради тази причина от първостепенно значение е изграждането на базата, за която основната помощ идва от кмета на града Тодор Попов.

"Поставихме си цели и начертахме план как ще работим, но първото, което трябваше да направим, е да създадем условия. И то добри условия, за да можем да покажем на всяко дете и родител, които дойдат при нас, къде пристигат. През последните три години бройката на трениращите подрастващи в школата варира между 450 и 480 деца в школата, с които работят и 17 треньори", коментира Папазов.

Гордостта на футболния Хебър е отличната база, с която разполага и може да се сравнява с повечето професионални клубове от елита. Освен основния терен, на който играе мъжкият отбор, базата включва още два изкуствени терена (единият със стандартни размери за Футбол 11), още 3 помощни терена - всички те с модерна поливна система, както и един терен в Спортното училище на града.

Три години след рестарта на школата си ФК Хебър отново дава заявка да бъде люпилня на таланти. В Академията има отбори във всички възрасти, дори не по един, а по два - едните се състезават в Зона "София", другите играят мачове в Област Пазарджик. Тимът до 19 години участва в елитната юношеска група. Абсолютно всички подрастващи футболисти в школата са оборудвани с пълна екипировка, каквато използват и в мъжкия състав. Преди години всяко по-качествено дете избира друг отбор било то в региона, или в София, за да продължи да се развива, но сега не е така.

Последното име, което предизвика интерес, е това на Андриан Краев - брат на национала Божидар Краев. Роденият през 1999 година атакуващ халф пристигна в Пазарджик на 17 години и само три по-късно стана част от Левски София. Целта на Хебър е такава - да създава собствени юноши или да привлича обещаващи млади таланти от други градове.

"Перфектните условия задържат почти всички юноши, като дори се привличат много от други градове. Последният трансфер на Андриан Краев в Левски още повече мотивира доскорошните му съотборници в школата на Хебър. В последно време в клуба се превърна в традиция юношите да бъдат част от мъжкия тим. Така осем момчета от ДЮШ към настоящия момент вече имат професионални договори с първия отбор. На лагерите в чужбина неизменно присъстват и юноши, за да "помиришат" мъжкия футбол", казва Папазов.

Старши треньорът на представителния отбор Николай Митов всеки понеделник прави оперативка, за да посочи кои юноши ще включи в тренировките през седмицата. Това също е традиция в Хебър, която смятат да запазят, тъй като определено дава резултат.

Известно време в школата на клуба работи испанец, след него дойде французин, който и в момента помага с опита си.
Още с идването си в клуба спортният директор Папазов пък е записал абсолютно всички треньори от школата на курсове по английски език.

"Вече имах идея, че един ден ще доведа методист от чужбина. Ако не се развиват и не учат, няма смисъл да работят тази професия", смята той./БТА