Влака-стрела от Япония внезапно се появи на български коловоз и профуча край нашите градове и паланки. И също толкова внезапно спря на гара София-север. Съвсем близо до стадиона в „Надежда“. Този, на който играе един традиционен като име роден отбор, но от няколко години изваден от елита и мъчещ се сега във второто ниво на футбола ни.

Локо София! Тези две думички, цъфнали никак не на място в японския град Хирошима, предизвикаха истински тайфун. Медиен тайфун.

И както отбелязват мнозина в свои коментари из Фейсбук – едва ли за 25 години се е изговорило и изписало за Локо София толкова, колкото в последните няколко дни.

Някои обвиниха медиите – надписът не бил на самия Мемориален комплекс на жертвите от атомната бомба, а на строителна ограда, пейка и място за боклук до него. От нашата си камбанария може и да изглежда просто надпис върху някаква си тараба, но как да влезем в кожите и главите на японците? Между 129 000 и 226 000 души са загиналите, вследствие на атомната бомба!

Във всеки японски медиен репортаж по темата пишеше – надписи върху ограда, пейка и боклук, но ВЪВ Парка на мира, В БЛИЗОСТ до Паметника на корейските жертви от бомбардировката и т.н. Така че за тях това си е чиста проба много лошо възпитание и дори светотатство на неприкосновено място.

Та в тази страна зрителите влизат в спортните си зали по чехли или чорапи, оставят обувките си на входа! Но – да, много различна култура, много различни чувства и много специално място е Хирошима, Япония.

Ние сме наясно – това е глупашка постъпка на двама българи под влиянието на алкохола и без задни мисли за оскверняване. И прочие и прочие. Просто тъпо...Но как е за японците...

Японското знаме

източник: Wikipedia

Но както се казва, понякога от дефекта може да се получи ефект. Нашата държава реагира мълниеносно с официално извинение. Същото стори футболният клуб Локомотив и Софийската опера. Похвално бърза реакция! И държавата Япония разбра, вникна в нашите глави и си затрая. Тактично и дипломатично мълчание. За да не се накърнят от една страна японските чувства, а от друга – да не се наруши едно хубаво приятелство между две много отдалечени една от друга страни. Защото в Япония наистина много обичат България. Дали заради нашите гимнастички, дали заради Операта ни, дали заради киселото ни мляко – не знам, но там ни тачат много.

И заради тази глупашка постъпка на двама не си струва да се разваля една дружба. Двамата наши хубостници ще си платят глобите за деянието и ще се върнат безработни и с обеци на ушите.

Но пък, без да осъзнават, те подадоха изключителен голов пас на самата голлиния на отбора на сърцето си.

Локо София! Такъв ПР, такъв маркетингов трик не може и да се сънува! Въпросът сега е как бавно движещият се парен локомотив от „Надежда“ да се хване за шеметната струя след Хирошима-експрес. Да се закачи за Влака-стрела от Япония, да се задвижи скоростно напред. Да превърне наистина дефекта в ефект.

Локо София и Хирошима. Това в крайна сметка би могло находчиво да се използва като една добра комбинация. Едно неразумно и дори обидно действие да се превърне в ракета-носител.

Във Влака-стрела. От гара Хирошима до София-север и стадиона в „Надежда“.

Локо Сф

източник: Интернет

Още по темата: 

Къде още по света цъфна надписът "Локо София"?

Ръководството на Локо Сф осъди вандалската проява в Япония

Задържаха българите-вандали в Япония, оказаха се служители на Софийската опера

МВнР се извини на Япония

Надраскаха "Локо София" върху Мемориала на мира в Хирошима