Отборът на Нефтохимик успя да постигне едно от чудесата на този сезон, запазвайки своето място във Втора лига. Тимът от Бургас стигна до 1:1 в гостуването на Спортист (Своге) в мач от последния 34-ия кръг на сезона и с актив от 28 точки остана сред професионалистите.

Първата възможност бе пред Томи Костадинов в 15-ата минута, но Марин Орлинов спаси. Вратарят парира и втория удар на крилото в следващата минута. Именно това бяха най-сериозните опасности за домакините, докато гостите играеха компактно, но без много идея как да създадат чисто положение в атака. В 42-ата минута Спортист поведе и усложни задачата на “шейховете”. 

Точен бе Деян Христов в 42-ата минута, който засече центриране на Стивън Славков, и с глава отбеляза своето девето попадение за сезона. Предвид случващото се в столичния квартал “Драгалевци” в същия момент, където Септември водеше на Локо (ГО), което оставаше на този етап бургазлии в групата дори при поражение. 

Втората част започна отлично на “зелено-черните”, които в 52-ата минута възстановиха равенството. Играчите на Людмил Христов се разписаха след светкавична контраатака. Мохамед Брахими с майсторско подаване изведе зад защитата Раел Лолала, който на скорост пое топката, финтира Стефано Кунчев и прати топката в мрежата за 1:1. Този резултат даде предимство от две точки на Нефтохимик пред Локо (ГО). Малко по-късно “железничарите” допуснаха втори гол срещу Септември, а Нефтохимик контролираше изцяло своята съдба. 

Така накрая напълно заслужено оставането си в професионалния футбол след едни много труден сезон. 

Тимът на Киров завърши сезон 2020/2021 година с актив от 28 точки на 14-то място “Нафтата” записа седем победи, шест равенства и 17 поражения от 30 мача, но страхотният финал се оказа решаващ. Бургазлии записаха шест победи, две равенства и само две поражения в последните 10 двубоя, което помогна на Нефтохимик да изплува от последното място и да остане във Втора лига.