Валери Божинов се включи в благотворителния футболен турнир "Надежда за Криси". Инициативата е в подкрепа на борещия се с коварно заболяване Кристиян Йорданов Николов. Бившият нападател на Ботев Враца разкри защо е напуснал тима, както и какво ще е неговото бъдеще.

"Събрали сме за добра кауза, за Криси. Искам да благодаря на всички, които са тук. Надявам се да направим хубав празник и да сторим така, че да помогнем на детето. Надявам се да има повече подобни каузи в България. Имаме нужда от това.Тук съм, за да уважа хората, които са направили тази организация, както приятели и колеги. Най-вече Криси. Едва ли ще ме видите в някаква уникална форма. Дошъл съм тук, за да се забавлявам", каза Божинов. 

"Да, моето желание бе да напусна Ботев Враца. Лично за себе си, вече не виждах развитие и че ще мога да дам нещо повече на този отбор. Мисля, че миналата година беше тавана. Тогава, лично аз, дадох не 100, а 1000% за тима. Резултатите и успехите, които постигнахме през миналата година, няма да се повторят дълго време. Когато се завърнах в Ботев, не исках да го правя. Нищо, че баща ми беше треньор. Моето желание беше друго. Останах, защото така се получиха нещата, нямах друг вариант и чаках до последно за оферта от чужбина.

След като останах да тренирам и да водя подготовка с отбора, баща ми беше треньор, щеше да бъде неуважително спрямо него да отида в друг български отбор. Имах предложение от няколко. Но предпочетох да остана заради него, защото го уважавам и ценя като човек. Моето време в Ботев Враца се изчерпа. Лично за себе си, съм взел правилното решение и ще видим къде ще продължи моята кариера. Но сега идват празници и искам да си почина. Ще обмисля къде за мен ще бъде най-добре. На този етап няма нищо конкретно и не мога да кажа дали ще играя в България или чужбина. Най-важното е да съм здрав. Искам да преосмисля грешките си, както и да направя разбор на изминалата година", заяви Божинов.

Нападателят говори и по темата свързваща го с преминаване във втородивизионния Хебър.

"Няма такова нещо. С Николай Митов съм много добър приятел. Имаме много добри отношения. Виждаме се, пием кафе, ходим на вечеря. Много го уважавам като човек и треньор. Това, че имаме приятелски отношения, не означава, че ще отида там. Познавам много треньори и хора в управата на клубовете. Като например, познавам се с президента на Арда (б.а. Петър Пешев) и сега да започнете да спекулирате. Няма такова нещо. Доколкото знам в момента Ники Митов е на стаж в Италия. Учи и се развива, което е много хубаво за един треньор. На 1000% ви казвам, че няма такова нещо", добави още той.

Божинов сподели дали чака оферта от чужбина и говори за младите футболисти в България.

"Трябва да сме реалисти. Едно е да ти се играе, а друго е да имаш предложение, оферти. Много неща ми се искат, както и на вас - България да се класира на Европейското първенство. Желанието е едно, а вече дали ще се случат тези неща, само Господ знае. След Бербатов, Мартин и Стилян, кажете ми други българи, които да са играли в такива отбори като нас. Кажете ми! В България винаги търсим под вола теле. Искам след мен да ми кажете кой е играл в Ювентус, Фиорентина, Манчестър Сити, Спортинг Лисабон. Кажете ми!

Пожелавам на всички млади момчета да играят там, където съм бил аз, Бербатов, Мартин и Стилян. Всеки ден пишат за мен някакви неща, но историята си е история. Не можеш да я изтриеш или промениш. Къде играят нашите футболисти? Имаме ли трансфери извън България? Явно и нашите мениджъри не правят достатъчното. Давам ви един пример с Партизан. Вчера продадоха 18-годишен централен защитник за 10 милиона евро в Монако (б.а. Страхиня Павлович). А ние не можем да продадем Стаси Иванов, който играе в Левски, водещ футболист е и се справя много добре. В Лудогорец няма един млад българин. Само Недялков - има потенциал и играе в добър отбор. Само той е. Но говоря за млад футболист.

Чичо Венци, Венци Стефанов продава футболисти, но не на това ниво, което виждаме от Сърбия или другите страни. Сърбите могат да продават играчи за 10 милиона евроа, а ние перспективен футболист като Стаси, не. Направи много силна година. Говорим за символични суми, което не е нормално. В момента младежкия национален отбор има потенциал да се постигне нещо. Треньорът е подбрал добри футболисти и на мен ми харесват как играят. Хубавото е, че всеки, който е в отбора играе редовно в клуба си. Това е много важно нещо. Само тогава може да има успехи. Искам да пожелая успех на младежите. Дано се класират. Треньорът е направил добра селекция. По този начин дано късмет имат и мъжете", заяви Божинов.

Бившият футболист на Левски, Ювентус, Манчестър Сити и други се изказа много ласкаво за вече бившият президент на БФС Борислав Михайлов и това кой да бъде избран за Футболист №1 на България за тази година.

"Щом се правят промени, те са за добро, за развитието на българския футбол. Никой няма да направи промяна, ако нещата са добре. Искам лично да благодаря на Борислав Михайлов. Уникален човек и мъжкар. За 15 години, под негово ръководство, се направиха много неща. Неслучайно има уважение от ФИФА и УЕФА. Той е доказан човек.

Със сигурност промените ще бъдат за добро и ще се вкарат нови идеи. Дано да се направи така, че да се дава повече път на българските футболисти. Бях в Сърбия и там имаше право да играят само четирима чужденци. Можеш да имаш колкото си искаш, но квотата е такава. Вадят футболисти от собствената си школа и така стават нещата. А в България във всеки отбор имаме по еди колко си чужденци. За мен това нещо спъва нашите млади футболисти", каза Божинов. 

"Чувам Недялков, Митко Илиев, Тошко Неделев. Нека да спечели най-добрият. Този, който най-много заслужава. Журналистите ще го определите. Изборът е труден. Нека да не засегнем някой колега. Всеки един заслужава. Много играчи имаше на добро ниво. Не мога да кажа едно име. Няма да е коректно от моя страна. Надявам се да бъде направен правилният избор", добави още той.