Ботев Пловдив ще обърне сериозно внимание към подрастващите таланти от България, променяйки досегашната си стратегия, която беше насочена към привличането на млади играчи от чужбина. До скоро клубът си партнираше с руската футболна школа Виста, управлявана от Антон Зингаревич, където се обучаваха предимно младежи от Африка. Сега, обаче, пловдивчани ще се ориентират към откриването и развитието на местни момчета.

Скаутите на Ботев обикалят страната, за да наблюдават и оценяват млади футболисти, които могат да бъдат привлечени в младежките формации на клуба. Целта е тези таланти постепенно да бъдат интегрирани в първия отбор и в бъдеще да бъдат продавани на други клубове.

В тази връзка, в радара на Ботев са попаднали двама играчи от Спартак Плевен – 16-годишният централен нападател Ивелин Николов и атакуващият халф Мишел Таиров. Те вече са част от състава на Спартак за Втора лига и направиха своите дебюти в професионалния футбол. Възможно е през лятото двамата да се присъединят към академията на Ботев.

Клубът също така търси подходящи места за тренировки на своите младежки формации, тъй като предстои ремонт на игрищата в базата „Никола Щерев-Старика“ в Коматево.