Ангел Стойков ще води Черноморец Бургас при завръщането на "акулите" в професионалния футбол. Специалистът даде специално интервю за Gong.bg, в което говори за целите пред клуба, селекцията, както и къде ще провежда домакинските си срещи. 

Стойков призова за подкрепа и обединение на цялата бургаска футболна общественост. Той добави, че напуска пости си на селекционер на юношеския национален отбор до 19 години и ще се съсредоточи само върху работата си в Черноморец. 

Г-н Стойков, от няколко дни сте треньор на Черноморец Бурас. Лесно ли взехте решението да се завърнете у дома? 

- Изключително щастлив съм и благодаря за поканата на ръководството. За мен ще е чест и удоволствие да водя Черноморец Бургас в професионалния футбол след толкова дълго отсъствие. В същото време това е и голяма отговорност. Не е тайна, че стана в последния момент завръщането във Втора лига и сме притиснати от времето и като клуб, и като отбор. Предстои ни много работа, много трудности ще трябва да преодолеем. Ако всички сме обединени, каквато е идеята за футбола в Бургас, мисля, че ще успеем да се справим. 

Какви ще са целите пред отбора за първия сезон при професионалистите? 

- Няма как да имаме огромни амбиции. Трябва да се стабилизира отбора, да показва стабилни игри и резултати. Трябва да се утвръдим най-вече в професионалния футбол. Амбициите са да се възроди футболната общественост в Бургас и хората да започнат да посещават мачовете на отбора. Това ще се стане с присъствието в отбора на бургаски футболисти, както и с добри изяви от тяхна страна. Всичко е техните крака. Искам да призова цялата бургаска футболна общественост за подкрепа, защото ще ни е необходима. 

Как стоят нещата с базата на клуба? Къде ще домакинствате през сезона? 

- Мисля че ръководството е свършило страхотна работа, предвид това, което видях като тренировъчна база. Разполагаме с една много добра тренировъчна база, която ще ни позволи да се готвим при много добри футболни условия. Надявам се отборът да домакинства в Бургас на "Лазур". Такива са уверенията както ръководството, така и на града. В момента само "Лазур" е лицензиран за професионален футбол. За мен отборът трябва да играе в Бургас, ако искаме да спечелим привържениците. 

Има ли вече яснота с кои футболисти ще се подсилите и с кои ще се разделите? 

- Поканил почти всички действащи бургаски футболисти, които са свободни. Надявам се да направим един добър екип и колектив, който да покаже добри резултати. Няма да минем и без външни състезатели. 

Ясни ли са вече плановете за лятна подготовка? 

- Утре започваме на базата в Долно Езерово. Имаме уредени контролни срещи. Първата е с Берое на 1 юли. Започваме да подготвяме състава. Ще е трудно, но трябва да подготвим състава. 

Колко е трудно за вас, предвид това, че всичко се случва толкова бързо и на практика нямате много време до началото на сезона? 

- Много е трудно, защото знаете, че в седмицата, която отминава излезе съобщението, че Черноморец ще бъде във Втора лига. Действаме с максимални темпове за създаване на организация и селекция. Ще бъде много трудно. Искам да подготвя и хората.  Ще ни бъде нужна подкрепа от всякакво естество, а ние да отвърнем с максимална отдаденост и себераздаване в мачовете. Надяваме се и очакваме обединение на футболната общественост в града. 

Фактът, че през последните години Бургас не може да има постоянно присъствие в професионалния футбол дава ли ви допълнителна мотивация да утвърдите Черноморец сред професионалистите, а след това се мисли и за нещо повече? 

- За съжаление, нещата са така, както ги казвате. В годините назад Бургас имаше възможност да играе и в елита. Дали бяхме готови като град и клуб е друг въпрос. Фактите са такива, че не успяхме да се задържим, нямаше постоянство. За съжалние Бургас е един от центровете, които изчезнаха от футболната карта на България. Радвам се, че имам тази възможност да се върна тук в Бургас и всички заедно да поемем по този нов път. Бих казал с малки стъпки, без да прескачаме различните етапи. Първо трябва да се утвърдим в професионалния футбол, след това да се надгражда и евентуално на втората или третата година може да се мисли. Няма смисъл да лъжем хората. Те бяха излъгани няколко пъти в годините назад, а това ги отблъсна от футбола. Искам да сме честни спрямо тях. Така ще спечелим и тяхното доверие. В Бургас могат да послужат за пример волейболът и баскетболът. Хората са зажаднели за спорт и се надявам да предложим приятни емоции. 

Ще продължите ли да водите юношеския национален отбор на България? 

- Не, концентрирам се изцяло върху Черноморец Бургас. Тук е мястото да благодаря на ръководството на Българския футболен съюз, че бях приет в организацията - несъмнено на най-високо ниво в България. Беше ми даден шанс, за което съм благодарен. Благодаря, че разбраха моето желание да продължа в Черноморец. Благодаря и на всички колеги, с които съм работил. За мен това беше безценен опит. Успяхме да класираме отбор на Европейско първенство, постигнахме победи над Португалия, Франция, в чийто състави бяха футболисти, които сега са гръбнак на представителния отбор на тези страни.