Заместник изпълнителният директор на Българския футболен съюз Добрин Гьонов разкри, че срещата между БФС, клубовете от Първа лига и представители на Българската професионална футболна лига (БПФЛ) е била ползотворна. На нея е бил представен проект за административното отделяне на българските футболни първенства от футболния съюз към Професионалната футболна лига.

Предвижда се това да се случи с началото на сезон 2026/27.

От БФС обявиха още, че ще положат всички усилия, за да може БПФЛ да поеме тази дейност след година и половина.

В срещата са участвали 15 клуба от общо 16 в първенството на efbet Лига.

Добрин Гьонов уточни още, че предстоят да се проведат и срещи с клубовете от второто ниво на родния ешелон.

„Предстои да проведем още две срещи с клубовете от Втора лига, на регионален принцип. Има още позитивни новини. Срещата премина изключително добре, клубовете бяха активни. Виждам желанието от тяхна страна и от президента на БФС, както и от оперативното ръководството, професионалните клубове да се отделят, да генерират по-големи приходи и по-големи резултати. Все пак, ние като футболен съюз трябва да сме сигурни, че Лигата е готова за този преход, да поеме този огромен проект“, сподели Добрин Гьонов на пресконференция.

„От сезон 2026/27 лигата да бъде отделена, имаме година и половина, период, в който, представихме проект как ПФЛ трябва да приеме организационно.“

„Това беше плод на близо 2-часова презентация и дискусия. Истината е, че БФС е голяма организация, която трябва да третира равно както отборите на Първа лига, така на Втора, на трета, аматьорските, футзал и т.н. Едно ново дружество, в случая БПФЛ ще има много по-големи възможности да го развива, защото в БФС трябва да се мисли много за играта футбол, в това число и масовия спорт.“

„Ние като футболен съюз ни интересува от сезон 2026/27 продуктът да се развива нагоре. Затова трябва да бъдем сигурни, че мениджмънтът на лигата е готов. Клубовете искат това да се случи, но днес те видяха изцяло нова презентация. Ние ще им я изпратим, ще я оставим на разположение, за да я обсъждаме тепърва, които са на базата на добрите европейски практики“, каза още Гьонов.

„Трябва да се спре това постоянно говорене на хора извън футбола, че това трябва да се направи. Ние протягаме ръце и искаме да свършим този важен проект.“, завърши новият шеф в ръководството на БФС.