Бившият футболист на Манчестър Сити Мартин Петров и треньорът в екипа на ЦСКА 1948 Цветомир Валериев изкараха стаж при "гражданите". Той бе уреден от самия Мартин, а Валериев също получи шанса да се докосне до един от най-добрите отбори в световния футбол. Двамата са провели разговори с Пеп Гуардиола, Микел Артета и още много от треньорите и специалистите в клуба.

Ето и какво разказа за престоя Валериев пред сайта на ЦСКА 1948:

- Цветомире, преди броени дни се завърна от стаж в Манчсетър Сити, където беше заедно с Мартин Петров. Как се стигна до поканата и какво представляваше престоят ви?

- До поканата се стигна след комуникацията на Мартин с Манчестър Сити. С много добри контакти е там. Хората ни поканиха на определени дати да присъстваме на техни тренировки, да коментираме с щаба неща, които ни интересуват.

- Ти си специалист във видео анализа, естествено, интересуваш се и от треньорство като цяло, какво те впечатли в твоята тясна област?

- Впечатли ме отношението им към работата, към дейталите , обемът от работа, която вършат. Съответно технологиите, които използват. Все пак Ман Сити са на върха на пирамидата. При тях всичко е топ.

- Космическо ниво?

- Космическо. Няма база за сравнение с други клубове.

- С кои хора в Манчестър Сити комуникирахте, с какво ви впечатлиха, въобще земни хора ли са?

- Изключително земни хора. Дори когато беше Великден там, хората ни отделиха нужното време. Показаха нужното уважение , успяхме да говорим по въпросите, които ни интересуват. Иначе контактувахме с Гуардиола, с помощника му Артета, който ни отдели доста време. С Лоренцо Буенавентура, който също е в щаба на Гуардиола. Чики Бегиристайн (б.а. спортен директор на Сити) ни отдели време. Беседвах с хора от възстановителния екип.

- Успя ли Мартин са се запали по треньорската професия, досега повече мениджърство го влече, но не е късно?

- Трябва да го питате него. Но определено има искра в посока треньорство. Времето ще покаже накъде.

- Може ли са каже, че си научил за тези дни нещо ново, нещо силно, нещо, което няма къде другаде да научиш?

- Разбира се! Всеки допир до такива хора, до работата им, до духа, който витае в Англия, винаги е ползотворен.

- Какво е отношението към Мартин, разкажи от първо лице?

- Видях с очите си! Въпреки че той игра в Манчестър Сити по времето, когато проектът тепърва стартираше, Марто получава огромно уважение не само от хората в клуба. Много фенове го спират, дава автографи, доста е популярен.

- Гледахте ли мачове?

- Да, присъствахме на мача, в който Сити победи Тотнъм за първенство с 1:0. После бяхме и на „Олд Трафорд“, Сити победи 2:0 Юнайтед. Имахме късмет с програмата.

- Явно и вие сте на кадем?

- Едва ли ние сме причината, но в рамките на майтапа - явно сме на кадем.

- Бербатов обича да пуска клипове с Мартин, когато отборът му бие, но тогава май нещо замлъкна?

- Те двамата имат закачка. Тогава Мартин му върна майтапа, но медиите не го отразиха. Бербата си „получи дозата“.

- Кой ще е шампион - Сити или Ливърпул?

- Сити ще удържи преднината?

- Какво знаят в Сити за българския футбол, макар ме за съжаление навремето Бегиристайн и Гуардиола играеха с българи и срещу българи, а сега ни няма много на картата?

- В интерес на истината много за български футбол не сме говорели. Повече ние ги слушахме за футбол. Иначе всеки знае Стоичков, играли са с него, няма какво да коментираме. Повече обаче беше свързано с тяхната работа.

Цветомир Валериев