Бившият национал Кирил Котев започва втори сезон  като спортен директор на ЦСКА 1948. За целите, за тима, за решенията, които трябва да взима: бившият защитник даде интервю пред клубния сайт.

- Г-н Котев, ЦСКА стартира с три победи в първенството, как стои отборът в игрови план според вас?

-   До момента не може да не сме доволни и от начина на игра, от старанието на футболистите. Подготвени сме физически добре. Разбира се, има още какво да се желае, но определено сме надградили. Момчетата знаят отлично каква е целта и искат с цялото си сърце да я постигнат.

-   Предстои може би най-трудният мач досега – гостуване в Монтана, какво очаквате от мача срещу съперник, който определено показва класа и постигна важна победа срещу Хебър?

-  Монтана си запази основния състав, сериозен отбор с опитни футболисти. Но изцяло всичко зависи от нас. Смея да твърдя, че сме по-класният отбор и ЦСКА ще играе за победа.

-  Т.е. не се правят сметки и за равенство?

-   Абсурд! ЦСКА сме и играем всеки мач за победа. Това е заложено в ЕГН-то на клуба.

-   Рано е още за сметки, но освен Монтана кои отбори се очертават като основни конкуренти за влизане в efbet Лига?

-   Хебър, Септември най-вече, Монтана и Литекс. Те се открояват.

-   Какъв процент от селекцията, която ЦСКА беше планирал това лято, е изпълнен? Знаем, че никога не се случват нещата на 100%, но все пак?

-   В проценти не искам да говоря. Бяхме се насочили към едни футболисти, доста от тях успяхме да привлечем, с Тошев дори се и разделихме след трансфера му в Казахстан. Определено сме доволни от селекцията. Всички нови имат качества, неслучайно са тук, вярвам в тях. Трябва да го покажат и да изпълнят целта.

-   Банален въпрос, след който следва обикновено банален отговор, че е отворен процес: завършена ли е селекцията в ЦСКА?

-   Докато не затвори прозорецът, има шанс да вземем нов футболист.

-   Имаше ли отказали футболисти с аргумента, че искат да играят в елитно ниво, било то България или друга страна?

-   Миналата година го имаше този проблем, но футболистите видяха как работим, какви са амбициите ни. Въобще, във футболните среди се говори с уважение за ЦСКА. Всички очакват, че ще се развиваме и ще играем елитен футбол. Поканените футболисти вярват, че ще са догодина в най-горното ниво и това не им е проблем вече.

-   Да се върнем тогава – кое попречи на ЦСКА да се е класирал вече в efbet Лига или поне да играе бараж?

-   Първо, миналото лято чакахме разрешението дали ще участваме във Втора лига и това забави селекцията ни. Чак на третата седмица започнахме преговори с нови футболисти. Това доведе до прибързани наши решения, грешки с някои от трансферите. Но нямаше време и трябваше някак да се реагира.

Вината е изцяло в нас , не я търсим никъде другаде. Знаете, че дадохме и шанс на голяма част от футболистите, извели ЦСКА до първото място в Трета лига. Като се съберат всички неща, получавате отговор.

През зимната пауза направихме доста добра селекция с опитни, добри футболисти. Малко не ни стигна. Пак казвам, вината я намираме изцяло в нас. Но ЦСКА продължава да залага на млади българи. Така ще бъде и занапред.  

-   Видя се онази вечер, че Звезда излезе с 10 сърби в битка за групите на Шампионската лига, значи можело?

-   Разбира се. За мен това е правилният път.

-   И въпреки всички проблеми ЦСКА докара битката за бараж до един мач в Кърджали, можеше ли той да бъде спечелен?

-   Един мач винаги може да бъде спечелен. Но да не се залъгваме, не бяхме готови за елитното ниво. Нямаше да бъдем този отбор, който всички искаме. Следващото лято ЦСКА ще има обигран състав за най-високото ниво. През миналия сезон го нямахме.

-   Тоест, да разбираме, че ЦСКА гледа селекционно 6 месеца, година напред?

-   Гледаме напред, разбира се, неслучайно привличаме млади български момчета. Ясно ни е, че ще има период на адаптация. Готови сме да ги изчакаме, вярваме в тях, вярваме твърдо в качествата им. Това е наша политика. Но сега целта е да влезем, нека първо си свършим работата, пък тогава да обявяваме нови цели. Със сигурност летвата е доста високо вдигната.

-   Вече година и няколко месеца сте спортен директор на ЦСКА, кои са трудностите, които не очаквахте и ви изненадаха?

-   Бях наясно, че ще е доста сложно и съвсем различно от това да си футболист. Очаквах трудностите.

-   Сега е доста по-тежко?

-   Абсолютно, отговорността е несравнимо по-голяма.

-   С доста от момчетата сте играл или сте били съперници, а днес трябва да им говорите като шеф, да им се скарате при необходимост. Труден ли е този преход?

-   Всеки от момчетата ме познава от терена, познават ме и като човек, така че нямаме проблеми. Наясно са, че когато си върша работата, няма приятели и сантименти. Има една цел и тя е важната. Аз съм съсредоточен върху нея и всичко друго остава на заден план.

-   Последно, ако сега се върнете отново през лятото на 2017 година, бихте ли взел решението да подсилите ЦСКА в Трета лига като футболист, а после и като спортен директор?

-   Още като приключих с Локомотив Пловдив, бях запознат какво се случва в клуба, как се работи в него. Пред мен никога не е имало дилема. За мен това е ЦСКА. Пак бих взел същото решение.