Германският Кайзерслаутерн изпрати благодарствено писмо до Етър в отговор на плакета, който великотърновския клуб прати по повод на 30-ата годишнина от паметния мач между двата отбора за КЕШ. “Лаутерите” изпратиха и фланелка на “червените дяволи” с автографи на всички футболисти от настоящия тим.

“Уважаеми г-н президент Куздов,

много благодаря за писмото Ви по повод 30 годишнината от срещата между ФК „Етър“ Велико Търново и 1.ФЦ “Кайзерслаутерн”. Двубоят за Европейската купа беше специална чест и за двата клуба и начало на едно уважително приятелство. В допълнение към спортното предизвикателство, футболът има голям принос за взаимното разбирателство и свързващия диалог между хората в Европа. Много сме горди, че нашите български приятели пазят хубавите спомени от играта преди 30 години.

За съжаление, трябваше да се борим срещу действителна низходяща тенденция през последните години, но в момента имаме оправданата надежда да можем отново да надградим върху по-добри спортни дни.

От името на “Кайзерслаутерн” желаем на Вашия клуб ФК“ Етър“ Велико Търново успех в бъдеще – особено в трудните времена белязани от ограниченията на коронавируса”, се казва в писмото до президента на “Етър” Деян Куздов, подписано с най-добри пожелания от президента на “лаутерите” Райнер Кеслер.

Писмо е отправено и до фенклуба във В. Търново чрез неговия председател Веселин Комитов. “Много се зарадвах на специалния плакет по случай този исторически мач за Европейската купа на шампионите на 2 октомври 1991 г. Този възпоменателен знак намери вече своето почетно място при нас. Кайзерслаутерн е много горд, че от двете срещи и последвалия ангажимент на нашия почетен президент Норберт Тинес беше създаден българският фенклуб. Поради нарастващата комерсиализация футболът вече често е обект на обществена критика – но именно трансграничното приятелство между привържениците на клубовете от различни страни подчертава важността и силата на този спорт. Футболът свързва хората от различни култури и религии и също така преодолява езиковите бариери. Ще се стремим да поддържаме и международните си приятелства, особено с вас”, пише до фенклуба във В. Търново Райнер Кеслер.