Цветан Филипов е едно от разпознаваемите имена на бургаския футбол. Полузащитникът е юноша на Нафтекс. Започва професионалната си кариера през 2005 година в отбора на  Поморие. От 2006 до 2009-а е играч на Нафтекс, а през следващите два сезона се състезава за Черноморец Поморие. Минава през отборите на Берое и Калиакра, където играе до 2012 г. През 2013 година се състезава за турския  Едирнеспор, а през 2014 г. за полския Висла Пулави. Футболистът се завърна от Полша през 2015 година и на полусезона се присъедини към отбора на Нефтохимик, който тогава се подвизаваше във Втора дивизия. Филипов се завърна при „шейховете“ през Сезон 2017/2018, след претърпяна тежка контузия, когато бе сред малкото опитни футболисти, които попълниха състава на старши-треньора - Николай Кръстев. Като част от тима на Нефтохимик в Трета лига той помогна за връщането на отбора в професионалния футбол. Ето какво сподели Цветан Филипов пред клубния сайт:

В Нефтохимик минава значителна част от кариерата ти. Ако трябва да правиш съпоставка, с какво се отличава сегашният ти престой?

Основната разлика е, че тогава отборът си имаше дом. В момента се налага да тренираме на различни места, да се местим. Имаше дори период, в който не играехме в Бургас. Но пък сега има и положителни неща. Например желанието и професионализма на хората, които работят в клуба. Въпреки състоянието на футбола в града, като цяло, те не се отказват и не спират да работят упорито. Престъпление е, че техният труд не среща подкрепата, която заслужава от бизнеса и държавата. Усилията на ръководството и служителите на Нефтохимик трябва да бъдат по-високо оценени.

Какъв е колективът на Нефтохимик сега?

Колективът е много добър. Събрани са момчета, не само с футболни качества, но и с човешки качества. Всички сме приятели, подкрепяме се и мисля, че това помага на отбора да изпълнява целите си в спортен план.

В последните няколко години ти премина с отбора през три дивизии и във всеки период пред тима имаше различни предизвикателства. Кой за теб беше най-трудният момент?

Когато се върнах в отбора през 2016 година, след като претърпях една тежка контузия. Бях скъсал кръстни връзки и трябваше да се възстановявам 6-7 месеца. Това беше най-трудният период в кариерата ми. Тогава Нефтохимик беше във Втора лига, но нямаше бюджет и отборът беше само от млади момчета. Аз имах с какво да помогна на отбора и той на мен, защото ми даде шанс да играя и да вляза по-бързо във форма. Контузията имаше и положителен ефект, защото започнах да обръщам по-голямо внимание на физическата си подготовка.

А най-щастливият ти момент с отбора?

Най-щастливият ми момент беше след като се възстанових и успях да помогна на отбора да се върне в професионалния футбол. През цялата година в Трета лига личеше огромното желание и на треньорското ръководство, и на футболистите, отборът да завърши на първо място и го постигнахме. Почувствах едно голямо удовлетворение от добре свършената работа.

Правиш ли вече професионални планове за след края на състезателната си кариера?

Все още нямам начертан план, но най-вероятно няма да се занимавам с футбол. Имам виждания за играта, но треньорската професия в България не е достатъчно оценена, а същевременно е много трудна. Може би ще предприема някакво бизнес начинание.

В спортно-технически аспект кои са силните и слаби страни на отбора сега?

Имаме върху какво да работим и във завършващата фаза, и във фаза защита. Отборът има нужда в момента да изгради собствен стил на игра, тъй като дойдоха много нови момчета преди сезона. Тепърва се опитваме да напипаме стила, който най-много ще ни приляга, спрямо качествата ни. Смятам, че имаме напредък от началото на първенството и се развиваме добре.

Контролата с Черно море - беше ли полезна и защо все пак се стигна до този негативен резултат?

Миналата седмица нямаше мач за първенството и трябваше да се направи една контрола, в която да се даде шанс и на момчета, които по-малко са играли. Полезно беше да се направи една проверка с отбор от Първа лига, за да можем да си сверим часовниците, както се казва, и да видим на какво функционално ниво сме спрямо футболистите, които играят на едно ниво по-високо от нас. Резултатът в такива мачове, според мен, не е толкова важен, колкото е важно всеки да даде максимума от себе си. Така, че мисля, че беше полезна контролата.

Предстои първото официално домакинство в Бургас. Ще зарадвате ли публиката с победа на родния стадион?

Много е хубаво, че отборът се връща в Бургас. Вчера стартирахме подготовката за мача с Локо София. През тази седмица ще гледаме да се подготвим максимално добре. Дали ще зарадваме публиката, ще видим в неделя. Всички ще дадем максимума от себе си и се надяваме и късметът да ни помогне и след мача ние да се поздравим с победата. Надявам се да дойдат и феновете и да направят една страхотна атмосфера, така както са го правили винаги.