Единственият българин попаднал в класацията на списание Впрост за най-богатите хора в Централна и Източна Европа е бившият собственик на ЦСКА Васил Божков. Бизнесменът се е смъкнал с една позиция и вече е на 52-о място с 1,5 млрд. долара, въпреки че според информацията състоянието му се е увеличило с около 1 милиард.

Любопитното е, че собственикът на Челси Роман Абрамович вече не е най-богатият човек в Нова Европа. Губернаторът на Чукотка бе детрониран от шефa на "Русал" Олег Дерипаска.

От списъка на богатите източноевропейци изпадна Весела Кюлева, която в миналата листа беше на 95-о място с 400 млн. долара. Причината е, че "Впрост" вече е вдигнал летвата и в списъка му попадат само богаташи с над 1 милиард долара.

Челната тройка е окупирана от руски бизнесмени. След Дерипаска и Абрамович почетното трето място е заето от Генадий Тимченко, който е определен от украинския в. Сегодня като психолог разузнавач. Той никога досега не се е появявал в класации. Има руско и финландско гражданство, но живее в Швейцария. Работил е в КГБ дълги години заедно с руския президент Владимир Путин. Тимченко натрупал състоянието си от търговия с нефтени продукти под прекия контрол на Кремъл.

Според Впрост Абрамович е увеличил състоянието си от 2006 г. Според полското издание миналата година е имал, 5 млрд., а в началото 2007 г. вече е с 21 млрд. долара.

Драстично се е увеличило състоянието на Олег Дерипаска. През 2006 г. е имал 1 млрд. Богатството му се е увеличило с, 2 млрд. и тази година има 21,2 млрд. долара.

Броят на милиардерите расте не с дни, а с часове. Русия има 43 богаташи, допълва информацията БГНЕС. В сравнение с 2006 г. обаче руснаците в престижния клуб са намалели с петима. Втори в класацията са украинците с 24 богаташи. Миналата година те са били 15. На трето място са поляците с 15 милиардери.