Президентът на Литекс Трифон Попов даде обширно интервю пред официалния сайт на „оранжевите”, в което говори за изминалия есенен дял от шампионата както и за целите на тима през пролетта.

Попов признава, че не е очаквал тимът му да заема лидерската позиция във временното класиране, още повече с толкова преднина пред втория ЦСКА.

- Развали ли загубата от ЦСКА задоволството от доброто представяне в първенството?

- Помрачи настроението ни. И доброто впечатление, което остави отборът през есента. На „Българска армия” играха два равностойни отбора, нормално бе единият да загуби. ЦСКА игра по-агресивно и може би заслужено спечели. Но трябва да отбележим, че в това дерби се появи „факторът съдийска грешка”.

- Вярвахте ли, че Литекс може да посрещне Нова година на първо място след загубата от БАТЕ?

- Честно казано – не. Очаквах Литекс да е в тройката. Но първо място с четири точки преднина не очаквах. Още повече, че втория кръг загубихме от Пирин като домакин. Психологическото състояние на тима след двубоите с БАТЕ бе много лошо.

- Коя е основната причина за възхода на Литекс?

- Една от причините е идването на Ангел Червенков. Той внесе нужното спокойствие. Нашият шеф и почитен президент Гриша Ганчев направи така да няма напрежение в тима. На футболистите бе показано, че ще се разчита на тях. Те си повярваха, че загубите от Пирин и БАТЕ са случайни.

- Кои бяха най-силният мач и най-слабият на отбора есента?

- Най-лоши резултати записахме срещу Пирин и БАТЕ в Ловеч. Зле играхме второто полувреме с Берое в Стара Загора. В мачовете с ЦСКА и Черноморец се представихме най-силно.

- Литекс ли беше прекалено добър, или конкурентите по-слаби?

- Нашето ниво се вдигна. По-добри сме от миналия сезон. Конкурентите правиха грешки, ние също. Разликата в точките е в наша полза, защото ние спечелихме срещу конкурентите. Затова сме на първо място.

- Продължавате ли да твърдите, че титлата не е основна цел на отбора?

- Щом сме на първо място, ще се борим да го задържим. Титлата обаче не е самоцел с всички средства. Нашата цел е да играем добър футбол и да побеждаваме във всеки мач. Казвали сме го много пъти.

- Последния път, когато Литекс бе първи на полусезона стана шампион?

- Искрено се надявам и сега да стане така. Това обаче са минали неща. Ние обаче гледаме предимно в близкото бъдеще.

- Твърдо ли стоите зад решението да не правите зимна селекция?

- Не планираме селекция, обявили сме го. Не стои на дневен ред привличането на определени играчи. Ако излезе нещо качествено, ако излезе изгодна оферта, разбира се, че може да има някакъв трансфер.

- Мнението ми за съдийството през есения дял?

- Най-голям медиен вой се разви след мача с Левски. Разбирам, че повечето журналисти са пристрастни и гледат със сини очила, но не знам колко още неутрални хора трябва да кажат, че реферът Николай Йорданов се справи с мача. От Левски претендират, че в първите минути на срещата им с Черно море ги ритали. Нега гледат първите десет минути на нашия мач с Левски. Колко пъти трябваше да ритат Дока. Ритаха го, докато го изкараха от игра. И нека не сравняват положенията между Кишишев и Рабех. Мароканецът централно умишлено влиза така, докато Кишишев е в страни. Нека от Левски обърнат повече внимание на реалните факти. Като този, че играчите им бяха озверели срещу Литекс. Същото беше на мача с Черноморец. Срещу нас се действаше грубо, агресивно. С цел да се контузят най-добрите играчи.

- На какво отдавате тази агресия?

- Ако срещу нас се действа с футболни средства, резултатите ще бъдат други. В наша полза.

- Изписаха се и доста декларации?

- Много ми е странно как доносника Николай тръгна да ни обижда, при положение, че никой не го е предизвикал с нищо. Вероятно го е предизвикало това, че и ние сме родени на 200 метра от паметника на Левски. Не в София като него, а в Ловеч. В нашия град също има паметник на Апостола.

- Какво си пожелавате за Коледа?

- Пожелавам на всички наши футболисти, треньори, ръководители и фенове весело посрещане на празниците.