В началото на миналия век се заражда футболът в България и като гъби започват да никнат клуб след клуб. Огромната част от тях вече не съществуват, но има и такива "стълбове", които удържат на всички превратности на времето и ги има и днес.

Един от тях е и пернишкият Миньор. Макар в момента да е в Трета лига, макар от дълго време да не е бил не просто в елита, но и в професионалния ни футбол, това продължава да е голямата страст и голямата любов на хората в работническия град.

И тази любов отпразнува през изминалия уикенд своя вековен юбилей. И за да бъде отбелязан той, Миньор се изправи срещу... Миньор, но от Чикаго. Да, това е отборът на пернишките фенове, които обаче са отвъд Океана.

Тази интересна битка предизвика истински фурор по трибуните на "Стадиона на мира", където се бяха събрали хиляди, за да отпразнуват празника на своя любим клуб. И определено имаше какво да видят.

А какви бяха впечатленията на участниците, какви бяха емоциите на празнуващите, какво се случи на терена и извън него, какво остана като спомен за всички тях, можете да видите в прикачения материал от предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT.