Черноморец 1919 Бургас, който стартира пролетния дял от първенството в Югоизточната Трета лига с пестелива победа у дома с 2:0 над Родопа Смолян в среща от 18-ия кръг на шампионата, вчера записа нов успех в първенството на Трета лига, утвърждавайки се на върха след 16 победи, 2 ремита и само 1 поражение с актив от 50 точки и голова разлика 42:12.

"Акулите", водени от Малин Орачев отново опънаха нервите на верните си привърженици и на всички, които им симпатизират, като през този сезон вече се превърна в традиция да вкарват в последните минути на срещите. Вчера при визитата на Димитровград в среща от 19-ия кръг, възпитаниците на Орачев, отново извоюваха успеха в последната минута на мача, а Черноморец спечели с 1:2 и прибави още една от шампионските си победи, записвайки дубъл и над този съперник преди важното домакинство от 20-ия кръг - дербито със Загорец Нова Загора идната събота.

Бургазлии напълно заслужено се поздравиха с успеха, като през целия мач бяха водещият отбор на терена. "Акулите' имаха кадрови проблеми около състава, но това не повлия в крайна сметка на резултата. Мариян Тонев и Антон Узунов пропуснаха срещата заради натрупани жълти картони. Топ реализаторите на Черноморец през настоящия сезон не можеха да помогнат на своите съотборници, но съдбата го направи с поредния гол в заключителните секунди на срещата. Нуретин Пюскюлю се превърна в герой за гостите от Бургас, като именно той вкара и двете попадения, за да направи пълния обрат в мача. Пюскюлю вкара два много красиви гола, като изравнителния бе със задна ножица още преди почивката в 35-та минута. Второто попадение на бранителя пък бе след центриране и удар с глава в долния ляв ъгъл на вратаря. Това бе трети гол от началото на сезона за опитния бивш бранител на Несебър, а Пюскюлю се разписа и при успеха у дома с 4:0 срещу Верея Стара Загора през есента.

Черноморец променяше сценария само няколко пъти през полусезона, като само в 3 от случаите вкарваше повече от 3 гола - с Ямбол 5:1, Верея 4:0 и Сокол Марково -1:6. Това не попречи на момчетата на Костенски, а сега на Орачев да бъдат еднолични лидери и да имат аванс на върха от 6 точки пред Загорец. 13 пъти пък бургаските акули бележеха в последните десет минути и в заключителните - победите над Родопа Смолян - 0:1, Горски Извор - 2:1, Димитровград - 2:0, Спартак Пловдив - 1:0, Атлетик Куклен 2:1, Гигант Съединение - 0:1, Хасково - 1:2 в регионалното дерби с Несебър - 1:0, Левски Карлово -1:2, Борислав Първомай - 1:1, както и в дербитата с Марица 0:2 и Загорец - 1:1, та дори и с Карнобат в последния мач през есента с 3:0. При единственото поражение от Розова долина в Казанлък с 3:2, "акулите" пак отбелязаха накрая. При гостуванията спечелиха 6 срещи, а 2 пъти завършиха наравно, като в единия мач с Първомай - 1:1 изпуснаха победата в добавеното време. Другото реми бе в Нова Загора - 1:1. Черноморец изравни от дузпа в края на срещата, а Мариян Тонев я превърна в гол.

Черноморец спечели 50 точки от възможни 57 и логично оглави класирането с 16 победи, 2 равенства и 1 поражение - 42:12 голова разлика, с 6 точки пред Загорец, които загубиха дербито с Марица тази седмица с 1:0 в Пловдив и имат мач по-малко - гостуване на Горски Извор, а Марица Пловдив е с актив от 45 точки и изостава на 5 от "бургаските акули". При успех в събота в Бургас, срещу един от претендентите - Загорец Нова Загора, пътят на Черноморец към професионалния футбол вече ще е все по-близо, а бургазлии отново няма да се съобразяват с резултатите и на Марица Пловдив. Черноморец приема и "пиратите" в Бургас, а при нова евентуална победа и срещу този съперник, останалите мачове вече ще бъдат протоколни и влизат в графата задължителни победи.

Двамата атакуващи състезатели на Черноморец Милен Танев и нападателят от Харманли Мариян Тонев са еднолични лидери в голмайсторската листа на бургазлии. Тонев има 13 на своята сметка, докато Танев е с 11. Юношата на клуба, роден 2002 година Антон Узунов има 6 на своята сметка, а Нуретин Пюскюлю е вече с 3 след важните два гола срещу Димитровград. Юношата на Берое Валентин Иванов и Стоян Кижев - юноша на Черноморец, роден 1995 година имат по 2. Останалите голмайстори на бургазлии имат по един гол - полузащитниците Мустафа Мустафа, Мирослав Радев, Симеон Русев, Любомир Божинов и Стоян Мантаров.

"Акулите" ще се опитат този сезон да гонят и домакински рекорд за пълен актив от спечелени срещи у дома без равенство. В региона само Созопол може да се похвали с това. Небесносините имат 17 домакински победи в Трета лига. Черноморец записа пълна успеваемост като домакин - 8 победи от 8 мача, а вече има 9 на своята сметка след успеха с 2:0 над Родопа предния уикенд.

Черноморец ще има по-лек втори пролетен дял от шампионата, като бургазлии ще приемат всички стойностни опоненти у дома - Марица, Загорец, Борислав Първомай, Розова долина Казанлък и Гигант Съединение. Левски Карлово и Сокол Марково, които са домакински отбори, както и Хасково. Единствените тежки визити остават на приятната изненада през сезона Горски Извор и Атлeтик Куклен. Останалите са на Спартак Пловдив, както и в регионалното дерби с Несебър. Черноморец гостува още на Верея Стара Загора и Ямбол, а в последния кръг от сезона и на Карнобат.

Нямаше много промени в стартовите 11 от последния домакински мач в шампионата срещу Родопа, освен с наказаните Антон Узунов и Мариян Тонев, а Кристиян Парашкевов също остана извън групата, като имаше лека травма. Официален дебют в стартовите 11 направиха юношите на клуба Стоян Вълчев и Даниел Димитров. Юношата на Черноморец, роден 1995 година, който бе привлечен в последния момент, започна като титуляр и дори можеше да донесе успеха преди Нуретин да вкара гола в последната минута на мача. Роденият през 2002 година Даниел Димитров също започна в стартовите 11. Талантливият атакуващ полузащитник, който последно бе в школата на Локомотив Пловдив се завърна в родния си клуб, за да помогне за влизането на тима в професионалния футбол. Даниел действаше на крилото. Милен Танев започна в стартовите 11, след като в мача с Родопа остана на пейката. Под рамката отново бе Мартин Теменлиев. Опитният бивш вратар на Созопол отново носеше капитанската лента и бе главен виновник за успеха, след като и в този мач имаше няколко ключови намеси. Останалите в състава на бургазлии бяха бранителите Стоян Кижев, Стоян Мантаров, Стоян Вергиев, Слави Шопов, Нуретин Пюскюлю, Валентин Иванов и Мирослав Радев. На пейката бяха вратарят Мартин Шейтанов, Жулиен Парушев, Любомир Божинов, Мустафа Мустафа и юношите на клуба Онур Чолак, Валентин Стоилов и бранителят Стилиян Станчев - роден 2003 година. Почти всичките записаха минути в хода на срещата, а Черноморец не допусна изненада.

Домакините от Димитровград влязоха по-добре в мача и логично поведоха в резултата след 25 минути игра. Черноморец реагира светкавично и десет минути по-късно в 35-ата минута гостите от Бургас изравниха резултата след прекрасен гол-шедьовър задна ножица на Нуретин Пюскюлю. След къс корнер изпълнен от Милен Танев и центриране отдясно на Мирослав Радев, кълбото попадна в Стоян Вергиев в наказателното поле. Бранителят отклони топката с глава в купа от играчи, а тя попадна в Даниел Димитров, а той я върна с глава към Нуретин Пюскюлю, който без да се замисли в наказателното поле със задна ножица опъна мрежата на Димитровград за 1:1. След това, Черноморец заигра своята игра, но не можеше да отбележи. "Акулите" можеха да осъществят пълен обрат в 64-та минута. Жулиен Парушев изведе сам срещу вратаря на Димитровград Стоян Вълчев, който го преодоля, но на празна врата не успя да отбележи. Така, Черноморец трябваше да чака до края, за да се поздрави с поредния ценен успех в 90-та минута. След ново статично положение и меле в наказателното поле в заключителните секунди, преди 5-минутното продължение, Черноморец вкара решаващото второ попадение. Топката стигна до Любомир Божинов, който центрира в наказателното поле на домакините, а най-съобразителен отново се оказа Нуретин Пюскюлю, който се извиси над всички и с глава прати топката неспасяемо в долния ляв ъгъл на вратаря на Димитровград Стамен Бояджиев, за да вкара второто си попадение в мача и да донесе поредния успех на Черноморец, за крайното 1:2.

В следващия 20-ти кръг Черноморец е домакин на Загорец Нова Загора в дербито от кръга, а може би след мача вече ще стане ясно дали "акулите" са си подпечатали визите с единия крак във втория ешелон. Дербито е идната събота /06-и март/, от 15:00 часа на стадион "Черноморец" в квартал "Акациите".