Лидерът от преди няколко кръга в Югоизточната Трета лига Черноморец 1919 Бургас, който записа няколко колебливи равенства, отново се върна на върха днес след пореден успех. Акулите затвърдиха позицията си през настоящата кампания, че имат една ясна цел - промоция за Втора лига. Тимът на Малин Орачев записа трета поредна победа в рамките на една седмица и 20-а от началото на сезона, като доказа на футболната общественост, че не е случайна лидерската му позиция вече цял сезон и без гръмки победи, ще спечели шампионата. Бургазлии се наложиха с 2:1 като гост в регионалното дерби над ОФК Несебър в отложен мач от 23-ия кръг на шампионата. След успеха, акулите събраха 66 точки в своя актив, изпреварвайки Марица Пловдив и Загорец Нова Загора, които имат по 65 и отново се върнаха на лидерската позиция. Бургазлии се наложиха с 3:0 като гост над Ямбол в среща от 27-ия кръг на първенството през уикенда, дублирайки успеха срещу този съперник, а срещата през есента завърши с разгром за домакините - 5:1. Черноморец отстъпи върха преди два кръга, заради 4-те равенства през пролетта - три от тях у дома 0:0 със Загорец, 2:2 с Марица Пловдив и 1:1 с Борислав Първомай. Другото равенство бе при визитата на Спартак в Пловдив - 0:0, но отново бургазлии остават непобедени с едно поражение вече цял сезон. Бургаските акули си върнаха и на Розова долина Казанлък за загубата през есента с 3:2, като ги попиляха с 6:1 в отложен мач от 22-ия кръг миналата сряда в Бургас.
 
Така бургаските акули отново се върнаха на победния си път, записвайки три поредни победи, а голмайсторите на Черноморец не спират да бележат. Мариян Тонев вече има 19 на своята сметка, а днес се разписа от дузпа, докато юношата на клуба роден 1995 година - Стоян Вълчев също записа името си сред голмайсторите с дебютното си попадение с екипа на "акулите" през кампанията, присъединявайки се към тима на полусезона.
 
"Акулите" са на на 7 победи от така жадуваната цел вече два сезона - Втора лига. Тимът на Малин Орачев си върна водачеството в класирането, а до края му остават още 7 битки, за да спечели и Купата в Трета лига. Черноморец е с 66 точки - след 20 победи, 6 равенства и само едно поражение при голова разлика 58:17. Черноморец се върна на върха, след като и Загорец Нова Загора спечели с 2:1 домакинството си на Димитровград в отложен двубой и се изравни на втората позиция с Марица Пловдив, а двата тима имат по 65 точки.
 
След трите равенства Черноморец 1919 Бургас се върна на победния си път след успех с 2:0 при визитата на Верея Стара Загора преди няколко кръга в среща от междинния 25-ия кръг на шампионата, а след това последва ново домакинското равенство - 1:1 с Борислав Първомай. Черноморец е единствения отбор с 1 поражение през сезона - 3:2 от Розова долина Казанлък и е спечелил 66 точки от възможни 81 след изиграването на 27 срещи до този момент. Момчетата на Малин Орачев продължават уверено да преследват целта - Втора лига. Борислав Първомай остана непреодолим за морските отбори през сезона, а Черноморец записа две равенства с по 1:1, докато Созопол загуби и двете си срещи там през миналите кампании. Това обаче не се оказа фатално и тази година, а Черноморец за малко не спечели визитата на този съперник, допускайки гол в добавеното 4 минутно продължение. Акулите са на няколко кръга от така жадуваната цел - Втора лига. За Втора лига трябва една сериозна организация и добра селекция, за да може клубът да се утвърди при професионалистите догодина и да атакува Първа лига, когато е възможно.
 
Акулите продължават уверено да летят напред и да мечтаят за по-горна група. Шансовете на тима вече са още по-големи след всеки изминал мач, а до края остават още 7 битки.
 
Момчетата на Малин Орачев трябва да продължават с победите, а това да донесе допълнително самочувствие на играчите, имайки предвид, че те спечелиха всички възлови срещи и не загубиха много точки през пролетта, а само 8 - 4-те равенства.
 
Тимът на Малин Орачев продължава да преследва целта и вече е и с единия крак от така жадуваната цел два сезона - Втора лига. Бургаските акули имат 6 равенства в актива си до този момент - 3 като гости - 1:1 със Загорец, 1:1 в Първомай с местния Борислав и 0:0 със Спартак в Пловдив. Черноморец е едноличен лидер по спечелени мачове вече цял сезон и не изпуска първата позиция, макар, че сините не успяха да изравнят постижението на Созопол от миналия сезон, записвайки рекорд пред своя публика само с победи. Трите равенства у дома със Загорец, Марица и Борислав - 0:0 и 2:2 и 1:1 обаче са плод на добрата работа през сезона и въпреки това, важна е целта пред клуба, а именно промоция в професионалния футбол. Вековният клуб трябваше да чака два сезона, преди да се завърне там, където му е мястото. Първият бе за Нефтохимик, вторият за Созопол, а сега идва ред на бургаските акули.
 
Черноморец има по-лек втори пролетен дял от шампионата, като бургазлии приемат всички стойностни опоненти у дома - Гигант Съединение, Левски Карлово, Хасково и Сокол Марково. Единствените тежки визити остават на приятната изненада през сезона Горски Извор и Атлeтик Куклен. В последния мач от сезона, предстои и визита на ОФК Карнобат.
 
Черноморец променяше сценария само няколко пъти през сезона, като само в 4 от случаите вкарваше повече от 3 гола, с Ямбол - 5:1, Верея - 4:0 и Сокол Марково -1:6 и с Розова долина 6:1. Това не попречи на бургазлии да бъдат еднолични лидери и да имат аванс на върха. 13 пъти пък бургаските акули бележеха в последните десет минути и в заключителните - победите над Родопа Смолян - 0:1 и 2:0, Горски Извор - 2:1, Димитровград - 2:0 и 1:2, Спартак Пловдив - 1:0, Атлетик Куклен - 2:1, Гигант Съединение - 0:1, Хасково -1:2, в регионалното дерби със Несебър -1:0, Левски Карлово -1:2, Борислав Първомай -1:1, 1:1, както и в дербитата с Марица -0:2 и 2:2 и Загорец -1:1, та дори и с Карнобат - 3:0 в последния мач за 2020 година. При единственото поражение от Розова долина - 3:2, акулите пак отбелязаха накрая, а това се превърна в традиция, за да продължи и тази година при успеха у дома над Родопа Смолян с 2:0. Седмица след това и в Димитровград с 2:1 в добавеното време с двете важни попадения - задната ножица и удар с глава на Нуретин Пюскюлю в заключителните секунди на мача. Днес срещу Несебър, а преди това и срещу Ямбол за трети път Черноморец не вкара в последните минути през пролетта, а първият бе при визитата на Верея с 2:0.
 
Двамата атакуващи състезатели на Черноморец Милен Танев и нападателят от Харманли Мариян Тонев са еднолични лидери в голмайсторската листа на бургазлии. Тонев е с 19 на своята сметка, докато Милен, който е с изключителен принос за доброто представяне на акулите през сезона със своите асистенции и постоянство в играта, има 12 гола. Днес той не се разписа, но отново имаше принос за успеха след нова асистенция за първия гол. Един от виновниците през този сезон Черноморец да е в челото - Милен Танев е в основата на всяка победа. Полузащитникът заедно със Стоян Кижев са единствените останали в тима от сезон 2014/2015, когато Черноморец изпадна от елита. Двамата имат шанса да върнат отбора в професионалния футбол. Топ реализаторът на акулите през сезона Мариян Тонев вкара дежурния си гол, загатвайки, че ще спечели приз за голмайстор на отбора. След края на сезона, привържениците ще му връчат и наградата, ако успее да остане еднолично на върха, а заслугата ще бъде на всички в отбора и най-вече на Милен Танев, който също има не малко попадения. Днес Тонев отбеляза от дузпа за игра с ръка на Станислав Жеков. Юношата на Берое Валентин Иванов е с три попадения през настоящата кампания след разгрома с 6:1 над Розова долина, а преди това донесе и успеха в последната секунда с 1:2 при визитата на Левски в Карлово и отбеляза веднъж срещу Сокол в Марково при разгрома с 1:6. Юношата на клуба, роден 2002 година Антон Узунов има 7 на своята сметка, а Нуретин Пюскюлю е с 5 след двата гола с Ямбол. Стоян Кижев, който също е юноша на Черноморец, роден 1995 година има 2, както и Стоян Мантаров, след важното изравнително попадение срещу Марица. Крилото на бургазлии Мирослав Радев също има 2 на сметката си, след като се разписа при разгрома над Розова долина с 6:1. Това е втори гол за него от началото на сезона, а преди това донесе и така ценния шампионски успех в продължението с 1:0 в регионалното дерби с Несебър в Бургас през есента. Останалите голмайстори на бургазлии имат по един гол - полузащитниците Стоян Вълчев, Жулиен Парушев, Мустафа Мустафа, Симеон Русев в момента капитан на Ямбол и Любомир Божинов, както и атакуващия състезател Онур Чолак. Юношата на клуба от продуктивния набор 2002 на Черноморец също се разписа след почивката с розите, а това е първи гол през настоящата кампания, идвайки на полусезона от Лудогорец.
 
Колкото до мача с Несебър Малин Орачев не направи нито една промяна в стартовите 11 след класическата победа над Ямбол. Под рамката Мартин Теменлиев зае своето място. Стабилният бивш страж на Созопол отново взе капитанската лента и направи силен мач, като отново имаше принос за успеха. Опитният бранител Слави Шопов пък си партнираше със Стоян Вергиев, който бе оставен на пейката в предпоследната среща, а Стоян Мантаров и Нуретин Пюскюлю допълваха отбраната на бургазлии. В полузащитата бе Милен Танев, който както обичайно хвърли много сили и бе в основата на успеха. Останалите в халфовата линия бяха Мустафа Мустафа, Валентин Иванов и Стоян Вълчев, а в предни позиции, отново действаха Мариян Тонев и Антон Узунов. Останалите на пейката бяха вратарят Мартин Шейтанов, Любомир Божинов, Стоян Кижев, Мирослав Радев, Жулиен Парушев и двамата юноши на клуба родени 2002 година Даниел Димитров и Онур Чолак.
 
Черноморец постигна 20-а победа, а двата гола бяха най-малкото, с което бургазлии можеха да си тръгнат от Несебър. Отлично ръководене на съдийската бригада от Бургас начело с Валентин Железов и асистентите му Станимир Илков и Мирослав Желев. Силен мач за сините от Бургас, като имаше и доста пропуски. Черноморец поведе още в 08-та минута. След центриране по десния фланг на Милен Танев, Стоян Вълчев овладя и с удар отблизо прати топката в лявата греда, но при добавката не сбърка, давайки аванс на бургазлии - 0:1. "Акулите" удвоиха резултата след почивката в 51-та минута от дузпа за игра с ръка на Станислав Жеков, а точен от бялата бе Мариян Тонев, който хладнокръвно отбеляза 19-о си попадение от началото на сезона. В 87-та минута, при разконцентриране в отбраната на гостите от Бургас, бившият топ реализатор на Созопол и таран Трайо Грозев върна едно попадение с глава след центриране отдясно, за да оформи крайния резултат в срещата 1:2.
 
Да пожелаем успех на момчетата на Малин Орачев в оставащите 7 битки до края на сезона!
 
В следващия 28-и кръг на първенството, Черноморец домакинства на ФК Хасково, на 24-и април /събота/, от 17:00 часа в Бургас. Загорец приема Марица и при успех на бургазлии и равенство в другата среща, тимът на Малин Орачев ще има преднина на върха от 3 точки пред двата конкурента за челото.
 
Черноморец отново пое водачеството в класирането, а това трябва да се запази до края на шампионата!