Франческо Салерно, Енрико Пичони, Антонио Реки, Серджо Борго... това не са главните герои от култовия италиански сериал „Октопод”. Досущ като октопод обаче те пуснаха пипалата си върху една от емблемите на българския футбол - Ботев Пловдив.

Половин година слушахме как тази италианска клика щяла да отърве най-стария футболен клуб в България от Христоловото робство. Сделката беше сигурна... в петък, вторник, другата седмица, всеки момент... Нервите на хиляди хора стояха опънати докрай цели шест месеца. И за какво? За едно голямо нищо!

Изговориха се много приказки, нарушиха се много обещания. А Ботев на практика вече го няма. Няма футболисти, няма треньори, няма никой. Има ги само Христолов и шепа италианци, които пишат история от абсурди с единствената цел да държат един 98-годишен клуб на изкуствено дишане.

Италианският епизод обаче е една малка част от филма на ужасите, режисиран от Христолов вече 10 години. Именно този човек е голямото зло, което успя да затрие Ботев. Хора като него са тумор за българския футбол. Тумор, който няма кой да отстрани.

Някъде да сте виждали футболен президент да държи футболистите си без заплати в продължение на една година? Да не стъпва на стадиона, да дължи пари на безброй места, да му спрат водата и тока на стадиона, да го преследват и тормозят ежедневно...? Виждали ли сте футболен бос, който да не купил нито един футболист, а в същото време от него да бягат десетки...? Да отблъсква всеки пожелал да купи клуба...? Сигурно няма и да видите.

За освидетелстването на този индивид половин Пловдив пищи от няколко години. Ама кой да чуе?! Когато обаче влезеш в контакт с Христолов, разбираш, че прякорът „Митьо Селския” му отива като „Златната топка” в ръцете на Лео Меси.

За 10 години Христолов превърна Ботев от фактор в първенството в гара експресна. Вече цяла България се убеди, че „лумпените” бяха прави от самото начало. Те единствени се борят за своя отбор. А той неведнъж е защитавал достойно честта на България в Европа.

Къде бяха БФС и държавата в последните години? Защо Христолов получи лиценз в последните години, въпреки огромните си дългове? Защо се наложи феновете на Ботев да хвърлят камъни, яйца и бомби, за да стане ясно, че в Пловдив има проблем.

Истината е, че в централата се интересуват силните на деня да са добре. Другите кучета ги яли. А футболният съюз трябва да мери и реже еднакво за всички. Друг път обаче...

В последните няколко дни двама от италианците се плюят един друг под шапката на Ботев. Обясняват ни как трябва да сме им благодарни, че ако не били те отборът вече нямало да го има. А не знаят, че този Ботев съществува само на книга. Духът му го няма. Той е концентриран в съвсем друга посока. Истинските ботевисти поеха по нов, радикален път. Хората искат сами да си върнат любимия отбор. Отборът, който им носеше не титли, а просто наслада от футбола.

Ще бъде много срамно ако се допусне един човек умишлено да погуби една от големите марки в българския футбол!

Сега е момента Христолов да си понесе отговорността за всичко, сторено дотук, а БФС и държавата да ударят рамо на идеята за нов Ботев. Ако ставаше въпрос за ЦСКА или Левски, със сигурност щяха да го направят.

Спасете Ботев! В името на футбола!