Феновете на футбола останаха изключително разочаровани от прекъсването на шампионатите през настоящия сезон 2019/2020. Мерките обаче бяха наложителни, за да се справим с въпроса относно глобалната пандемия от коронавируса. Това постави на карта не само футбола, но и всички останали спортове в световен мащаб. Не случайно UEFA отмени Евро 2020, като го измести с една година напред. Остава отворен въпросът дали изобщо настоящият футболен сезон ще завърши нормално? Ще се изиграят ли оставащите мачове от първенствата или ще видим анулирани сезони?

В този ред на мисли, нека погледнем от страната на идеята за завършек на футболните първенства. Експертите от Nostrabet анализираха 22 шампионата на Европа. Изводите са в няколко насоки - какво е положението в топ 5 на първенствата, в кои лиги се очаква изненадващ шампион, къде фаворитите са лидери и в кои европейски шампионати битката на върха е най-оспорвана.

Ефбет Лига и топ 5 на Европейските шампионати

Българското първенство по футбол бе прекъснато два кръга преди края на редовния шампионат, на прага на плейофната фаза. Лудогорец е лидер с доста точки преднина и мач по-малко от своите преследвачи. Това го поставя в ролята на неоспорим фаворит за поредна титла, както подсказваха и коефициентите на Efbet преди началото на сезона. Далеч по-непредсказуемо изглежда второто място, за което се борят три отбора - Левски, ЦСКА-София и Локомотив Пловдив. Всички те са с еднакъв точков актив.

Поглеждайки на запад към Албиона, по всичко личи, че феновете на Ливърпул ще трябва да изтърпят още малко време, за да се зарадват на първата си титла от 30 години насам. Едва ли има спор, че “мърсисайдци” ще спечелят трофея, след като имат солиден аванс на върха и е въпрос на време първото им място да се официализира. В Германия битката изглежда нерешена, въпреки крехкия аванс на Байерн Мюнхен на върха. Тимът ще се бори за пореден трофей в Бундеслигата, но е преследван от отборите на Борусия Дортмунд и РБ Лайпциг, които също са амбицирани за яростна битка до края.

В испанската Ла Лига Барселона има аванс от една точка пред втория Реал Мадрид и ще се опита да спечели трети пореден трофей. Интригата обаче е налице, така че все още нищо не е ясно. Така е и в Италия, където Ювентус и Лацио заемат първите две места на Серия А, разделени само от една точка. “Римските орли” се оказаха голямата изненада в битката на върха, така че определено ще е интересно да видим развръзката от нея. Колкото до френската Лига 1, там ПСЖ е убедителен лидер и едва ли ще станем свидетели на изненада при определянето на шампиона.

В кои първенства ни очакват изненади?

Един от очертаващите се изненадващи шампиони е отборът на австрийския ЛАСК Линц. Тимът има аванс от 6 точки пред големия съперник РБ Залцбург. Евентуална титла за ЛАСК ще бъде огромен успех, след като тя ще е втора шампионска купа за тима от далечната 1965 г. насам. В Дания също е интересно, понеже Мидтиланд се готви за нова титла на страната. Тимът изпусна трофея само за 1 точка през миналия сезон, за сметка на Копенхаген, но през настоящата кампания отборът държи нещата в свои ръце.

Интересът приковава и холандската Ередивизи, където Аякс се оказа не до там голям фаворит за титлата. Основен претендент пък е отборът на АЗ Алкмаар, който изненадващо се включи в борбата за първото място. Подобна е и ситуацията в Швейцария, където също имаме два тима с еднакъв точков актив на върха. Шампионът от миналия сезон Йънг Бойс си оспорва първото място с изненадващия претендент Санкт Гален. Най-старият клуб в Швейцария има възможността да стане шампион за трети път в своята история, като за последно това се случи точно преди 20 години.

Битка на върха между два или повече тима има и в други първенства. В Португалия двата гранда Порто и Бенфика ще си оспорват лидерската позиция, като към момента “драконите” водят с една точка на върха. През миналия сезон Бенфика се окичи със златните медали, завършвайки с две точки повече от големия си противник. През настоящата кампания Порто има възможността да вземе реванш. Турската Суперлига бе една от последните, в които мачовете бяха преустановени. Там на върха са отборите на Трабзонспор и Истанбул Башакшехир, които са с равни точки. Трабзонспор е 6-кратен шампион на страната, но за последно това се случи през 1984 година, докато за тима от Истанбул евентуална титла ще бъде първа в историята. Тимовете на Галатасарай и Сиваспор обаче са близо до тях и определено ще дебнат за първото място. В Русия Зенит се радва на добра преднина пред своите преследвачи и е фаворит за защита на титлата си от миналия сезон.

В други три водещи първенства се очертават шампиони, различни от предишните сезони. В Белгия Брюж има солиден аванс на върха и се готви за 16-та титла, докато в Гърция изгледите са, че ПАОК няма да защити трофея от миналия сезон и той ще отиде за Олимпиакос. В полската Екстракласа също ни очаква нов шампион. Големият фаворит е Легия Варшава, който е напът да спечели 14-та си титла и по този начин да се изравни с Горник Забже и Висла Краков на върха по този показател.

В 6 първенства шампионите изглеждат ясни

Интригата за първото място в повечето шампионати на Европа е налице. Има обаче няколко първенства, където фаворитите още преди началото на кампанията оправдаха оценките на сайтовете за залози. Подобна е ситуацията в Хърватия, където Динамо Загреб по всяка вероятност ще спечели трета поредна титла и общо 14-та за последните 15 сезона. Шотландия също е напът да се сдобие с познат шампион в лицето на Селтик. “Детелините” изглеждат сигурни за 9-та поредна титла на Шотландия, като с нея ще останат само на 3 зад Глазгоу Рейнджърс.

В Украйна лидер е отборът на Шахтьор Донецк, който напълно оправдава очакванията, поставени преди началото на сезона. Тимът се готви за четвърти пореден успех в украинската Премиер лига. В Сърбия пък Цървена Звезда отново ще зарадва своите фенове, след като се готви за трета поредна титла и общо 31 в историята си.

Последните две държави, за които ще споменем са Румъния и Чехия. При северните ни съседи Клуж държи първото място, въпреки че няма голяма преднина на върха. Все пак тимът си остава фаворит за трета поредна титла. В чешкото първенство Славия Прага има добър аванс пред преследвачите си и по всяка вероятност ще запише втори пореден успех в първенството.

Наред с домашните шампионати в различните страни, на дневен ред стоят и европейските клубни турнири. Шампионска лига и Лига Европа със сигурност ще имат своите шампиони, но твърде вероятно е развръзката в тях да се случи доста по-бързо от обикновеното, като решителните мачове се изиграят за по-кратък период. В крайна сметка, времето ще покаже как ще се развият и как ще завършат отделните първенства. За момента остава единствено да се надяваме за възможно най-скорошното им подновяване, което би означавало и успех в битката с вируса.