Футболният агент Петьо Костадинов сподели пред Спортал, че екипът на Димитър Бербатов, борещ се за шефския пост в БФС, прави опит за изземване правата на клубовете. Според него от екипа на Бербатов настояват клубовете да подпишат извънредни пълномощия на една определена кантора и да се лишат от каквито и да било бъдещи самостоятелни действия.

Ето какво сподели Костадинов:

"Самите документи говорят достатъчно. В голяма степен дължа обяснение на своя спорт, а той е футболът. Нашият спорт, който е със сигурност втората по големина неправителствена организация след сдружението на общините, има нужда от подкрепа, а не от цапане и каляне. Аз не дължа обяснение нито на Боби Михайлов, нито на Димитър Бербатов, нито на всички налепили се около Димитър Барбатов марионетки, които очевидно правят стратегии за властта, но не и за развитието на футбола. Самите документи говорят, че в отсъствието на каквито и да е било програми за развитието на футболната игра, се прави опит за отнемане правата на основните клубове. Тези, които се свързаха вчера с мен, искаха съдействие, за да бъдат чути. Не всички са продажни и не всички са съгласни с целия този механизъм на цапане във футболната игра". 

"Ние сме твърда малка общност като функционери в играта и се познаваме. Няма шанс да не изтече информация. Изтичат и други неща. Подготвя се една интересна кадрова промяна на различните звена до областно ниво. Не е само мое мнение, а и на половината колеги по вертикалата на футбола. На областно ниво се вижда, че има функционери, които не са за махане от позиция, но наистина са вредни. Изглеждат вече като ултраръководители, в сравнение с това, което се подготвя. До нас достигат имена на извънредно неграмотни хора, които освен това са известни със своята мързеливост, ленивост и неподготвеност. Това нещо поражда песимизъм у всички. Освен това най-неприятното от това, което усетих вчера, когато ми се обадиха, е, че съществува някакъв страх какво би се случило, ако не се съгласят да подпишат тези документи. Какво може да се случи на един клуб, който няма 5 стотинки и събира сам парите си за топки и съдийски такси? Като правеха срещи преди предния Конгрес, те ги наричаха роби, ако не им подпишат подписката за Извънреден конгрес. Извинявайте много, но като човек, който е ходил доста на училище, за разлика от някой, и си е взимал изпитите със самоподготовка, а не да се снима с някого, няма как да не виждам, че става дума за заробване". 

"Вижда се от документите, че се отнемат абсолютно всички права за маневри, действия и ходове на конкретен тим, който се съгласи на нещо подобно. Освен това той трябва да го завери нотариално. Когато имаме нотариален печат, това означава, че самата държава застава зад този акт. Тези клубове стават елиминирани. Те могат да отидат на Конгрес и да застане една кантора от името на клубовете". 

"Няма нищо по-лошо то това, когато едно общество е блокирано от страх. Българският футбол има нужда от оптимизъм и обединение. Преди време казах, че Борислав Михайлов и Димитър Бербатов не са се карали за жени. Следователно всичко е окей. Най-добре е да седнат и да си съберат възможностите. Боби подаде ръка, но отсрещната страна не я пое. Нито Боби ми е някакъв освен връстник, нито Митко Бербатов ми е някакъв. Независимо, че аз съм човекът, който беше един от преговарящите за неговия личен договор по време на преговорите с Леверкузен. Твърдя, че съм причината той да бъде сериозно завишен".

"За мен нещата са принципни, когато става въпрос за моя спорт. Моят спорт в момента се цапа, като започнете от служебния министър и стигнете до всички, които претендират за власт и в държавата, и във футболния съюз. Масово клубовете ги е страх. Наистина има много лесни механизми, за да бъдат елиминирани като клубове". 

"Не ги познавам тези хора от тази кантора. Може да са най-добрите юристи, но винаги ме води до смущение, когато на адреса на една кантора в същото време, работейки по това, е регистриран един от най-сериозните по нашите земи руски бизнесмен Пьотр Михайлович Калашников". 

"По време на разговор на вероятния министър на спорта чух, че държавата ще превърне спорта в приоритетна дейност на обществото, от което мен лично ме втресе, защото лисабонският закон от 2009 година, който е основен закон за ЕС, дефинира спорта като приоритетна за социалните системи дейност. Ние като член на ЕС носим задължението по него спортът да бъде приоритетен". 

"Елементарна математика е, че при брутен вътрешен продукт от 68 милиарда евро за отчетената финансова година и 5.1 процента спад на икономиката, ако ги разхвърлите на глава на населението, ще видите, че сме с ужасяващ БВП, от който не само, че не можем да правим високи заплати, а и е под въпрос по какъв начин ще успяваме да захраним другите социални системи. Всички, които обясняват на клубовете как утре ще имам един празник, лъжат и манипулират хората".