В трудните времена за Левски през последните години, една организация реши да подкрепи клуба - първо като рекламен партньор, а после и като участник в управлението. Това е компанията за онлайн залози Palms Bet, която е и една сред водещите за страната. Сътрудничеството между двете страни е много динамично и днес ние ще го разгледаме.

Как започна всичко?

В началото на юли 2020 година Palms Bet стана спонсор на клуба. Работата между двете страни започна с висока скорост веднага и се оказа ползотворна. От 1 декември същата година договорът беше удължен и разширен. Започнахме да виждаме логото на бранда върху ръкава на фланелките. Бяха подобрени финансовите условия. Интересен момент от сделката е, че спонсорът не постави условие за ексклузивитет, позволявайки на клуба да работи свободно с други рекламодатели и потенциални нови спонсори. Това се оказа само началото на партньорството между ПФК Левски и Палмс бет

След поредица активности и оказана финансова подкрепа, взаимоотношенията между клуба и спонсора преминаха към едно още по-многопластово партньорство. На 29 август 2021 година беше обявено ново споразумение, което беше представено на 30 август. От този момент насам компанията влезе пряко в управлението на клуба, с цел по-ефективно сътрудничество. В договорът вече не се засяга само финансовата част, но също и съдействие от административен и структурно-организационен характер. Последва включване на лица от бизнеса на Palms bet в управителните органи на Левски, заедно с още повече общи проекти - Венцислав Димитров влезе в Надзорния съвет, Радослав Разпопов влезе в Управителния съвет. Първата голяма новина дойде няколко дни по-късно, със завръщането на Станимир Стоилов като старши-треньор на тима.

Партньорството роди идеи от различен характер и в различни посоки.

● Спонсорът взе участие във всички инициативи и кампании, свързани с феновете. Беше основа част от “Левски е вечен”.

● Пускането на 108 монети за рождения ден на Левски.

● Разширение, модернизация и ребрандиране на магазина на клуба.

● Проектът "Digital Fashion" за фен артикули с добавена реалност.

● Първата от десет NFT серии от колекцията "Легенди".

Какви пари влизат и ще продължат да влизат в касата на отбора?

Голямата новина в това отношение дойде от Мило Борисов, основният акционер в "Телематик Интерактив" АД, компанията носител на лиценза на Palms Bet. На 9 юни 2022 година, той каза, че настоящият 5-годишен договор ще доведе до инвестицият от над 20 милиона лева в ПФК Левски. От август 2021 година до този момент компанията е извършила плащания по няколко договора, включително за търговски марки и спонсорство, на стойност 3 милиона лева. Тогава той спомена, че до края на годината са бюджетирани още около 2 милиона лева.

Пример за насочването на средствата е сделката с нападателя Роналдо Сезар Соареш до Сантос. Разходите по нея бяха поети от генералния спонсор чрез компанията РС Консулт, която има сключен договор за управление с Левски. След като синият отбор вдигна Купата на България, побеждавайки ЦСКА-София, Palms Bet преведе премия в размер на 100 хиляди лева. Премии в размер на 30 хиляди лева имаше още за старши треньорът Станимир Стоилов и Управителния съвет на Левски.

Mежду ръководни фигури от двете страни прехвърчаха искри

На 16 ноември 2022 година се появиха новини от срещата на сдружението "Левски на левскарите". Станимир Стоилов, който е член, разкри на нея за проблеми във взаимодействието със спонсора. Родили са се спорове и различия в последните месеци. Тогава той призова множеството разминавания във визията да бъдат изчистени. Изпълнителният директор на Левски, Иво Ивков също се присъедини с изявление за наличие на принципни различия и проблеми.

На 17 ноември беше публикувана декларация от генералния спонсор, която адресира ролята му, след споменатите изказвания. Стана ясно, че от август 2021 година до въпросната дата са изплатени над 5 милиона лева. По спонскорските договори са изплатени 3.4 милиона лева, по Договора за управление са преведени 1 332 962 лева, а под различни други форми е дадено финансиране за още 552 130 лева.

Със сигурност ни очакват още новини и подробности, но в момента тема №1 при сините е потенциалната смяна на собствеността на клуба.