Двата варненски обора по футзал МАГ и МФК Варна обединяват усилията си за изглаждане на единна концепция за развитието на този спорт в черноморската столица. Това стана ясно на пресконференция днес на която присъстваха Красен Кралев, президент на МАГ, Александър Неделчев, президент на “Варна”, както и треньорът на МАГ Даниел Калчев и наставникът на “Варна” Венелин Иванов.

Калчев ще играе за отбора на Варна, а Иванов ще е наставник на тима. Двата отбора ще си помагат с обмен на кадри, като идеята е изграждането на два силни обора от които най-добрите футболисти да попаднат и в националната гарнитура, наставник на която е Ангел Станков. „Трябва ни база, зала за подготовка във Варна. С парите сме готови. Можем да отделят достатъчно и да изградим зала, в която целогодишно да се води подготовка. Това е единственото нещо, което ни куца в работата. Липсата на зала ни спира и не ни дава възможност да водим подготовка сред децата. Няма къде да ги събираме за тренировки”, каза Красен Кралев.

„Ще представим проект пред Община Варна да ни отреди място за изграждане на зала”, допълни той.

През февруари ще се проведе квалификацията за СП, като българският отбор е в група с тимовете на Украйна, Молдова и Израел.Само първият тим в групите продължава напред. СП е през 2008 г. в Бразилия.

Треньорите по футзал на МАГ Даниел Калчев и на “Варна” Венелин Иванов ще заминат за Испания, където ще останат в продължение на една седмица и ще наблюдават тренировката на испанския национален обор в този спорт. Идеята е двамата да натрупат опит в тази област. В страната ни няма треньори по футзал с необходимите сертификати.

„Предложихме на БФС да докара специалисти, които да направят семинар и да издадат необходимите документи на български треньори, но от БФС на този етап не са направили нищо по въпроса”, заяви на пресконференция Ал.Неделчев, президент на отбора по футзал Варна.

Идеята на варненци е да имат реномирани специалисти в този спорт и да организират детска школа, която да “ражда” кадри за футзал. Красен Кралев заяви твърдо, че нямат намерение да привличат чужденци, а искат да обучават местни кадри.