Бившият шеф на къолнската школа в Германия Ерик Рутмьолер бе главен лектор в НСА по време на курса за подновяване на Пролицензи, организиран от треньорската школа към БФС. След като през деня преподаваше на родните специалисти, Рутмьолер гостува и специално в Гол линия, за да сподели впечатленията си от българските си колеги и презентацията, която им представи днес.

Ето и какво сподели за Гонг Ерик Рутмьолер:

„Не съм за първи път в България, винаги ми е харесвало тук и ми е приятно когато пребивавам в страната ви.

Спокойствието, което цареше в аудиторията, ме кара да мисля, че бе проявен голям интерес от хората, които присъстваха. Темата, която представих, бе анализ на Европейското първенство, впечатленията от което още бяха пресни. Интересно бе на хората, това което ние от немска страна можем да кажем за първенството. За мен бе чест, тъй като знаех, какви хора от треньорската гилдия имаше на лекцията.

Трябва да призная, че в детайли не бях запознат с треньорите, които трябваше да ме слушат. Днес, все пак, видях познати лица.

По време на самата лекция беше подадена много информация и фактология за Евро 2008. Нямаше дискусии по време на презентацията. Това се случи главно след нея.

Предстои още една много интересна лекция, според мен. В утрешните часове ще изложа някои основни принципи наложили се след Европейското, които ще се превърнат в основа за нови дискусии с колегите.

Разбира се, това е една допълнителна възможност, за хората, които ще подновят лиценза си, да се запознаят с най-новите тенденции в развитието на спорта.

Искам да подчертая, че зад подготвянето на такава презентация седи много труд, не само от моя страна. Искахме да представим всичко свързано с Евро 2008 – тактика, техника, ролята на треньора, преди, по време и след мачовете, по време на интервютата, които даваха треньорите. Много труд изискваше днес тази презентация.

Мога да говоря за онези треньори, които аз съм наблюдавал по време на първенството. Най-спокойният, поне според мен, бе Марко Ван Бастен. Фатих Терим и Славен Билич пък бяха сред най-пламенните. Срещу Русия, където Холандия загуби, Бастен пак беше спокоен. Той се държеше еднакво и при победи и при загуби.

Трудно е да се титулува някой играч с определението най-добър. Разбира се, една такава титла, ако може да се нарече така, прави чест на всеки един играч. Знам колко интензивни разговори имахме в УЕФА по този въпрос, не се стигна лесно до нашия избор – а именно Шави.

Бях преподавател в спортното училище на Павел Дочев, който в момента е в Падерборн, когато той получи своя лиценз. Много се радвам за него. Аз го познавах още като играч, продължавам да следя неговата кариера като треньор, той се представя доста успешно.

Да си бил добър футболист и след това да станеш треньор е едно допълнително предимство, но има примери и за обратния вариант. Има черти, които трябва да са характерни за един треньор – първо опитът му в професията, след това неговата харизма, като човек и специалист. На трето място, неговите професионални качества и знания.

Бих назовал три основни неща, на които трябва да се наблегне, за да може треньорите ви да се превърнат в конкурентноспособни на тези в Германия и Европа. Трябва да се работи в детския футбол, много. Може да прозвучи малко странно, но трябва да се изгради строга структура на всичките надпревари на всички нива в местния футбол. Не на последно място – треньорското образувание, мисля, че треньорската школа тук е на прав път.

Следя резултатите не само на България, разбрах, че националният ви треньор е освободен. Трудно бих се ангажирал с имена, които биха били достойни за този пост. Без да навлизам по-дълбоко в тази материя, мога да кажа само, че принципно съм доста критично настроен към желанието да бъде ангажиран чужд треньор. Причините са няколко и са ясни – става дума за езиковата бариера и различния манталитет. Според мен ръководството трябва да се насочи към български треньор. Както казах, това е моето принципно мнение, не казвам, че е най-правилното решение.

Бил съм в щаба на Берти Фогс и ако говорим за немския национален отбор, там не се работи трудно с големите имена, при нас е даденост, че е голяма чест да играеш за националния отбор. С всичките известни имена, с които съм работил, винаги съм имал нормални отношения, и сме създавали нормални условия за съвместна работа.

Не бих казал, че тактиката е най-важното във футболна. Днес подчертах основните моменти, които са необходимост за изграждането на един отбор. В Германия, и не само, всички са на мнение, че менталната подготовка и желанието за игра и за победа на футболистите, са една област, в която може да се постигне още много.

Относно Хофенхайм, отвън погледнато представянето на тима вероятно е много изненадващо за много хора, не само в Германия, но и в Европа. За хората, които знаят как се работи там в последните години, не е изненада това, което постига Хофенхайм в момента.

В тези времена винаги сме поддържали тесни контакти в БФС, като има и такава силна връзка между немските и българските отбори.

Аз лично бих бил доволен, ако неанглийски отбор вземе Шампионската лига. Привърженик съм и на Байерн, но за мен фаворит все още е Барселона. Моето мнение е, че Байерн липсваше миналата година в Шампионската лига. Вердер не успя да се представи на ниво. Може би следващият наш участник в този турнир ще се казва Хофенхайм.

Миналата година, за клуб като Байерн Мюнхен, драмата да не участва в Шампионската лига бе истинска. Но това е футболът, всички знаем, че има върхове и спадове.

Ще се радвам, ако наистина се отдаде възможност, човек от България да поведе тим от Бундеслигата. Не съм ясновидец, за да предвидя, кой може да е това, но съм сигурен, че и това ще се случи."