За пръв път в историята български национален отбор по минифутбол ще участва на континетално първенство. Сборен отбор от всички лиги на Българската лига по футзал ще се пусне на Европейското първенство този уикенд в румънския град Тулча. Шампионатът се провежда за втори път, а участието е дебютно за българите.

Заявки за участие са подали 8 национални отбора – освен нас и домакините, за надпреварата са се записали Молдова, Сърбия, Словакия, Словения, Чехия и Кипър. Нашият национален отбор е съставен от 13 футболисти, които ще бъдат водени от треньора Петър Димитров и капитана Банко Механджийски. В състава са включени и двама играчи под 20 години.

В Тулча ще бъдат проведени разговори за сформиране на Европейска лига по минифутбол, съобщи шефът на БЛФЗ Лъчезар Паланков. Целта на обединението е да подпомага тази разновидност на футбола в границите на Стария континент. Засега желаещи да се включат в Лигата са 13 страни.

Според Паланков съществува идея и за учредяване на Шампионска лига по минифутбол, в която да вземат участие държавните първенци.

До този момент дейността на БЛФЗ се разпростираше изцяло на територията на България, като организацията има първенства в 10 града. Едно от тях е McDonald`s Медиа Лига, в което ФК Гонг завърши трети миналия сезон, а този стартира ударно с 2 победи в първите 2 мача.