УЕФА назначава съперник на България за контрола на 14 ноември. Последните преговори бяха за мач с Колумбия. Ако БФС не уреди двубой, го прави Евроцентралата УЕФА най-вероятно ще назначи съперник на България за задължителната дата за контролни срещи, когато националният ни отбор няма мач, а останалите съперници в групата ни от европейските квалификации играят помежду си, информира "24 часа". 

Според регулацията на УЕФА за 2018-2020 г., свързана с европейското първенство през 2020-а, приятелските срещи, организирани в рамките на централизирането на търговските права, също се играят на датите, посочени в Календар 2018-2020 на националните отбори. Под надзора на администрацията на УЕФА участниците в евроквалификациите трябва да организират контроли на датите, на които не играят квалификационни двубои.

България все още няма организирана приятелска среща за 14 ноември. Тогава селекцията ни почива по програмата в групата, докато един срещу друг се изправят Англия срещу Черна гора и Чехия срещу Косово.

“Лъвовете” трябва задължително да играят контрола. Българският футболен съюз опитва да организира възможно най-удачна проверка спрямо изискванията на селекционера Красимир Балъков и плановете за подготовка, насочени към месец март, когато ще са плейофите в Лигата на нациите - последна надежда за България да се класира за Евро 2020.

По информация на “24 часа” последно е преговаряно за спаринг с Колумбия, като вариант са били и други отбори от Латинска Америка. До споразумение обаче още не се е стигнало, което увеличава шансовете УЕФА да ни назначи съперник.

На предишната си дата от официалния календар, в която нямахме квалификационна среща - 10 септември, гостувахме за приятелски мач в Ирландия, загубен 1:3. Двубоят бе уреден година порано.

Съперниците ни в групата имат следните контроли: Черна гора срещу Унгария (2:1 на 5 септември) и срещу Беларус (19 ноември). Косово срещу Дания (2:2 на 21 март) и Гибралтар (10 октомври). Чехия срещу Бразилия (1:3 на 26 март) и Северна Ирландия (14 октомври). Вместо контроли през юни Англия игра мачове от финалите в Лигата на нациите срещу Швейцария и  Холандия.

Сега на България до края на 2019 г. предстоят квалификациите с Черна гора (11 октомври в Подгорица) и Англия (14 октомври в София), след това приятелски мач на 14 ноември и последната евроквалификация срещу Чехия на 17 ноември в София.