България няма поколение във футбола и това е вън от съмнение. На фона на малкото качествени играчи, селекционерът на България Красимир Балъков е лишен от цели десет национали, които през годините са били част от селекцията на „лъвовете“, пише „Труд”.

Дали с тях резултатите щяха да са коренно различни? Едва ли, но конкуренцията в тима щеше да е на по-високо ниво, а това щеше да повлияе и на качеството. Уви, хер Бала ще се оправя без тях в Подгорица срещу Черна гора, а след това и срещу Англия в София.

Владислав Стоянов

Вече две години и половина стражът на „Лудогорец“ ходи по мъките. Вратарят е извън игра от 21 март 2017 година, когато получи травма по време на тренировка на националния отбор преди квалификацията с Холандия. Тогава Стоянов скъса патерално сухожилие на лявото коляно и бе опериран спешно в Букурещ. Впоследствие се оказа, че операцията е извършена неправилно, заради което бяха направени нови интервенции. Сега футболист №1 на България за 2014 година е напълно възстановен, но не бърза със завръщането в игра.

Николай Бодуров

Капитанът на ЦСКА е здрав, но за сметка на това е със статут на ненужен на стадион „Българска армия“. Опитният бранител е може би най-добрият на своя пост от родните играчи, но срещу Англия си пролича, че липсата на игрови опит се отразява пряко на формата му. Бодуров не е играл от август насам, а по всичко изглежда, че бившият играч на „Фулъм“ ще е далеч от терените до пролетния дял от първенството, когато може да има нов отбор.

Страхил Попов

Десният бек отпадна от сметките на Красимир Балъков в последния момент. На негово място бе извикан Деян Лозев от „Арда“, но е ясно, че шансовете на дебютанта за игра са минимални. Попов е основен играч в състава на България през последните години. В турнира Лига на нациите бе в топ 3 на играчите с асистенции. Освен товае със статут на титуляр в турския „Касъмпаша“, което е рядкост за родните футболисти зад граница.

Васил Божиков

Друг с повиквателна за Черна гора и Англия, отпаднал в навечерието на лагера. Бранителят е с травма и мястото му бе заето от Георги Терзиев от „Лудогорец“. Отсъствието му, както и това на Страхил Попов, ще доведе до сериозни рокади в отбраната на „трикольорите“, която сега ще включва единствено Антон Недялков от предходните квалификации.

Ивайло Чочев

Още един качествен състезател, който вече дълго е извън строя. Халфът пострада по време на двубоя с Черна гора (1:1) в София – разкъсване напълно на долната част на сухожилието на четириглавия мускул, съчетано с отчупване на парче от самата капачка. Чочев е аут до края на годината, но въпреки травмата успя да направи трансфер през лятото в „Пескара“.

Михаил Александров

Халфът има 21 мача и 3 гола за България, но от август 2018 година лекува травма в лявото коляно. Тежкото нараняване доведе до раздяла с руския „Арсенал“ (Тула). Бившият играч на „Лудогорец“ вече е собственост на „Арда“ и се очаква още този месец да дебютира за новака в Първа лига.

Тодор Неделев

Звездата на „Ботев“ (Пд) вече е възстановен от травмата, която го извади от състава за срещите с Англия и Ейре през септември. Опитният играч обаче е извън форма, а това повлия и на клубния му тим, заемащ предпоследното място в елита. Със сигурност Неделев би бил от помощ за България, но в момент, когато отново заиграе на нивото, заради което бе желан от всички родни грандове.

Станислав Костов

Красимир Балъков не може да разполага и с голмайстора на Първа лига от последния сезон. Нападателят на „Левски“ обикаляше през последните три месеца лекарските кабинети, в търсене на изход от травмата, чиято диагноза така и не ставаше ясна. В крайна сметка сърцатият таран вече се подложи на операция от футболна болест, а преди дни започна леки натоварвания.

Спас Делев

Опитният играч е неразделна част от представителния тим на България през последните години. Делев обаче успя да си намери отбор през август, когато се завърна у нас, позирайки с екипа на „Арда“. Заради здравословни проблеми, извадили го и за мача с „Дунав“ (0:2), бившият футболист на ЦСКА и „Берое“ записа едва пет мача до момента.

Андрей Гълъбинов

Таранът не се радва на голям интерес от страна на селекционерите, без значение кой е начело на „лъвовете“. Сега нападателят на „Специя“ лекува контузия, която го извади от игра за последния мач на тима му. Като цяло сезонът не започна добре за Гълъбинов заради многото здравословни проблеми, а на свой ред Красимир Балъков така и няма да разположение опитен таран с голмайсторски нюх.