Селекционерът на младежките национали Александър Димитров даде интервю пред управителя на Блиц Ивайло Крачунов. Той призна, че след като приключи пандемията, ще се срещне с Жозе Моуриньо.

- Г-н Димитров, осъзнават ли футболистите, които сте избрали за предстоящите мачове, каква е отговорността да са поканени в националния отбор на България?
- Повечето са минали през националните отбори, но има разлика между юношески, младежки и мъжки тимове. Аз проведох един разговор с момчетата, но не останах удовлетворен от техните отговори за личните им цели в младежкия национален отбор. Лично на мен ми се искаше всички играчи да бъдат обединени в това да се класираме на Европейско първенство. Това аз искам и за което работим с екипа, защото ми тежи много, че българският младежки национален отбор не се е класирал 30 години на такъв голям форум. За нещастие на последната кампания малко не ни достигна да се класираме на Европейско първенство.

Антон Узунов
68 снимки

- Какво е нещото, което най-много те разочарова в отговорите на футболистите за личните им цели с младежкия национален отбор?
- Това, че те си мислят само за трансфери в чужбина, което е проблем в изграждането на младите състезатели. Може би отдолу те не са възпитавани в национални ценности и те стават егоисти, които мислят само за себе си и как да се трансферират в чужбина. Когато ти си добър състезател, когато играеш добре и се развиваш, когато даваш разликата - чужбина ще дойде при теб, а не ти при нея. Най-важното, което трябва да разберат младите състезатели, е че трябва да те искат, а не ти да се предлагаш. Тогава цената ти става различна. Дадох им за пример играчите на Русия, които се класираха на Европейското първенство и бяха първи в нашата група. Тяхната цена много се вдигна два пъти и се получи така, че ако един техен играч в началото на квалификациите е струвал средно 3 милиона евро, сега е 6 милиона евро. В момента има играчи на Русия като Обляков, които са между 7 и 12 милиона евро.

източник: Блиц

- Имаме ли в този момент футболисти в младежкия национален отбор, които могат да бъдат трансферирани за милиони?
- За щастие наскоро се осъществиха няколко трансфера за големи суми, визирам Мартин Минчев и Филип Кръстев. Аз смятам, че като качество играчите ни са добри, но трябва да се промени средата. По-високата цена идва при силно първенство и национални отбори.

- Като говорим за футболната среда - как антагонизмът между футболните ръководители би могъл да се промени така, че да се върне нормалността?
- Наистина в момента има голям антагонизъм, но той е не само между футболните президенти, а почти във всяка сфера. Нашето общество е стигнало дотам, че се самоунищожава и ако вървим по същия начин нищо добро не ни очаква. Не веднъж съм апелирал ние хората да се променим по посока на това да станем по-позитивни и по-добри. Промяната трябва да тръгне от нас самите, а не ние да искаме от другите и да продължаваме с простотиите и тъпотиите, със злобата и завистта, които ни заливат и ни пречат да се развиваме като нация. Всеки един от нас трябва да се промени, за да се промени средата. Страната ни е прекрасна. Развиваме се по перфектен начин. От историческа гледна точка българинът е трудолюбив, но в последно време мисля, че повече гледа мекото на хляба, а не работата.

- Как ще бъде преодолян мързелът за сметка на трудолюбието?
- Трябва да бъдем амбициозни и по-взискателни към себе си. Трябва да искаме да произведем повече, но не за себе си, а за държавата ни, защото ни убягва любовта към България. Веднага ще ви дам пример в тази посока. Гледам един американски филм и виждам, че по време на него над 50 пъти се показва националното знаме на САЩ. В България киното вече се развива много добре, имаме много интересни наши филми, но не виждам в тях родния флаг. Национализмът в най-добрия смисъл на думата ми липсва. Когато попитах играчите какво искате да постигнете в младежкия национален отбор, повечето от тях първично отговориха, че искат трансфер в чужбина. Казах им, че трансферът ще дойде, но те трябва на първо място да искат да се класират на Европейско първенство и да побеждават връстниците си.

- Благодетелят на ЦСКА 1948 Цветомир Найденов въведе 8 часов работен ден за футболисти и треньори. Приложим ли е този модел за българската реалност?
- За да се изгради един състезател, той няма как да бъде ангажиран само по 2 часа на ден. Няма как ти да работиш толкова малко време дневно и да взимаш заплата. Какъвто продукт ти произвеждаш, такава и заплата трябва да получиш. А за да произведеш качествен продукт, ти трябва да работиш достатъчно време. Сблъсках се с подобно нещо през 2002 г., когато се състезавах за индонезийския клуб Таксижа. Там работното ми време започваше в 6 часа сутринта. Тогава трябваше да сме на базата, а първата тренировка започваше в 7 ч. заради горещия климат. Вечерята започваше в 19 ч. и чак след нея имахме право да напускаме базата. Преди това можехме да си отидем по-рано само ако имаше нещо наложително и то само с разрешението на треньора или спортния директор. През това време ние не сме лежали, а тренирахме по няколко пъти и се усъвършенствахме постоянно както теоретично, така и практически. Дай Боже повече клубове да променят начина си на работа, всеки по своя собствен начин. Но добър футболист не можеш да станеш, ако работиш само по 2 часа на ден.

- Достатъчно добра подготовка ли получават младежките национали в клубните си отбори?
- Момчетата придобиват основните си качества в своите клубни отбори. В някои от играчите личи добрата работа в клубните им отбори. С някои от тях, обаче трябва да понаваксаме. Но едни без други работата ни е немислима и ние трябва да работим с клубовете в добър контакт, както и те с нас. Трябва да имаме добър контакт и взаимодействие с клубните отбори и мисля, че той е налице.

- Какво е нивото на българския футбол сега в сравнение с това отпреди 10 години?
- Преди 10 години в нашето първенство нямаше толкова много чужденци. Никога не съм бил против чужденците. Трябва да има чужди състезатели и те да са добри и класни, но не смятам, че всички, които в момента играят в България, са на нужното ниво. Преди 10 години се даваше повече шансове на българите. Даваме ли повече доверие на българските футболисти и треньори, тогава ще имаме повече шансове на национално ниво.

- В същото време, обаче повечето български футболисти не оправдават високите очаквания към тях. Какво трябва да се случи, за да има по-голяма ефективност на терена?
- Темата за налагането на младите състезатели е много интересна! Кога и как трябва те да се наложат в мъжкия футбол е много важно, както и търпението, което се проявява към тях. Защото има случаи на насилствено налагане на млади футболисти, а те не се представят добре и тогава доверието към тях спада. Затова е важно налагането на младите футболисти да е целенасочено, а момента да бъде подбран много внимателно. Младият състезател трябва да бъде наложен тогава, когато е готов за мъжкия футбол. Паралелно с това трябва да продължи и индивидуалната работа за неговото развитие.

- Преминали сте през над 10 специализации в чужбина със световни треньори като Ариго Саки, Фабио Капело и Весенте Дел Боске. Какво е най-важното, което научихте от тях?
- Първото, което научих от тях е, че те са не само велики като треньори, но и като личности. Разбрах, че колкото си по-голям, толкова си по-достъпен. Контактът ми с тези личности беше много близък, те ме допуснаха много близко до тях. Нямаха никакви тайни от мен, казаха ми всичко, което поисках да науча, отговориха на всичките ми въпроси. Бяха изключително откровени и прями, а това много ми хареса, защото в България не винаги е така - понякога се крием, но ние не сме измислили футбола. Колкото и да са велики тези личности, ми показаха, че футболът не започва и свършва с тях.


- Искате ли да се срещнете с Моуриньо и какво бихте го попитали?
- Ние с Ивайло Йорданов планираме среща с Моуриньо. Изчакваме да мине чумата на нашето време - Ковид -19, за да се видим с Моуриньо. Няма да мога да се задоволя само с един въпрос към Моуриньо. Въпросите ми към него ще са много, а и де не забравяме, че все пак той е завършил "Спортна психология", специалност свързана с нашата работа.

- Предполагам, че ще искате да взаимствате част от методите на Мауриньо по отношение на менталната връзка с неговите футболисти?
- Абсолютно! Най-силно впечатление ми направи начина, по който той беше изградил взаимоотношенията си с играчите на "Интер". Най-важната ни цел в националния младежки отбор е да изградим високо доверие между треньори и играчи и играчи и треньори.

- Защо в последните години българските треньори не се котират в друга държава освен Казахстан?
- Първо в тази държава едни от най-добрите ни треньори Станимир Стоилов, Димитър Димитров и Стойчо Младенов постигнаха големи резултати и слава Богу там сме търсени. Жалко е, че българските треньори отстъпват в държави от Западна Европа. Сега се радвам за Илия Груев, който започна работа във Втора Бундеслига. Такива хора трябва да дърпат българското треньорство напред. Школата ни работи перфектно. Паралелно с това искам да отправя един апел по отношение на по-доброто разбирателство между българските треньори. Мисля, че по-младата вълна треньори точно това правим и взаимоотношенията ни са перфектни и колегиални. Не съм чувам никой от нас да говори негативно за своите колеги, а преди това много спъваше професията.

- С Ясен Петров установихте отлични взаимоотношения. Какви са първите практически стъпки между вас?
- Той направи първата стъпка и показа, че има голямо желание да работи с младежкия национален отбор. Ние например имаме нужда от състезател като Доминик Янков. Поговорихме с Ясен и той предпочете да ги остави при нас, защото Доминик ще получава много повече игрово време. Важно е за състезателя, важно е и за нас като отбор, както за добрите ни взаимоотношения. В същото време Валентин Антов ще играе при мъжете, защото там му е мястото, въпреки че възрастта му позволява да е в младежкия отбор.

- Един гол ни раздели от участие на Европейско първенство в миналите квалификации. Ще успеем ли да счупим 30-годишната прокоба за неучастието ни на голям форум?
- Със сигурност работим в тази посока. Но имаме няколко основни проблема. Предишният набор бе съставен от играчи, които бяха участвали на 2 европейски първенства за юноши до 17 и до 19 години. Тогава момчетата имаха много голям международен опит. Сега при тези състезатели това липсва и те трябва да са изключително мотивирани и целеустремени, за да постигнат тази цел. Имаме добри състезатели и интересни в нападения. Нашата цел е или да задържим това ниво или да го надскочим. Успеем ли да се надскочим ще се класираме, но това става само с едни добри взаимоотношения между играчи, треньори и клубове. Всичко трябва да бъде перфектно и средата да е положителна, за да достигнем до финалите на Европейското първенство, което ще е голям успех.

- Какво да очакваме от днешния мач с Украйна и предстоящите със Северна Македония и Казахстан?
- Очаквам за краткото време през което работихме да видим положителни резултати. Не очакваме много, а да видим това, което сме поставили като концепция за играта в различните й фази - бърз преход от защита в нападение, агресия в атака срещу противниците ни с топка и дисциплина. Искаме да видим къде сме в този момент, защото в момента не сме отбор, а сбор от добри състезатели, които трябва да направим отбор. Надявам се в тези 3 мача да започне изграждането на един добър отбор, който да постигне целите си.

- Аз Ви пожелавам да класирате България на Европейско първенство.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.