Селекционерът на България Станимир Стоилов даде редовната си пресконференция преди поредната световна квалификация за селекцията ни срещу Кипър. Единственият българин, ръководил отбор в Шампионската лига, призна, че българският футбол тъне в посредственост и трябва да се вземат спешни мерки.

Относно мача с Кипър, Стоилов подчерта, че отборът ще играе за победа, която ще е важно за мястото на България в жребия за европейските квалификации.

„Последни два мача за нас в тези квалификации. Шансовете ни са минимални и зависят от други отбори, но за нас е важно ние като отбор да изиграем двата мача на високо ниво и да спечелим. Кипър е като класа много напреднала, и за нас ще бъде изключително тежък и отговорен мач, за да спечелим в Ларнака. Целите ни са отборът да продължи да се развива като игрови облик, да се опитаме максимално добре да спечелим”, заяви Стоилов в началото на пресконференцията.

Относно контузиите в отбора, хасковлията коментира: „Манолев е на преглед, който не е завършил и не можем да кажем, дали ще играе или не, надяваме се болката му да е от умора, до края на деня ще има яснота. Същото важи и за Божинов, по неговите думи е в добро здравословно състояние. Сърмов твърдо отпадна от групата. В момента разполагаме с 16 полеви футболисти, може да повикаме още един при положение, че не можем да разчитаме на Манолев”.

„За мен не е нужно да говорим за мотивация, когато носиш екипа на България. Не смятам, че този Кипър е този, който беше преди 10 години. Всяка победа за България е авторитет и трябва да победим, за да бъдем във втора или трета урна. Ако нямаш мотивация да играеш за България е достатъчно да го заявиш”.

„Имаме някаква идея за 3-4 играчи, които евентуално да сменят Манолев. По принцип не сме повикали Кишишев по простата причина, че той изигра много добре мачовете си, но за следващите квалификации няма да може заради възрастта си. Но ако преценим, той е най-близо до повиквателна. Ще решил, след като има яснота за Манолев. Ясно е, че ще трябва да направим промени в защита”.

За повиквателната на Иван Иванов, Стоилов коментира: „Аз лично не съм имал проблемни с Иван Иванов, като всеки млад човек е нормално човек да допуска грешки. След като съм го поканил, значи няма проблем. Не виждам, защо трябва да карам някого да играе за България. Иван е млад футболист, на който ще му се даде шанс. От него зависи да защити името си и да се наложи в националния отбор”.

„Трябва да ви кажа, че направихме достатъчно усилие да обиколим достатъчно мачове с моите помощници. Според мен българските треньори и играчи трябва да вложим много усилия, защото се вижда, че нивото е доста под това, което желаем като потенциал. Футболът ни тъне в една посредственост под средното ниво. Има разминаване между играчите, които играят в чуждите отбори и тези от нашето първенство”.

„За жалост винаги имаме проблеми, в началото имахме проблеми с нападателите, сега пък на обратния полюс, проблеми със защитниците, но това е съдбата на националния отбор, ще се опитаме на максимум да заместим тези, които играха. Това е моментът да намерим нови титуляри в националния отбор. не трябва да подценяваме Кипър. Не виждам причина да се притеснявам, въпросът е да покажат на максимум качествата си.

Наблюдавахме достатъчно мачове на Кипър, за изненада е трудно да говорим. Все още нямаме идея как ще играем ние, защото все още не знаем състоянието на всички футболисти. Основно проблемите са за позицията на Станислав Ангелов и кои играчи да играят в защита”, призна Стоилов.

„В този състав най-опитните играчи са Стилиян, Мартин и Станислав Ангелов, другите са под 30 години. Тези играчи нямат проблеми да играят и в следващите квалификации. Един играч се сменя, когато има по-добри от него, от младежкия отбор са тук Караджов и Иван Иванов, очаквам голяма част от играчите в младежкия да повишат нивото си. Имам предвид и вратаря Кирев, в защита Виктор Генев също, но напоследък допуска грешки. Делев и Лъчо Балтанов също са футболисти които познавам, но те трябва да играят редовно в своите отбори. Досега имаше няколко футболисти, които играеха на високо ниво в България, но те отпаднаха – Гошо Петков и Живко Миланов”.

„Толкова години съм във футбола, така че не виждам нищо ненормално да се вълнувам от спекулации. Вие имате право да критикувате, за мен важи една поговорка – да правим каквото трябва, пък да се получи каквото ще. Понякога резултатите във футбола ги няма, по-важно е да направиш, каквото трябва”, завърши бившият треньор на Левски и Литекс.