Националният селекционер Станимир Стоилов обяви, че ще подаде оставката си след поредния крах на „трикольорите”. Днес България загуби втората си квалификация за Евро 2012 от Черна гора с 0:1 на стадион „Васил Левски” в София.

Стоилов заяви, че оттук нататък ще стане най-големия привърженик на националния тим и неговия наследник на поста.

„Според мен тази загуба идва в повече. С нея значително наваляват шансовете ни за класиране и успех. Днес трябваше да спечелим на всяка цена. Не искам да търся причините някъде другаде, освен в мен”, заяви Стоилов пред БНТ.

„Най-вероятно ще подам оставка. Съжалявам най-вече, че се създаде негативна обстановка около националния отбор. Моето присъствие тежи на много хора. Някой хора трудно преживяват класирането ни в Шампионската лига и успехите за Купата на УЕФА, особено когато те са със син екип”, каза още Мъри.„Доволен съм от момчетата. Аз си харесвам българския национален отбор. Опитах се да наложа по атакуващ стил, но не се получи. Оттук нататък ще бъда най-големия фен на националния отбор и неговия нов треньор.”

Ето какво заяви Станимир Стоилов и на официалната пресконференция след мача:

„Неприятна и тежка загуба, най вече като резултат. Мач, който нормално трябваше да спечелим. Не успяхме да се възползваме от ситуациите, които имахме. След като се отдалечихме от нашата цел най-нормалното е да си тръгна. Уведомих футболистите и президента на Българския футболен съюз, че си подавам оставката. Опитах се отборът да играе по атакуващо с повече рискове в защита, с по офанзивен стил, който да ни гарантира повече положения. Мислех, че по този начин ще се преборим с противниците. Не се получи, но този път и щастието не беше с нас. Обстановката също не ми харесва, въпреки феновете днес, които подкрепяха отбора.”

Медиите създадоха напрежение, което се отрази върху играчите, а не върху мен. Доволен съм от отношението на футболистите, работихме перфектно. Те са отлични футболисти. Съжалявам, че и някои от най-добрите ни играчи напуснаха националния отбор. България притежава една група от добри играчи. България все още има шансове за бараж, но ще трябват минимум две победи навън и успех в домакинските мачове. Липсваше класа в завършващите удари във всички мачове.

Естествено, знам че за един месец ще бъде трудно на БФС да намери заместник, но така е най добре за всички.”

„Оттук нататък се насочвам към клубния футбол. Смятам, че там е силата ми, да работя всеки ден и да изграждам стил и отбор. Ще бъде добре и предложение от чужбина, но ще бъде много трудно, нас българите не ни харесват. Съжалявам най много, че разтурихме един добър отбор. Създаде се една негативна обстановка около отбора. Призовавам феновете винаги да са на стадиона.

„Стилиян също обмисля да се оттегли но България има нужда от него. Ще бъде добре и Бербатов да се завърне в националния отбор. Затова, че Митко не е между нас сме виновни всички ние. Радвам се, че имах възможност да работя с такъв футболист.”