Националният селекционер по футбол на Казахстан Станимир Стоилов даде специален брифинг преди контролата срещу България. Най-успешният български треньор в последните години сподели, че на терена ще се изправят една срещу друга първата у втората му родина. Мъри не подмина и загубата на „трикольорите“ от Босна и Херцеговина, като заяви, че „лъвовете“ са показали добра игра и няма от какво да се срамуват, отчитайки и достойнствата на съперника.

„Не мисля като емоция, че има някаква разлика. Добре е, че мачът е приятелски. Няма да има тъжни хора. Играят моята първа родина и моята втората футболна родина. Който заслужава повече на терена, той ще победи. Не бива да има негативни чувства в никого“, започна Мъри.

Мъри Стоилов за Казахстан: Победата ще ни даде самочувствие

„Не знаех, че български треньор не се изправял срещу нашия национален тим. Некомфортно е когато си играл за една държава, изведнъж да си от другата страна. Но пак казвам – най-хубаво е, че е контрола. Благодаря на треньорите на България и на Боби Михайлов, че уважиха молбата ни да играем в Унгария“.

„Идеята за тази среща се роди като видяхме, че и двата тима нямаха съперници за тази дата. Така се разбрахме“, добави Стоилов.

Помолен за коментар на поражението на България от Босна и Херцеговина с 0:1, Стоилов сподели:

„Ако трябва да съм честен съм впечатлен от желанието и агресията на нашите играчи. Резултатът не е добър, но като игра, бе добре. Знам нивото на Босна и Херцеговина. Нашият отбор трябва да се гордее от поведението и желанието на момчетата. Нашият тим има път, който трябва да извърви. Но трябва да има подобрения в клубовете. Няма от какво да се срамува България в тази контрола. Представи се добре“.

Ефектът "Мъри": Дойде и спря черната серия на Казахстан в дебюта си

Казахстан се наложи над Унгария с 3:2 в първия си спаринг. В тази връзка бившият наставник на Левски обясни: „След като две години никой не си победил, това да бъде основата за едно начално развитие. Знам, че по пътя към успехите, ще има пропадания. Но всички ще се опитаме да направим така да изглежда ме добре в квалификациите. Ще се опитаме да подобрим организацията и настроението. Но хората и футболистите най-вече са доволни от този успех, мисля“.

„Мисля, че треньорите на България имат представа за противниците и си гласят схемата, която ще им е нужна. Решенията как ще се играе е на Петьо и на щаба му. Те мисля най-добре ще изберат. Предните квалификации вдигнаха нивото, не се съмнявам, че и сега ще намерят добро решение. До сега не може да имаме забележки към треньорите на България“.

„Аз нямах предложение, което да се замисля много. Имах предложения, добри от финансова гледна точка, но се получиха промени в ръководството на казахстанския футбол и хора, които ми помагаха и ме поканиха в Астана, част от тях сега са във Федерацията. Второто – реших да опитам да помогна. Дълги години обикаляхме в Казахстан и хората се радваха, там няма такова деление. Всички много искаха националният им тим да се подобри. Амбициран съм малко да вдигна нивото. Това би било победа и за моя щаб. Ние сме амбицирани от нула да започнем да надграждаме. Не съм прекомерен оптимист, но не съм и песимист. Реалист съм. Ако успеем да убедим играчите, мисля, че имаме шансове да се представи, достойно на нивото, което има желание Казахстан. Повече обичам клубната работа. Пет години не съм имал почивен ден. Сега ще има повече време да си изчистя главата. Ще мога да се огледам и в световния футбол, да понауча нещо ново. Мисля, че изоставам от новите тенденции. Не смятам, че съм се научил и съм стигнал далеч. Имам още какво да уча“, категоричен и откровен бе Стоилов.

„В света няма много места, където да се насочиш, но западните първенства от топ 5, винаги може да почерпиш знания. Мога да ида и в български клубове. Лудогорец имали нова база, стадион. Това също ще са знания за мен“.

„Българското първенство не го гледам много и го избягвам. Гледал съм мачове на Лудогорец в Европа. Не успях да гледам Левски и ЦСКА. Приятно е да виждам добрите терени и осветлението. Ако продължим да развиваме инфраструктурата, ще продължим да развиваме и клубовете си“, сподели Стоилов.

„Добре е и за двата клуба (Лудогорец и ЦСКА), че има треньори, които изповядват истински футбол. Лудогорец ми се вижда с едни гърди напред в борбара. Вижда се и амбицията на ЦСКА. Успяха да победят Лудогорец. Щях да съм по-доволен Левски да е намесен в борбата за титлата, тогава нямаше да пожелавам успех на нито един от двамата (бел. Ред. Димитър Димитров и Стамен Белчев)“, коментира за финал Мъри.

Казахстан и България ще премерят сили в приятелски мач на 26 март от 19.00 часа. 


Ивайло Йовчев, пратеник на Дарик радио в Унгария