Георги Петков влезе във футболната история на България, след като на 42 години и 253 дни изигра мач за националния отбор. Така той стана най-възрастният играч, обличал някога екипа на "трикольорите", като се нареди и в Топ 3 на вратарите, играли на международната сцена на най-голяма възраст. 

Но идва и друг резонен въпрос: "Къде се намира вратарят на България сред най-старите футболни национали изобщо?". Отговорът е, че е всъщност доста надолу в тази класация, но поне е в подножието на Топ 30. Правим уточнението, че в нея влизат и дори играчи, които са записали по минутка в бенефисен мач, който даже не е припознат от ФИФА за официален. 

Та в тази подредба Петков рязко се изкачи на 32-та позиция. Там той е точно зад национала на островите Търкс и Кайкос Стивън Сейлс, който се появява на терена в мача със Сейнт Китс и Невис, загубен с 0:6 от неговия тим. Той е бил на 42 години и 274 дни в тази битка, играна на 21 март 2000 г. 

Най-възрастният играч в тази подредба е Бари Дюсбъри, който е играл за сборна формация на остров Гърнзи срещу Гренландия, загубен с 0:16 на 1 юли 2003 г. Тогава той е на 52 години и 11 дни и за малко да бъде свален от върха тази година. При това от истинска легенда. 

На 11 септември носителят на Златната топка за 1995 г. Джордж Уеа се появи за родината си Либерия в мача с Нигерия като част от празниците за избирането му за президент на страната. Той беше тогава на 51 години и 345 дни, т.е. само с месец по-млад от Дюсбъри при поставянето на рекорда му. 

Най-възрастният европеец, участвал в официален мач, макар и бенефисен, е гъркът Йоргос Кудас, който на 20 септември 1995 г. излиза в контролата с Югославия на 48 години и 301 дни. Той е трети в класацията, а след него следват представители на екзотични дестинации, като Монсерат, Британските Вирджински острови, Северните Мариански острови, Ангила, Доминика и други подобни държавици, в които футболът е аматьорски. 

Но ако говорим за най-възрастния футболист, играл пълноценно в официален мач със състезателен характер, това е Есам ел Хадари. Египтянинът игра на 45 години и 161 дни на Световното първенство в Русия, а в тази класация, която изготвихме сега, се нарежда едва на 11-то място.