Бившият национален селекционер на България Станимир Стоилов сподели, че е оптимист за развитието на „трикольорите“.

В специално интервю за предаването на  DIEMA SPORT – „Домът на футбола“, Мъри сподели вижданията си и за квалификационната група, в която попадна България за Евро 2020. Страната ни ще се конкурира с Англия, Чехия, Черна гора и Косово.

„Ако трябва да съм честен, епизодично съм гледал националния ни отбор, защото приблизително по това време играеше и Казахстан. Представянето на националния тим на България обаче бе повече от добро, да не кажем отлично, защото такова щеше да е, ако се бяхме класирали. Не очаквах това да се случи с Норвегия. Тимовете бяха равностойни. Очаквах Словения да е лидер, но друго се оказа. Като игра не съм така навътре, но резултатът в Лигата на нациите е чудесен. Видях как игра България в контролата, която играхме, хареса ми желанието и духът в отбора, организацията в играта бе добра. България в момента не може да разчита на топ играчи от топ отбори, така че сега остава да разчита на добра организация и български дух. Мисля, че заслужено се борихме за първото място. Видно е, че има подобрение и надграждане. Сега сигурно ще е по-трудно, но както Норвегия се класира, нямаше да е несправедливо и ние да бяхме. Мисля, че е хубаво да обичаме и подкрепяме повече националния ни тим. Той е на цялата държава. Така щеше да е по-лесно на играчите ни. Когато стадионът е пълен, има преобразяване на някои от грачите. Това не е тим с топ играчи, както преди години, сега разчитаме повече на колектива и работата в екип. Мисля, че щабът намери формулата на агресията, колектива, желанието. Стабилна е сега позицията, добър средно европейски тим сме. Няма от какво да се срамуваме, Трябва да се гордеем с това, което имаме. Най-добрият футболист сега, капитанът Ивелин Попов играе в Спартак Москва – на изток, а преди най-добрите ни се състезаваха на запад. Сега не бива да товарим с големи очаквания“, продължи Стоилов.

Що се отнася до квалификационната група, в която попадна България за Евро 2020 година, Мъри обясни:

„Групата е и добра, и лоша. Добра, защото има 4 равностойни отбора там. Ако някой си мисли, че Косово ще бъде лесен тим, това мисля, че е най-тежкият жребий от пета урна. Косово, Черна гора, Чехия и България са равностойни и всеки може да бие всеки. Англия е на книга явният фаворит. Неприятно е, защото няма гаранция, че Косово няма да вземе второто място. Каквото и да стане не може да го приемаме като провал, защото Косово е сериозен тим. Това, че може да победим Чехия, няма да има нищо ненормално, с Черна гора отдавна сме с изравнени възможности. Виждам черногорски играчи в Атлетико Мадрид, например. Мисля, че имаме нашите си шансове, трябва да продължим това, което правихме досега. Мисля, че и Петьо (бел. ред. - Петър Хубчев) и треньорите не отстъпват от това. Радвам се, че са твърди и държат на дисциплината. Пътят е отворен, борбата ще е тежка. Винаги побеждава по-добре организираният и този, който повече иска. Когато има разлика в класите, бие по-добрият“.

„Аз съм играл в мач, в който сме постигали частичен успех тук в София срещу Англия. Когато бях треньор, опитах да се надиграваме и да играем футбола, който на мен ми харесва. Може да бе грешка, но ако трябва да съм честен, при все отбора ни тогава, Англия не бе толкова напред спрямо нас. Сега може би разликата е по-сериозна. Англия тогава обаче имаше такива играчи, че всяка контра бе гол. Сега разликата е по-голяма. Като резултат се надявам да успеем да спечелим сега в домакинството ни точка или три, а защо не и там. Отборът ни показа, че може да играе със сърце, душа, организация. По принцип съм оптимист за нашия национален тим по начина, по който се развива“.

„Донякъде страдам от същия проблем и с Казахстан. Вярвам, че футболът може да се играе равностойно и в двете фази. Опитвам се това да науча отбора си сега. Много пъти съм си патил, че искам да играем равен футбол. Няма да се чувствам комфортно, ако моят отбор е само круша и да разчита на един случаен удар. Искам отборът ми да удря. Но не веднъж, дори да е победен този удар и да спечелим. Макар че този футбол много често е най-резултатният. Но аз съм романтик и може би затова загубих някои мачове с Казахстан“, продължи за своите футболни виждания Мъри и допълни:

„Искам да играя без значение кой е съперникът. Искам да играя футбола, който на дълъг път може да ти донесе успех. Мисля, че футболът трябва да носи радост на играчите на първо място. Те са доволни от това, което играят. Да, невсякога са удовлетворени от крайния резултат, но ако играем както трябва, и резултатът няма да закъснее“, завърши Мъри.