С неуспешната си кампания за класиране на световното първенство в Русия, българският национален отбор по футбол ще пропусне седми пореден голям форум, като в това число влизат три европейски първенства. Ето защо идеята на УЕФА за създаване на Лига на нациите би трябвало да се приема с радост в страни на нашето ниво в ранглистата, а ползите от турнира далеч не се свеждат единствено до допълнителната възможност за място на европейски финали.

Какво предвижда регламентът на надпреварата? Всички 55 национални отбора след присъединяването и на Косово към УЕФА, се разделят в четири дивизии, наричани лиги, спрямо своя коефициент – съответно Лига А и B се състоят от по 12 тима, Лига C от 15, а D – от 16, а след жребия преди седмица отборите бяха разпределени в четирите групи от всяка лига.

Като част от Лига C, България попадна в група 3 заедно с тимовете на Словения, Норвегия и Кипър. Отборите от тази и от всички останали 15 групи в четирите лиги играят на разменено гостуване в периода септември – ноември 2018 година. Идеята на УЕФА е тези мачове да заменят прозорците за провеждане на контролните срещи. Ползата за най-класните отбори e, че им се гарантират срещи със силни съперници. Организирането на тези срещи пък ще осигури повече средства от телевизионни права за по-малките тимове и ще им спести ангажимента за търсене на противници за контроли, което често е проблем и за българския футболен съюз.

След изиграването на всички мачове, победителите от всяка група от Лига B, C, и D ще се изкачват автоматично в по-горната лига, а завършилите на последно място в лига А, B и C изпадат в по-долната лига. Спечелилите своята група в лига А пък ще изиграят финален турнир през юни следващата година за определяне на големия победител в това издание на Лигата на нациите.

Най-важното обаче е, че всяка лига ще излъчи по един отбор, който ще се класира за Евро 2020. Тези тимове ще станат ясни чак след края на битката в 10-те групи на редовните квалификации за турнира, от които директно за Eвропейското се класират 20 отбора.

Останалите 4 ще са именно от лигата на нациите. И отново – победителите от всяка група във всяка от четирите лиги се класира за плейофна фаза в своята лига. Важната подробност обаче е, че ако някой от победителите в своята група вече си е осигурил място на Европейското през квалификациите, мястото му в плейофите се заема от следващия най-добре представил се отбор в тази лига. В случая на България – ако тимът изпревари Словения, Норвегия и Кипър и завърши на 1 място в група 3 от лига C, тимът със сигурност ще участва в плейофите за място на Европейското. Ако остана на второ място, шансът на тима ни е някой измежду лидерите в четирите групи от тази лига вече да се е класирал за Евро 2020. Това ще позволи следващият най-добре класиран отбор в крайното подреждане на цялата лига C, най-вероятно някой измежду вторите отбори, да се бори за класиране. Разбира се, дори класиране на трето място в групата със Словения, Норвегия и Кипър би оставило възможност за участие в плейофите за място на европейското. Тогава обаче доста голям брой от по-предно класираните отбори в лига C трябва вече да имат осигурено място на финалите.

Обобщението: Лигата на нациите предоставя мачове на супер високо ниво за най-класните отбори и гарантирани съперници и повече средства от телевизионни права за по-слабите, които пък получават и още една възможност да се борят за място на европейските финалите.