Националният селекционер Петър Хубчев коментира в предаването "Домът на футбола" в ефира на DIEMA SPORT свършената работа с тима, като засегна и други теми, като тази за младите футболисти, за целта пред "трикольорите", за промяната в част от футболистите.

"Не сме правили равносметка, ще я направим след последната среща, макар и контролна. Положителните неща преобладаваха, предстои ни доста работа, хубавите неща няма да ни заблудят треньорския щаб. Върхът на треньорството е национален селекционер, не можех да откажа", коментира Хубчев.

"Това, което искахме е да ни повярват, че това, което правим е правилно. Делят се мачовете на домакински и гостуващи, но в определени мачове опряхме и до възможности, иначе във всички мачове се раздаваха футболистите", допълни той.

"Феновете, журналистите имат мнение, що се отнася до възможностите на футболистите можем да го компенсираме с други неща, футболистите вярват в това нещо, малко по-лесно се получават нещата, по-голяма мотивация, взаимопомощ, борба, физическа подготовка", добави Хубчев.

"Заварих хора, които бяха сякаш несигурни, какъвто и човек да е, футболист или друг тлябва да имат самочувствие, футболистите, които викам трябва да имат самочувствие, футболистът трябва да има самочувствие, лично мое мнение е, че самочувствието е по-голямо от което трябва да бъде, на терена сякаш се заблуждаваме, особено младите футболисти", каза още той.

"Наблюдавахме и срещи при юношите, младежите, момчетата се заблуждават, по-често иждах тях като коментатори в студиата, а не на терена, те бяха по-активни в медиите, това е много грешно разбрано. Да играят против треньори, обидни думи срещу треньорите използват, дано не е вярно това, след което, той трябва да играе за националния тим, поставяли са се условия на треньори, което не трябва да е така. Има няколко поколения загубени за футбола, не съм толкова голям оптимист, ние констатираме, че нямаме големи таланти, ако опитаме да ги променим, да успеем да променим мисленето на някои момчета в първия тим, това се получи. Трябва да се промени това мислене, не можем да чакаме да станат добри футболисти. Имаме и таланти, гледах европейското първенство при младежите, като таланти не отстъпваме, но в други комоненти изоставаме, какво става с тези момчета после. Не ги виждам тези момчета, изоставаме във физическата подготовка най-много, вината е не само в треньорите в клубовете, но и във футболистите. Имаме момчета, които са имали възможност да тренират в големи западни клубове, където методиката и начина на тренировки е различен, те го виждат това", каза още Хубчев по повод младите футболисти.

"Всеки един професионален футболист трябва да има отлична физическа подготовка, това започва не в мъжкия футбол, а в юношеския. Отношенията на младите момчета е катастрофално, много гледат какъв е животът на футболистите, но не знаят как се постига това. Ако се докажеш в Бундеслигата, то ти си доказан спортист това е мнението в Германия. Нека има критика, но да е градивна. Колкото повече се опитваме да решим проблема в сегашно време, толкова по-добре. Със съвременните технологии може да се види как е в развитите страни. За мен най-голямата болка са младите момчета, като го докарат с хубавата кола, е готов, точно обратното, колкото по-често идва пеш, толкова по-добре. Самата истина е, че самочувствието на футболистите не е на терена, а на други места, опитваме се да променим мисленето на футболистите", продължи Хубчев.

"Колкото повече се доверяват футболистите на треньорите, толкова по-добре, или повече трябва да тренират, начинът на поведението в обществото беше друго, сега нещата са други предвид развитието на света, без уважението и респекта към треньора, няма как да стане тази работа. Държали сме винаги на дисциплината, това е правилния път, това обясняваме на момчетата, това е доста важен компонент, успееш ли да убедиш това момче, в това, нещата се получават. Много много повече работа трябва, по-малко странични неща, голямото внимание и концетрация трябва да е върху футбола, и в другите професии е така", каза още Хубчев.

"Контролата със Саудитска Арабия я приемам като завършек на тази година. През март ще настоявам за две контроли, следващите квалификации ще са различни, играхме директно за официалните срещи без контроли, сега ще се опитаме да използваме тези дати, за да се събираме да променим някои неща, истинската работа започва през март. Получавал съм предложения за контролни срещи, в някои от тях обаче не съвпадаха датите, ние сме в трета урна, доволен съм от тази контрола, ще имаме и финансова изгода от цялото това нещо, през 2018 година ще са мачове, в които ще може да се класираме за европейско първенство, всички ще се възползват от това нещо, ще се опитаме да извлечем ползи от това нещо, ще използвам мача със Саудитска Арабия. Разбрахме се с ръководството на БФС за нов договор, няма поставени цели, но целта е да се класираме за Европейско първенство, това е повече от ясно", каза още националният селекционер.

"Желанието на младите български футболисти да играят и да се наложат в големите отбори е малко, много бързо се отказват, малко е желанието и борбата да се пребориш за място в първия отбор, оправданието е чужденците в тимовете", заяви още Хубчев.

"Който и да застане на този пост, все някой ще даде мнение защо този е извикан, или този не е. Няма извикан футболист за това къде играе футболистът, това е последното нещо, което ни вълнува. От ЦСКА някъде прочетох, че 4 или 5 човека са от там, аз дори не знаех, колко са от там, отговорността за повиканите е наша. Благодаря на мениджърите, на треньорите, че никой не е оказвал натиск, или обаждане, това е едно уважение на футболните хора, нямам такова обаждане или подхвърляне от президент или друг футболен човек. Нека всеки един се влага малко повече в нещата, пожелавам си по-добрите мачове да бъдат повече, нека бъдещето бъде положително", завърши националния селекционер Хубчев.