Националният селекционер на България Георги Дерменджиев даде обширно интервю за медийните канали на БФС, в което коментира предстоящите двубои срещу Гибралтар, Финландия и Ирландия.

Специалистът се върна и до полуфиналния бараж с Унгария, за стратегическата посока, в която трябва да поеме тимът ни, както и за подмладяването на състава.

Предстоящите три мача и колко са важни те:

„Това са важни мачове за националния отбор. Аз винаги съм казвал, че със силните противници се прави едно сравнение с нивото на футбола ни. Така че за нас това са три важни мача в края на годината. Винаги, когато се побеждава, е добре. Така че ние винаги излизаме за победа. И е много важно, ако успеем да запазим и позицията си в Лига В“.

Кои са причините за поражението от Унгария?

„Всички статистики доказват, че като владеене на топката и превес на терена, това е най-добрият ни мач от доста време насам. Но в крайна сметка резултатът е различен от желания и затова футболът е игра, която се наблюдава най-много. Не можем да се оправдаваме с това нещо, но фактите са си факти и ние не можехме да участваме с пълен състав. Имаше важни играчи, които отсъстваха по една или друга причина и оказаха влияние“.

Как и защо се стигна до загубите от Финландия и Уелс след загубения бараж?

 „Ние дълго време чакахме това събитие българският национален отбор да отиде на такъв форум. Но ние не успяхме и в крайна сметка това е едно много сериозно изразходване на психическа енергия. И краткото време не позволява концепциите да се прехвърлят за два или за три дни. Така че има голямо значение психическия стрес“.

Какво трябва да стане, за да може българският национален отбор отново да роди добри футболисти?

„Всеки иска да има промяна, но има и друг момент. Ние говорим обаче много по шаблон. Но аз не мисля така. Има строги правила, към които трябва да се насочим и които трябва да се изпълняват. Иначе всичко ще отиде на вятъра. Вървят празни години и ние говорим едно и също и не осъществяваме нищо. Промяната обаче трябва да дойде още от клубовете. Но аз не мога да препоръчам какво те трябва да правят. Те си имат политика, всеки собственик си решава по какъв начин ще играе - дали с чужденци, дали с българи и дали му носи успехи. Но по моя преценка, трябва да се работи в школите. Трябва да бъдат изградени школите с тази методика, която ще донесе успех. Вече го казах, че във футбола вече много е навлязла науката. Вижда се, че ние имаме талантливи деца, но до определена възраст и оттам нататък се губи връзката. Трябва да се види къде се бърка“.

Колко важни са младите таланти за отбора?

„По начало динамиката при децата и в тяхната игра е много бавна. Решенията се взимат изключително бавно. Това са едни компоненти, върху които трябва да се работи, но има и още много неща. Hо проблемът е абсолютно комплексен“.

Избора на футболистите в националния отбор:

„С избора си на състав не шокираме публиката и медиите, те се шокират сами. Аз като треньор, и моя екип, имаме една много широка група от наблюдавани играчи. И в момента ситуацията, понеже е много динамична- виждате представяме един списък, и точно на втория или третия ден трябва да се правят определени корекции, защото или има някой контузен, или има някой с COVID-19. Така че това са стандартни неща. Сега например липсват 7 човека. Но така или иначе ще има други момчета и ние трябва да се справяме“.

Реди ли се задкулисно националния отбор?

„Няма такова нещо някой да реди състава. Вероятно някой иска да е оригинален или иска да покаже нещо. Нямам представа какво е точно. Няма как на мене някой да ми се обади и да ми каже сложи тоя или вземи другия без аз да съм го избрал, или без аз да съм решил този човек ще бъде титуляр или в състава. Аз работя за българския национален отбор, а не за себе си. Искам българският национален отбор да има определен имидж. Постепенно или как ще бъде, да се възвърне онова качество на играчите, които ги е имало. Така че това е една тема на хора, които искат да бъдат оригинални. Или да насочат срещу треньора, за да има определено мнение“.

Подмладяване на състава или да се продължи с опитните играчи?

„Как да стане налагането на младото поколение? Всички, които се викат в националния отбор, трябва да са заслужили, за да бъдат тука. Никой не може да дойде и даром да играе в националния отбор. Трябва да има един баланс. За мене е много голяма грешка като се говори само младите, само младите. Няма такова нещо. Тези млади момчета те не са готови и ако се хвърлят в боя, те ще прегорят и ще започне да се говори срещу тях. Трябва да има един баланс и те постепенно да израстват. Мисля, че това може да се получи. Аз лично съм привърженик на стегнатия колектив. Но ако имам една-две големи звезди, бих ги приобщил, за да дадат още на отбора", заяви Дерменджиев.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.