Селекционерът на българския национален отбор по футбол за мъже Георги Дерменджиев говори пред медиите след завръщането на представителния тим от Дъблин, където снощи "трикольорите" завършиха 0:0 и изпаднаха в дивизия "С" на Лигата на нациите.

Специалистът е изумен от критиките на спортния министър Красен Кралев, който заяви, че в отбора има проблем с мениджърските интереси. Освен това той хвърли светлина и върху оставането си начело на България.

"В момента моят договор тече. С никого не разговарям. Те ще решат какво ще се случи оттук натам. Когато се реши какво ще се случи, ще си кажа плановете какви са. За всеки треньор е чест да е начело на националите. Аз съм много наясно каква е обстановката с българския футбол. Искам да направя така че да се остави някаква следа с това какво разбирам от футбола", започна наставникът.

"Много добре знаете каква е обстановката. В последния мач играхме без 11 полеви играчи и трима вратари, което добре знаете за какво става въпрос. Колко се отлагаха мачовете. Колко играчи се освободиха. Когато търсим други, и те не могат да дойдат заради коронавируса или контузии...", продължи той.

Относно Красен Кралев и нападките му:

„По този повод ви казвам, че в моята кариера никога никой по никакъв повод не съм разрешавал да ми влияе или аз да се съобразявам с някое мнение. Искам министърът това да го знае. Нямам представа кои информатори са го подвели. Уважавам министъра. Съобразявам се с това. Много сериозно са го подвели", отговори на Кралев селекционерът.

"Кой от играчите е конвертируем за футбола извън България? Кои мениджъри са действали и са искали някой да дойде и да го гледат. И за кой отбор е нагласен този играч?", допълни специалистът.

"Трябва да бъдем реалисти. Това е нивото. Има много млади играчи, които аз не съм искал. Тези млади играчи по същото време бяха ангажирани с младежкия отбор. Имаше спорове, в които кои да бъдат с първия отбор и кои с втория. Аз го решавам това нещо и реших по-добре тези момчета да играят за младежкия национал, защото е важно за българския футбол, и ако успеем да се класираме. Това е имиджово за тези млади момчета. Затова са играли за младежкия отбор. Те са в полезрението на първия състав", вметна бившият треньор на Лудогорец.

Целта на критиката?

"Това е институция, която не искам повече да коментирам чрез медиите, защото имам прекалено много уважние и към правителството. Ако има някой нещо да ми каже, да говорим по друг начин. Нямам представа какви са тези информатори, които са дали повод на министъра да коментира", каза още по темата Дерменджиев.

„Има неща, които ще трябва да се подобрят много. Методиката в школите. Ние сме изостанали много научно във футбола. Една тренировка в един отбор над средно ниво...тази тренировка е научно обоснована. Защо се прави, колко е натоварването. В школите всеки от играчите има индивидуална картотека как се развива. Това са най-елементарните неща, които споменавам", поясни спецът.

„Там където се работи с играчите, там трябва да има промяна", сигурен е той.

"Лагерите, пътуванията. Това когато отидеш в друга страна. Всичките мерки, които трябва да бъдат взети. Самото отиване на стадиона, провеждането на срещите. Ние се съобразяваме и го правим. Беше изключително трудно да нагласим състава в момент, в който не знаем какво ще се случи на следващия ден. И при другите е така", разкри част от трудностите заради COVID-19 наставникът.

„Като не получи новия договор, какво ще се случи? Какво печели футболът? Нищо. Аз си тръгвам с гордо вдигната глава. Не съм се оплаквал. Работил съм с играчите. Не можем да ги дерем живи, защото ние нямаме други играчи. Какво да направим? Аз съм професионалист и каквото и да се случи, аз ще го приема и после ще застана пред вас и ще ви отговоря", честен бе селекционерът.

"Не трябва да се получава така. Който и да е треньорът, трябва да се остави. Да му се даде възможност. Кой разбира и кой не разбира, тръгнал да се упражнява срещу него. Аз съм един от тези, които на базата на успехи, заедно с клуба и екип съм върнал пари на българския футбол със суми. Вие знаете кои известни имена за футбола бяха. Ако се продължи по този начин, грешката е стопроцентова. Изхабяват се имена, а няма успехи", твърд бе пловдивчанинът.

За Лигата на нациите:

"Трябва да се направи всичко възможно. Едни такива отбори отиват в група С. Има имена, които не отдават голямо значение на турнира. За мен в колкото по-горна лига се играе, толкова по-добре за националния отбор. Можем да го използваме за определено мерило. Колкото по-бързо се завърне отборът, толкова по-добре", убеден е някогашният бранител на Славия.

"На нас ни липсваха цели 5 защитници. Така е станало. Оттук натам трябва да бъдем изключително разумни и най-вече и вие трябва да помагате, защото много дълго сте във футбола и виждате реалните възможности. Критиката трябва да бъде градивна.", подчерта 65-годишният специалист..

За световните квалификации през март:

„Ние всички искаме да се получи. На 7 декември е жребият и ще се види срещу кои ще се играе. Надявам се, че март обстановката няма да е толкова сложна и трудна, и играчите ще бъдат здрави и в полза на треньора. Той ще може да ги използва и оттам нататък каквото сабя покаже", сподели оптимистично той.

За кадровите проблеми:

„Такова е времето. Така се е получило и не можем да предвидим какво е щяло да бъде. Ние нямаме такъв голям брой играчи, които мога да заменя. Може би е щяло да бъде по-добре", завърши изказването си Георги Дерменджиев.