Треньорът на българския национален отбор по футбол - Георги Дерменджиев, говори на официална пресконференция преди двубоя с Република Ирландия от Лигата на нациите. Националният селекционер призна, че иска отборът да промени своето присъствие на терена.

"Поради обстановката, която е в цял свят, около 6 месеца не сме имали сбор на националния отбор. Някои от играчите, като Киро Десподов, пострадаха точно, когато бяха необходими за националния, но мисля, че тези момчета, които са тук, ще извлекат максимума от тези два мача", заяви Дерменджиев. 

"Това се явява генерална репетиция. Искам тези, които ще играят, да докажат себе си и защо са в националния отбор." 

В последните дни се спекулира усилено за това кой ще наследи капитанската лента от напусналия Ивелин Попов. Селекционерът призна, че е наясно с името на новия капитан, но иска първо да го съобщи на футболистите. 

"Да, решението го има. Аз мога да ви кажа как сме го взели решението, а вие ще узнаете след като излезем отвън, защото искам да го съобщя първо на футболистите. Имаше определени имена, на 11 човека. Играчите избраха трима, но все още не знаят кой точно е капитанът", призна Дерменджиев. 

Антон Узунов
7 снимки

"Наясно съм със състава за утре. Самият мач ще покаже как ще излезем ние. Ще видим кой е по-уморен, кой не е. Самата подготовка на отборите не е равномерна. Получиха се и доста мачове в отборите, които играят за Лига Европа и Шампиноска лига", допълни селекционерът. 

"Изключително доволен съм от това, че Филип е с първия отбор. Имах няколко разговора с него. Той и интелигентно момче. Пожелах му да тръгне в правилната посока. Той има висок интелект за годините си и смятам, че ще се справи с тежестта, която ще бъде върху него. Добре е той да бъде в първия отбор и има ли възможност, ще влезе да играе. Трябва да поощряваме тези момчета и да разчитаме на тях."

Селекционерът ни бе запитан за това дали е координирал състава за предстоящите мачове с треньорите на другите национални гарнитури.

"Имахме разговор с Емо Костадинов, с треньора на младежите и с треньора на 19-годишните. Постигнахме споразумение. Ставаше въпрос и за младежи, и за 19-годишни. Знаете, че там мачовете отпаднаха. Филип беше към тях, Мартин Минчев също. Затова и някои от другите момчета са в младежкия отбор. Пожелавам им успех в мачовете, които им предстоят", заяви Дерменджиев. 

"Казал съм на играчите, че искам да променим в добра посока присъствието. Искам те да дават 100%. Когато идват тук, те трябва да знаят къде отиват. Това е национален отбор, не се използва само за визитка. Те го разбират това. Разликата в отборите я има, но когато играем и даваме максимума от себе си, тогава е различно. Не трябва да се притесняваме, да се страхуваме от някой мач."

"Мисля, че трябва да гледаме позитивно към националния отбор и да го подкрепяме. Аз вярвам в тези момчета и мисля, че можем да направим изненади." 

Антон Узунов
26 снимки

"Много пъти съм казвал. Ивелин Попов е лидер и ще бъде полезен за българския национален отбор. Аз разговарях с него обстойно. Той категорично заяви, че няма да участва. Той ще липсва, но оттогава аз не съм имал разговор на тази тема с него", заяви Дерменджиев относно евентуално завръщане на Попето. 

"Футболът не е обикновена професия. Ако някой има COVID-19, той е изолиран 14 дни и не тренира. Лекува се, под домашна карантина е. Тези 14 дни са фатални, защото той не тренира и ще започне почти отначало. Дори да оздравее и да влезе в някаква дата, няма как да го вземем, за да покаже това, което може. Затова тези момчета трябва да се пазят страшно много, независимо дали ще преминат вируса леко или тежко. В българските отбори имаше доста случаи, след това отборите забуксуваха. Много е специфична темата."

"Ние искаме да се представим добре. Да, това ще подготви отбора за баража с Унгария, но целта си е цел. Ние трябва да даваме максимума, за да извлечем максимума като точков актив."

"Аз съм гледал мачове на всеки един. Има много сериозни анализи. Изборът за играчите е мой. Кръгът е доста широк, затова и с играчите сме коментирали, че всеки трябва да си заслужи мястото в този национален отбор. Може да има и други играчи, които да бъдат викани в националния", призна треньорът.