Тези дни безспорно са най-щастливите футболни за България. И то от години насам. Бяхме свикнали да посрещаме едно след друго разочарованията до степен, че чак вече да не ни правят впечатление.

Но когато националният ни отбор надвие тим като Холандия в световна квалификация, а дни след това наследниците на батковците от юношеския отбор до 19 г. се класират за европейските финали, няма как да не бъдем щастливи. И приятно изненадани.

Да, не можем да сравняваме тези два успеха с четвъртото място в света през 1994 година, далеч са от това, но трябва да оценим по достойнство представянето на българските национали.

Юношите ни надвиха поредния си съперник – Босна с 3:1, и се наредиха сред най-добрите осем на континента. Финалите ще се състоят между 2 и 15 юли в Грузия тази година.

Там, освен домакините, съперници на нашите ще бъдат още Англия и Чехия, с голяма вероятност още Холандия и Германия, Белгия също, предстои да разберем с точност по-късно днес. Само в една от групите изобщо не е ясен победителят, там и четирите отбора /Хърватия, Португалия, Турция и Полша/ имат шансове.

Ще се играе в две групи от по четири отбора, а имаме шансове дори за класиране на Олимпиада и Световно първенство, ако сме в шестицата!

Е, ако това не е успех! Браво на селекционера Ангел Стойков, браво и на момчетата! Петима от тях са от столичния Септември, по трима представители имат още Левски, ЦСКА, Лудогорец и Славия, а по един – Верея и испанският Елче.

Ето кои са героите:

Вратари: Даниел Наумов (Лудогорец), Петър Петров (ЦСКА)

Защитници: Петър Генчев (Септември), Васил Добрев (Септември), Мариян Димитров (Септември), Ангел Лясков (ЦСКА), Петко Христов (Славия), Андреа Христов (Славия)

Халфове и нападатели: Ивайло Климентов (Лудогорец), Светослав Ковачев (Лудогорец), Ивайло Найденов (Левски), Станислав Иванов (Левски), Асен Чандъров (Септември), Иван Тилев (Септември), Тонислав Йорданов (ЦСКА), Калоян Кръстев (Славия), Георги Русев (Елче), Георги Янев (преотстъпен от Левски на Спартак Пл), Стивън Славков (Верея)

В резултат на чудесния им рейд, в който оставиха зад себе си тимове като Португалия, Дания, Беларус, Франция, Босна и Израел след битката в две поред квалификационни групи, нашите са финалисти. Отново след 2014 година, когато юношите ни до 19 г. се класираха сред най-добрите осем.

Когато се работи добре в школите, резултатите са налице. Засега все още това не е масово явление, но вече на доста места се работи качествено с децата и юношите.

Това е пътят. Ако развием още работата с подрастващите, не е толкова далеч моментът, в който отново ще се радваме редовно на успехи на националните ни отбори, а не да ги приемаме като някаква приятна суперизненада.

Дерзайте в този дух!