България, воден от Илиан Илиев, продължи с положителната си серия в мачовете под ръководството на новия селекционер. Родните „лъвове“ не се дадоха по никакъв начин на участника в групите в UEFA EURO 2024 и направиха 0:0 като гост на Румъния.

В хода на мача „трикольорите“ ни позволиха на съперника да владее повече топката, но румънците се лутаха повече с нея, отколкото да създават опасности пред Иван Дюлгеров. Все пак през второто полувреме вече бившият вратар на Черно море блесна на стадион „Стяуа“ в Букурещ, след като изби дузпа, изпълнена от Денис Ман и запази „нулите“ в северната ни съседка.

Позитивите от тази проверка могат да бъдат много за Илиан Илиев, чиято селекция вече е в серия от пет поредни мача без поражение под ръководството на варненския специалист. За националите предстои нова визита в контролни мачове, този път срещу Словения на стадиона в Любляна - „Стожице“, като това ще са последните ни проверки преди идните мачове от групата за Лигата на нациите.

С това равенство българският национален отбор продължи тенденцията да не допуска поражение от Румъния, като последното поражение датира от 1989-а година.

Отзивите след мача:

Илиан Илиев: Градим това, което искаме, момчетата се вложиха

Християн Петров: С всяка тренировка нещата се подобряват

Георги Костадинов: Равностойни сме на отбори, класирали се на Европейското 

Дюлгеров: Ако се вдигне атаката, ще дойдат резултатите

Йорданеску: След идването на Илиев имате стабилен състав

Румъния vs България

източник: sofascore.com

Илиан Илиев разположи сред титулярите цели седем човека, които са част от родната efbet Лига, а най-солидно представяне имаше от тима на Черно море. Девет човека не можеха да бъдат на разположение за Илиев поради различни причини, а селекционерът разполажи нашата селекция в схема 4-3-3. 

Още в третата минута домакините стигнаха до добра възможност. Играчът на Парма Валентин Михаила бе оставен непокрит в полето на България и №13 на румънците стреля с десния крак, но Иван Дюлгеров показа класа и изби в корнер. После пък Денис Ман центрира, но безопасно. В шестата минута българите стигнаха до свободен удар. Кирил Десподов центрира силно в наказателното поле на домакините, но Георги Костадинов се размина с това да засече и играта беше подновена от начален удар.

startphoto.bg
96 снимки

След 13 минути игра "трикольорите" организираха добро нападение отляво, но Рациу блокира опита за центриране на Кирил Десподов към Алекс Колев. В 19-ата минута родната отбрана изпусна Денис Драгуш, след като той изпревари Живко Атанасов и Иван Дюлгеров, след което подмина нашия вратар, но ударът му от малък ъгъл се озова встрани от нашата врата.

Румънците владееха повече топката от нашите футболисти в първите 20 минути, но защитата на България успяваше да се справи с всеки опит на съперника за голямо нападение към този момент. Постепенно родните футболисти започнаха да владеят повече топката и накараха опонента да застана в отбранителна позиция.

Десетина преди края на първото полувреме остро центриране на Десподов не беше отиграно от никой сред нашите национали и румънците продължиха играта с аут. В самия край на полувремето румънците стигнаха до най-голямото си положение в мача до този миг. Денис Драгуш беше изведен с дълго хоризонтално подаване и подмина Живко Атанасов. Нападателят на Румъния опита удар с външната страна на десния си крак срещу Иван Дюлгеров, но прати топката встрани от родната врата.

Стартът на второто полвуреме започна лошо за нашия отбор, който извърши нарушение в наказателното поле. Николае Станчу получи в наказателното поле на България и беше последван от Живко Атанасов, който извърши фал срещу 31-годишния футболист. Зад топката застана Денис Ман, който стреля в долния десен ъгъл на Дюлгеров, но той реагира отлично и изби встрани.

Веднага след наказателния удар "лъвовете" стигнаха до голово положение. Кирил Десподов центрира към далечната греда, където Живко Атанасов отигра с глава отлично и свали за Алекс Колев. Нападателят на Крумовград шутира от движение с левия крак, но Флорин Ница успя да реализира спасяване и отрази гол срещу румънците.

При следващата ситуация Филип Кръстев потърси Алекс Колев, но бранителят на Тотнъм Хотспър - Раду Драгушин, и вратарят Ница не се разбраха, но за съжаление топката премина край левия страничен стълб на румънската врата. В 58-ата минута шут на Марин Петков по диагонала отляво бе блкиран. След корнера последва удар с глава от Атанасов, но той не беше точен.

БГНЕС
25 снимки

Малко след това влезлият като резерва Флоринел Коман получи вляво и си нагласи топката на десния крак, но диагоналният му удар профуча доста встрани от вратата на Дюлгеров. В 71-ата пък удар на Янис Хаджи беше с лекота уловен от Иван Дюлгеров. Секунди след това Илиан Илиев направи три промени. В игра влязоха Илиан Илиев-младши, Радослав Кирилов и Мартин Минчев. Те заеха местата на Кирил Десподов, Александър Колев и Филип Кръстев.

Четвърт час преди края удар на Станчу беше блокиран прекрасно от Живко Атанасов, който не допусна да се наложи спасяване от Иван Дюлгеров. В 83-ата минута родните "лъвове" можеха да открият резултата, след като от нищото Драгушин опита да върне към вратаря и двамата отиграха лошо, но за съжаление нямаше кой да нанесе завърващ изстрел.

Резервата Мартин Минчев получи добро подаване вляво. Играчът на Ризеспор отправи диагонален шут, ала Флориан Ница се намеси и спаси. В последната минута от двубоя удар на Илиан Илиев от свобоеден удар премина край румънската стена, но попадна точно там, където беше застанал във Флориан Ница.

FT / РУМЪНИЯ - БЪЛГАРИЯ 0:0

Стадион: "Стяуа" (Букурещ, Румъния)

Рефер: Атила Караоглан (Турция)

Румъния (4-2-3-1): 1 Флорин Ница – 2 Андрей Рациу 3 Раду Дръгушин 4. Адриан Рус 11 Никушор Баку – 18 Разван Марин 6 Мариус Марин – 20 Денис Ман 10 Николае Станчу (к), 13 Валентин Михайла – 19 Денис Драгуш

Резерви: 12 Орацио Молдован 16 Щефан Търновану 26 Разван Сава 5 Йонуц Неделчяру 7 Деян Сореску 8 Александру Чикълдъу 9 Джордже Пушкаш 14 Янис Хаджи 15 Адриан Шут 17 Флоринел Коман 21 Дариус Олару 22 Василе Могош 23 Константин Грамени 24 Богдан Раковицан 25 Даниел Бърлигя

Селекционер: Едуард Йорданеску

България (4-3-3):  23 Иван Дюлгеров – 19 Иван Турицов 3. Живко Атанасов 5 Алекс Петков 18 Християн Петров – 7 Георги Костадинов 25 Васил Панайотов – 16 Марин Петков 20 Филип Кръстев 11 Кирил Десподов – 9 Алекс Колев

Резерви: 1 Димитър Митов 21 Светослав Вуцов 2 Ертан Томбак 4 Ангел Лясков 8 Радослав Кирилов 10 Георги Минчев 14 Георги Русев 15 Симеон Петров 17 Мартин Минчев 22 Илиан Илиев 24 Серкан Юсеин 26 Виктор Попов

Селекционер: Илиан Илиев