Националният отбор на България по футбол за юноши, родени след 1 януари 1997 година, победи Литва с 2:0 в първия си мач от втората фаза на международния футболен турнир "В памет на Валентин Гранаткин", който се провежда в Санкт Петербург.

Головете паднаха в последните десетина минути на мача - точни бяха Рангел Игнатов в 80-та минута и капитанът Александър Георгиев в 87-та минута. България доминираше изцяло през първото полувреме на Петербургския спортно-концертен комплекс. Националите започнаха по-активно двубоя, като владееха топката през по-голяма част от времето и демонстрираха агресия в предни позиции. Това принуди съперника да действа на контраатака, предимно с дълги подавания зад нашата отбрана.

Ромуалдас Блажевичус и Ауримас Юргелевичус пробваха да реализират, но ударите им не намериха очертанията на вратата. От своя страна възпитаниците на Александър Георгиев опитваха да пробият защитата на съперника с разнообразни атаки през средата на терена и по двата фланга. Гушлев и Цвятков имаха възможност да открият резултата, но не бяха точни.

В 15-та минута футболистите ни създадоха най-чистото си положение за гол. Цвятков изведе зад отбраната Георгиев, който стреля право във вратаря Мариюс Адамонис. Оттук до края на първата част българите продължиха да атакуват, но не бяха точни в завършващата фаза. В началото на второто полувреме в игра за България се появиха Стефан Иванов и Рангел Игнатов, които замениха съответно Димитър Буров и Емил Илиев.

Футболистите ни не започнаха по най-добрия начин втората част, като не бяха концентрирани и литовците успяха да създадат две голови ситуации в рамките на 5 минути. Един от най-активните играчи в техните редици - Ромуалдас Блажевичус, на два пъти се озова на чиста позиция, но българският вратар Михаил Михайлов не трепна и отрази неговите удари.

В 57-та минута Игнатов проби по десния фланг и центрира към Георгиев, който от движение с ефектен удар прати топката над вратата. Само минута по-късно селекционерът Александър Георгиев отново прибегна до смените, като на терена се появиха Георги Купенов и Мартин Кирилов на мястото на Преслав Петров и Томас Цвятков. Националите продължиха да бъдат по-активни, да задържат повече топката и да търсят свободни пространства в сгъстената отбраната на съперника. В 63-та минута Купенов центрира отдясно, защитниците на Литва не изчистиха добре топката, която попадна в Минков, но удара му беше слаб и не затрудни Адамонис. В 75-та минута Георгиев пробва късмета си от пряк свободен удар от около 20 метра, но стреля право в стената.

Четири минути по-късно усилията на футболистите ни се увенчаха с успех. Гушлев центрира отдясно към Кирилов в наказателното поле. Нападателят на Лудогорец чукна топката към Александър Георгиев, който на свой ред намери непокрития Рангел Игнатов, за когото не беше проблем да реализира от 5 метра. В 86-та минута България поведе с 2:0. След отлична комбинация между Кирилов и Георгиев по десния фланг, последният оформи крайния резултат с удар от границата на малкото наказателно поле.

Селекционерите на двата отбора имаха право да изберат по един играч на мача от своя тим. Венцислав Керчев беше определен от треньора ни като най-добре представил се и получи медал от организаторите. След тази победа България оглави класирането в група I с 3 точки.

Вторият двубой е срещу тима на Латвия на 08.01.2015 г. отново от 11:00 часа (българско време) на Петербургския спортно-концертен комплекс.

Състав на България: Михаил Михайлов Георги Гушлев (90 мин. - Кристиян Димитров), Димитър Буров (46 мин. - Стефан Иванов), Венцислав Керчев, Ангел Максимов, Николай Минков, Александър Георгиев,(90 мин. - Виктор Пенчев), Стефан Аличков, Томас Цвятков (59 мин. - Мартин Кирилов), Преслав Петров (59 мин. - Георги Купенов), Емил Илиев (46 мин. - Рангел Игнатов).