Новата база на националните отбори по футбол бе официално открита днес. Президентът на БФС Борислав Михайлов преряза лентата на "Дома на футбола" в Бояна в компанията на президента на УЕФА Александър Чеферин, както и хърватската легенда Звонимир Бобан, който сега е съветник на президента на ФИФА Джани Инфантино, министъра на спорта Красен Кралев и вицепрезидента на БФС Атанас Фурнаджиев.

На откриването присъстваха редица други височайши гости от изпълкома на УЕФА, изпълкома на БФС и футболни хора, сред които се открояваше треньор номер 1 на 20-и век в България Димитър Пенев.

Дългоочакваната база се намира в съседство с резиденция "Бояна" и ще приюти всички национални футболни гарнитури.

Проектът е на стойност близо 11 милиона евро, като 95 процента са осигурени по програми на УЕФА и ФИФА. Останалите средства са от бюджета на БФС.

Базата разполага с три терена, единият от които с изкуствена настилка, многофункционална зала, тенис корт, хотелска част за 100 души и офис сграда на БФС.

"Домът на футбола" е разположен на площ от 60 декара, които са дарени от държавата, но към собствеността на земята има претенции от частни лица, неколцина от които протестираха по време на откриването на базата с викове "Мафия".

На единият от терените са изградени трибуни за 340 зрители. Базата ще бъде използвана за лагери на "А" националния и младежкия национален отбор и юношеските формации. /БТА